Bor és szex: a bor csodát tesz az ágyban

2018.09.19. - 07:30 | vaskarika.hu / boraszportal.hu - Fotó: deluxe.hu (nézőkép)

Bor és szex: a bor csodát tesz az ágyban

A rendszeres borfogyasztás újabb jótékony hatásáról láttak napvilágot tanulmányok. Ezúttal a bor és a szex kapcsolatát boncolgatják a kutatók.

Két pohárka bor sokkal intenzívebbé teszi a szexuális élményt a nők számára - állítja egy olasz tanulmány. A firenzei Santa Maria Nuova kórház kutatásában 798 olasz nő vett részt, 18 és 50 év közöttiek. Azok a nők, akik átlagosan napi egy pohár bort megittak, sokkal nagyobb szexuális aktivitásról és intenzívebb fizikai élvezetről számoltak be, szemben az absztinenciára kárhoztatott kontrollcsoporttal.

„Az alkohol vérbőséget okoz és ellazít, márpedig a női orgazmus elmaradásának 99 százalékban az az oka, hogy a nők nehezebben tudnak ellazulni" - erősíti meg Sz. Mikus Edit szexológus. A férfiak is profitálhatnak a mértékletes alkoholivásból - teszi hozzá -, az ő esetükben az ellazulás eredményeként csökken a korai magömlés veszélye.

Nem csak magára az aktusra, de annak következményeire is jó hatással lehet a bor. Legalábbis ezt állítják a Dán Epidemiológiai Tudományos Központ munkatársai egy 2003-as tanulmányukban. 30 ezer terhes dán nő terhesség előtti alkoholfogyasztási szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy a rendszeres, de moderált fogyasztók között 29 százalékkal kevesebb volt az olyan, akinek egy évnél tovább tartott teherbe esni, mint azoknak, akik nem fogyasztottak alkoholt.

A dán kutatók szerint ráadásul ez kifejezetten csak a borral működik, ugyanis a nem fogyasztók és az egyéb alkoholt fogyasztók között nem tapasztaltak jelentős különbséget. Megfigyelésük szerint a napi egy pohár bor „maximalizálja" a termékenységet, efölött már újra romlik a hatásfok. A Tudományos Központ munkatársai arra gyanakodnak, hogy „az alkoholnak kis mennyiségben a nők reprodukciós rendszerére lehet pozitív hatása, illetve segíti kontrollálni a stresszt."


Fotó: oldalasmagazin.hu

Nem osztja mindenki ezt a nézetet a tudományos világban. Az előbb említett dán kutatókat éppen honfitársaik cáfolták meg pár évvel korábban, az ő kutatásuk szerint ugyanis bármennyi alkohol kifejezetten rossz hatással van a gyerekvállalásra. Az egyik legjelentősebb orvosi szaklapban, a brit BMJ-ben közölt 2016-os publikáció szerint pedig napi egy deci bor (vagy egy kis üveg sör) nincs hatással a teherbeesésre, két deci bor viszont már kifejezetten akadályozza azt.  

"Kis mennyiségben az alkohol segíthet, a vörösborban található rezveratrol nevű antioxidánsnak például nagyon sok pozitív tulajdonságot tulajdonítanak. Nagy mennyiségben viszont az alkohol egyértelműen ellenjavalt, a közismert káros hatásokon túl akár hormonális változást is előidézhet" - magyarázza az élettani hátteret Dr. Szabó Ferenc, a Humancell Őssejtbank andrológus szakorvosa.


Fotó: ajaranarestaurante.com

" Egyben teljesen egyetértenek a kutatók. A túlzott alkoholfogyasztás általában, illetve a terhesség alatti alkoholbevitel egyáltalán nem ajánlott." A bor (és a pezsgő) mint afrodiziákum persze nem mai találmány. Kedvelt volt a vágyak fokozására a középkorban a borból cukorral és fűszerekkel készített ital, a Hippokrasz, XIV. Lajos francia király is előszeretettel fogyasztotta.

A 18. században pedig egy cuvée - somlói juhfark, furmint, hárslevelű és olaszrizling - érdemelte ki a védett eredetű Somlói Nászéjszakák Bora elnevezést, miután a Habsburg  udvar és más főurak meggyőződése szerint ezt fogyasztva nagyobb esély volt a fiú utód születésére. A legendát meglovagolva Spiegelberg István dobta már piacra borát Nászéjszakák bora néven. 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Spiegelberg István Károly 2018.09.20. - 06:44
Sajnos rosszul van írva! A Somlói Naszéjszakak Bora, véded eredetű bor ami csak egy Cuvéeből van! Csak Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Olasz rizling lehet összeházasítani! És Somlón eddig csak hivatalosan a Spiegelberg Artisan Winery készíti, se Szabó Pinceszet, se Fazekas Pincészet! Üdv. Spiegelberg István Károly +36/20-311 4534
BLH 2018.09.20. - 09:58
Kedves István, így kaptuk ezt az anyagot, de akkor az Ön által írtak szerint korrigáljuk.