A veltelini titka

2017.09.16. - 09:50 | vaskarika.hu / austria.info/hu

A veltelini titka

Az alsó-ausztriai Wagram borvidék apró falvaiban járva úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő. A borászatok ennek épp az ellenkezőjét bizonyítják. Itt a fiatal borászok nagyszerűen ötvözik egymással az évszázados hagyományokat és az újító szellemet. A fáradságos munka eredménye a zöld és piros veltelini sikertörténete.

A Wagram borvidék: varázslatos és titokzatos

Az alsó-ausztriai Weinviertel régióban található Wagram borvidék valóban varázslatos és ezzel egyidejűleg titokzatos is.
Varázslatos, mert a Wagram, ez a hosszan elnyúló, a 40 méteres magasságot elérő dombvonulat, löszös talajának köszönhetően egész Európában egyedülállónak számít. A homokos agyag csaknem 20 méter vastagon borítja be a sziklás altalajt. A pannon klíma kellemesen meleg délutánokról gondoskodik, esténként pedig hideg levegő érkezik a Waldviertel régió felől. Ennek a különlegleges klimatikus adottságnak is köszönhető a veltelini speciális aromája.


Titokzatos, mert a falvakban tényleg úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. A vidék évszázadok óta a mezőgazdaságból él, ipari létesítmények itt soha nem is voltak. A falvakban és a keskeny földutak mentén régi kápolnák és kutak sorakoznak. És a régióba látogató vendégek előbb vagy utóbb megérkeznek a pincesorokra és azokba a borpincékbe, amelyekből indulva a fiatal borászok hathatós közreműködésével kezdetét vette a Wagram borrégió sikertörténete.

Löszveltelini fűszeres, ropogós jegyekkel

Gregor Nimmervoll a borászat iránt érzett szenvedélyét már ifjúkorában átvette a nagymamájától. „Habár ő mindig azt mondta, hogy tanuljak meg valamilyen más szakmát, amiben nem leszek ilyen koszos" - meséli mosolyogva a borász. „Engem azonban nagyon vonzott, hogy abból, amit a természet ad, egy őszinte, kézműves terméket készítsek." Már 14 évesen, egy apró szőlőskerttel nekilátott a borkészítésnek, egy klasszikus zöld veltelininek. Ma, 15 évvel később a borai már messze az országhatáron túl is ismertek, mindenekelőtt a zöld és a piros veltelini. Tipikus löszveltelini, ahogy a fiatal borászok hívják. Azért így, mert a löszös talaj kölcsönöz egyedülálló karaktert és ízt a szőlőnek, igazán fűszeressé és ropogóssá téve a bort.


Tradíció, természet, környezetvédelem

Ha igaz, hogy a bor egyedülálló módon és félreismerhetetlenül visszatükrözi a származási helyét, akkor a löszveltelininek ez tökéletesen sikerül: minden kortyban ott rejlik a Wagram vidéke, a szelíd dombhát, a termőföldek és a horizontot betöltő hegyek. Apropó természet: Gregor Nimmervoll, akárcsak sokan mások a régióban, semmiféle kémiai és szintetikus anyagot nem használ, mert az ő útjuk egyértelműen az ökológiai borászat felé mutat. Ennek köszönhetően a löszveltelini a természet, az évszázados hagyományok és az újító szellem briliáns összjátékát nyújtja.

Tények a Wagram borvidékről

A Wagram az őstengerek időszakában egy partmenti rézsű lehetett, ma pedig egy 30 kilométer hosszan elnyúló, a legmagasabb pontján mintegy 40 méter magas földhalom az alsó-ausztriai Weinviertel régióban. A Wagram legmagasabb pontjáról csodás kilátás nyílik a környékre és a végtelenül messzinek tűnő alpesi hegyvonulatokig. A Wagram löszös talajának köszönhetően egész Európában egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Ez a homokos agyag csaknem 20 méter vastagon borítja a sziklás altalajt. A Wagram borvidék csaknem minden szőlőskertje ilyen lösztalajon található.


A Wagram borvidéken 2500 hektárnyi termőterület található. A borvidék azonban nemcsak a Wagram-dombvonulatból áll, hozzá tartozik a teljes Kamptal, a Tullnerfeld kisebb bortermelő települései és a komoly történelmi múlttal rendlekező borváros, Klosterneuburg is. A régió jelentősebb települései: Kirchberg am Wagram, Engelmannsbrunn, Fels am Wagram, Großriedenthal és Klosterneuburg. A legfontosabb szőlőfajták pedig a zöld és a piros veltelini.

Új hozzászólás