Facebook-Barbietól a Bakelitben időt múlató Kovácsékig - Kortárs művészet ódon falak között

Képgaléria megtekintése2017.08.15. - 16:00 | Büki László 'Harlequin'

Facebook-Barbietól a Bakelitben időt múlató Kovácsékig - Kortárs művészet ódon falak között

Augusztus 14-én két tárlat is nyílt a Batthyány-kastélyban: a Sala Terrena Galéria impozáns kiállítóterében a „Született tehetségek V." amatőr alkotók műveiből válogatott kiállítást nyitotta meg Czvitkovics Gyula alpolgármester, majd az Batthyány Örökségközpont emeleti galériájában nyílt „Séta Körmenden" címmel fotópályázati kiállítás H. Vörös Márta méltatása mellett.

A Körmendi Napok programfolyamában mindig kiemelt szerepet kap a vizuális művészet. Egy nap mindig erről szól, mikor is kortárs amatőr alkotók vagy elismert művészek állítják ki munkáikat a kastély különböző kiállítótereiben. Hétfőn két tárlat is nyílt, amik között a Tromudum dobtrió vezette át a látogatókat a vizuális élményből az audionálisba. 

A Sala Terrena Galériában körmendi, Körmend környéki, illetve Körmendről elszármazott, tehetséges amatőr alkotók munkáiból nyílt kiállítás, amit ötödik alkalommal szervezett meg a Körmendi Kulturális Központ. A tárlatnyitón Pálóczi Zsuzsanna emlékeztetett rá, hogy öt évvel ezelőtt indították el a "képzőművészeti tehetségkutatót", és maguk sem gondolták volna, hogy ennyi ügyes kezű amatőr alkotó él és tevékenykedik a környéken és a városban.

Idén tizenketten állították ki munkáikat, volt, aki visszatérő alkotóként mutatta meg új, vagy eddig ki nem állított műveit.

A tárlatot megnyitó Czvitkovics Gyula alpolgármester beszédében kiemelte, hogy az öt éve életre hívott kezdeményezés jó keretet ad arra, hogy a körmendiségünket még inkább átérezzük. "Különös melengeti a szívemet az a jó néhány alkotás, ami az egykor itt élők munkája, hiszen bármerre is forduljunk meg a világban, egy biztos: Körmenden otthon vagyunk.

A kiállítók: Albert Vanda, Hegyi Hajni, Hudop Zoltán, Karádi Tamás Hunter, Kerecsényi Nikoletta, Kiss Gábor, Köbli Csaba, Laki-Zágon Noémi, Molnár Anita, Nagy Gáborné, Strasszer Ferencné és Vadász Csenge. 

A tárlat szeptember 17-ig látogatható.

Ezt követően a Batthyány Örökségközpont emeleti galériájában nyílt „Séta Körmenden" címmel fotópályázati kiállítás. A tárlatot méltató H. Vörös Márta beszédében kiemelte: "rendkívüli népszerűségnek örvendett, így kétszer is kiadták - 1993-ban és 2002-ben - Pintér Pál: Séta Körmenden című hiánypótló kötetét. Egy hasonló, a várost apró részletességgel bemutató bédekker most is nagyon hiányzik Körmendről. Bízunk abban, hogy a most megnyíló kiállítás további inspirációkat nyújt, így talán előbb-utóbb összegyűlik minden ahhoz, hogy valaki - akár a jelenlévők egyike - újra, napjaink régi és új látnivalóira hívja fel a figyelmet."

A fotóanyag gyűjtésének célja volt, hogy a fotózás eszközeivel, a fényképező ember optikáján keresztül mutassa meg Körmend szépségeit. A kiállítás szervezői elsősorban az épített környezetről készült képeket várták, épületekről, terekről, utcákról vagy ezek egy-egy érdekes részletéről készült fotográfiákat.

A megörökítők szabad kezet kaptak, lehetett játszani a fényekkel, árnyékokkal, keresni különleges nézőpontokat. A lényeg, hogy megmutassák azt a csodát, amely nap mint nap körbeveszi az itt élőket: a házak díszítésének részleteit, az utcákról, terekről készült csalogató képeket, a múlt és jelen találkozását, a klasszikus és a modern házakat, intézményekről, középületekről készült „dokumentumokat".

A kiállított fotóanyagot szemlélve kijelenthetjük: a cél teljesült, noha számtalan részlet kimaradt még a felsorakoztatott képek közül. Mégis... ismét sikerült a Batthyányi Örökségközpont galériájában olyan fotókat összegyűjteni, melyek nem pusztán a fotósok technikai tudását mutatják meg, hanem mindazt az épített örökséget, amely a jelenben körülveszi a Körmenden élőket.

A megnyitót követően ajándékkel kedveskedtek a a fotókat készítőknek, Fekete Tamásnak, Jámbori Tamásnak, Károlyi Barnabásnak, Kocsis Emesének és Laki-Zágon Noéminek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás