Arany János, a mi Tolkienünk - A Rambo-versek atyja zsűrizte a szombathelyi termést a könyvtárban

Képgaléria megtekintése2017.10.04. - 20:00 | NagyRobert

Arany János, a mi Tolkienünk - A Rambo-versek atyja zsűrizte a szombathelyi termést a könyvtárban

Hogy passzol A walesi bárdok a Kutyaszorítóban és a Simpson család egy-egy jelenete alá? Vagy a Hobbithoz A tölgyek alatt? Idén a 200 éve született Arany János munkássághoz, költészetéhez kapcsolódó pályamunkákat vártak a szervezők a Könyvhódító pályázaton: maximum négypercnyi Rambo-vers videót kellett beküldeni a költő bármely lírai műve nyomán. 20 pályázótól 23 kisfilm érkezett a kiírásra, a pályamunkákat október 3-án díjazták a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Ajánljuk a valóban kreatív és jópofa kisfilmeket megtekintésre, a kommentboxot pedig a véleményezésre!

Boldizsár Péter kreatív produceren kívül Kovács Ágnes, irodalomtörténész, dr. Toldi Márta, szociológus, nyugalmazott könyvtárigazgató, Horváth Zoltán, független filmes és Boros Ferenc, a könyvtár munkatársa és független filmes voltak a pályázat ítészei.

Boldizsár Péter 2014-ben készítette el azt a videóját, amiben Sylvester Stallone (és magyarhangja: Gáti Oszkár) Rambóként szavalja Nagy László "Ki viszi át a szerelmet" című versét. Azóta ez az alkotás önálló műfajjá nőtte ki magát, és ezért nevezik a híres filmjelenetekbe oltott random szavalást "Rambo-versnek"

Az Arany János-év megihlette a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatárasait és a Könyvhódító pályázattal ismét egy irodalmi kalandozásra hívták a kicsiket, nagyobbakat és persze a legnagyobbakat is. A cél az volt, hogy a 200 éve született költő valamelyik lírai művét ültessék át modern, filmes környezetbe, vagyis készítsenek maximum 4 percnyi Rambo-verset.

"A 19. századi irodalmat talán a fiatalok már nem tudják igazán befogadni, nehéz számukra, nem vonzó számukra ez a nyelv. Akkor gondoltunk arra, hogy egy olyan formát kellene találni, ami megszólítja a fiatalokat. Így Arany verseket is fognak olvasni, forgatni, ha megtaláljuk hozzá azt a módszert, ami felkelti a figyelmüket. Ez a módszer a Rambo-vers volt" - mondta nyitóbeszédében Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatója.


A tavaszi felkészítő műhelymunkák után október 3-án, kedden a könyvtárban került sor a verseny eredményhirdetésére, ahol le is vetítették a legjobb pályaműveket. Három kategóriában összesen nyolc díjat osztottak ki, de minden jelentkező kapott egy kis ajándékot és egy oklevelet.

"A zsűri tagjaként is az volt az elsődleges, hogy nézzük a versnek a mondanivalóját és a hozzávágott film részleteit és gondolatiságát, hogy mennyire passzol egymáshoz ez a két dolog" - árulta el az értékelési folyamat részleteit Boros Ferenc, a könyvtár munkatársa, független filmes.

Az általános iskolások, a középiskolások és a felsőoktatásban résztvevők alkotta három csoportba összesen 20 pályázót soroltak, akiktől 23 videó érkezett a megmérettetésre.

"Egy nagyon jó merítéssel találkoztunk, és amit észrevettünk, hogy nagyon szorgosak és nagyon odafigyelve foglalkoztak az anyagokkal, videókkal. A szempontok közül talán a legfontosabb az volt, hogy összeálljon egy egésszé a videó, persze eltekintettünk a kisebb-nagyobb technikai hiányosságoktól" - ezt már Boldizsár Péter, a Rambo-versek atyja mondta a beérkezett pályaművekről.

Díjazottak (Boldizsár Péter kritikai megjegyzéseivel):

Általános iskola:

+ Különdíj: Bogár-Szabó András - Transformers (Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár)

Dicsérendő a saját versfelmondás és plusz pont a karakterek hangfelosztásáért. Ügyes a vers és a filmrészlet mondanivalójának párosítása. Érdemes lett volna egy másik verssel is kipróbálni a filmet. Összegezve: Ügyes elgondolás, de ajánlott a több lazaság, így lendületesebb lenne a kisfilm.

1. helyezett: Bogár-Szabó Mihály - Legokaland (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét)

Dicsérendő a saját versfelmondás és kiemelkedő a karakterek hangfelosztása. Jó érzéke van a ritmushoz, a vágáshoz, a hangulatteremtéshez. Az elején a zörejezés (pl: sapka odadobás) mindenképp kiemelendő, több helyen is elfért volna. A végén nyugodtan lehet hagyni a képet feketén még picit, miután lement a narráció a stáblistán. Összességében: Hosszát tekintve egy frappáns kisfilm, és külön dicsérendő a saját versszavalás és a jól kimért vágási munka.

 

Középiskola:

3. helyezett: Szabados Petra: - Kutyaszorítóban (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium)

Dicsérendő a főszinkron, jól működött a kiválasztott hanggal. A másik két hang inkább volt ironikus, de így is jó húzás a többféle szinkron használata. A téma ebben a formában inkább mesemondásra emlékeztetett, ettől lett kellemes hangulata a környezetben. A ballada tartalma viszont kevésbé volt egyben a képi világgal. Összegezve: Ügyes munka, több szinkron alkalmazásával. Továbbá plusz pont, hogy a mai középiskolásoknál előfordul ez a film.

2. helyezett: Márffy Marcell - Mátrix (Kanizsai Dorottya Gimnázium)

Dicsérendő a nagyon pontos szájszinkron és plusz pont az atmoszféra (háttérzaj, a zene és zörejek) használatáért. Gondolatiságban nem teljesedik ki a sztori, mert itt Smith ügynök lenne Edward király, és az egyik walesi bárd lenne Morpheus, akkor meg kellene szólalnia M-nak, miután beadja neki az injekciót, mert így bírja dalra. Összegezve: A színész eredeti szinkronhangját alkalmazó nagyon príma munka. Az irány tetszik, látszik, hogy nagyon sokat foglalkozott vele az alkotó.

1. helyezett: Csonka Dorottya és Kővári Dorottya - Rekviem (Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium)

Nagyon erőteljes munka: jó a hang és a karakter párosítása, dicséret jár a vers témaválasztásáért és a hozzá passzoló filmrészletért. Nagyon jó a vers és a kép összhangja, a kisfilm megfelelő hosszúságú. Amit hiányosságnak lehetne felhozni, az a zörejezés és az atmoszféra hiánya, ami különösen a végéről hiányzott, ott nagyon kellett volna legalább egy tv zaj, morajlás, emberek nevetése stb. Összegezve: ügyes a vers és a filmrészlet mondanivalójának párosítása.

 

Felsőoktatás:

3. helyezett: Varga Ákos - Éjjeli féreg (ELTE-SEK)

Dicsérendő a nagyon pontos szájszinkron és az atmoszféra (háttérzaj, a zene és zörejek) használata. Egészen a végéig nem tudtam, hogy mire megy ki a játék, aztán leesett. 1 gegre épülő kisfilm, ami azért egy picit hosszú volt. Leginkább azért, mert az alapszituáció egy szűk, zárt térben játszódik és kevés a mozgástér, amit lehetne használni. Összegezve: a színész eredeti szinkronhangját alkalmazó nagyon precíz munka. A vágásán látszik, hogy nagyon sokat és nagyon aprólékosan foglalkozott vele az alkotó. 

2. helyezett: Vincze Veronika - Hobbit (Pázmány Péter Katolikus Egyetem)

Teljesen belefeledkeztem a videóba. Talán itt olvadt össze leginkább a látvány az tartalommal. Sokszor viszont túl illusztratív volt, de az összkép mégsem tette zavaróvá. A hosszabból lehetne egy picit csípni. Plusz pont az atmoszféra és a zene használatáért. Összegezve: Jók voltak a kiállások, szünetek és egyes karakterek reakciói. Nem véletlenül mondta azt valaki, hogy nekünk is van Tolkienünk, és úgy hívják: Arany János.

1. helyezett: Márffy Bence - Homer Simpson (ELTE-SEK)

Üde színfontja volt a versenynek. Azon túl, hogy vicces volt, bátran lépdelt jelenetről jelenetre, miközben tudatos volt a haladás az időben. A felugró karakterek trollkodásai jó helyen voltak elsütve. A különböző versszakok elválasztása lehetett volna finomabban kezelve. Akár táblákkal elválasztva, pl Chapter 1. stb... Egy halk minimál zenével még erősebb lehetne az atmoszféra, talán ez hiányzott róla nekem leginkább. Összegezve: a legszínesebb és a legügyesebben elkészített alkotás az egész mezőnyben. Az alkotó gondot fordított a zörejezésre, amitől jobban működött az egész kapcsolat. A videót nézve olyan volt, mintha Székhelyi József egy Simpson epizód szinkronizálása után ment volna elszavalni A walesi bárdokat.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

suriken 2017.10.04. - 10:25
A Simpsonos baromi jó! A Kutyaszorítóban szerintem jobb megvalósítás, mint a Mátrixos verzió. Gratulációk!