Az Országos Könyvtári Napok hétvégi programjai a BDK-ban

2017.10.05. - 14:00 | vaskarika.hu

Az Országos Könyvtári Napok hétvégi programjai a BDK-ban

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2017.10.07 - 08.

A hétvégén kerül sor a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiemelt programjaira – az Éjszaka a könyvtárban és Könyves vasárnap című komplex programokra – amelyek mellett egyéb érdekes összejövetelekre is várják az érdeklődőket. A könyvtár kínálta valamennyi program ingyenes, s minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

2017. október 7., szombat

10 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kerül sor a Szépítő egyesületek regionális találkozójára, amelyen szó lesz a szépítő egyesületek városukban betöltött szerepéről, jó példákról, hasznos ötletekről, az ifjúság bevonásáról az egyesületek munkájába.

Délután 14.30-kor pedig második körére indul a Temetői séta. A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja újra megszervezi a Szent Márton temetői sétát Orbán Róbert vezetésével. A séta nyilvános és ingyenes, bárki csatlakozhat, akit érdekel a régi sírköveken őrzött várostörténet, családtörténet. Részletek: http://www.bdmk.hu/BDK_helytorteneti_klub

17 órakor Balogh Péter építész, egyházmegyei gondnok nyitja meg a Reformáció évének programsorába illeszkedő kiállítást, amely „...szól néked az itt magyarul" címmel válogatást nyújt a Berzsenyi Dániel Könyvtár reformációhoz kapcsolódó könyvkincseiből. A megnyitón közreműködnek Flier Edit és Császár János zeneművészek.

Este, a kölcsönzési idő után, rendhagyó módon nem zárulnak be a könyvtár kapui, hiszen eztán kezdődik majd az Éjszaka a könyvtárban című sokszínű programsorozat, amely egészen éjfélig várja a kikapcsolódásra vágyókat. Lesz kincskereső játék a legkisebbeknek és filmes vetélkedő a mozgókép szerelmeseinek. A helytörténet iránt érdeklődők régi fotók vetítésére készülhetnek és megismerkedhetnek a 150 éves Vas megye nyomtatott sajtójával, így a dualizmus korszakának hírlapjaival és a századfordulóra jellemző bulvár stílusával is, miközben a lapok olvasására használt mikrofilmolvasó állományvédelmi szerepe és a restaurálás fontossága is szóba kerül. A BDK régi könyveit megmutatandó újabb csokor könyvritkaságot emelünk ki gyűjteményünkből. Aki kíváncsi arra, hogy milyen különleges értékeket őriz könyvtárunk, az feltétlenül látogasson el hozzánk ezen az éjszakán. Könyvkötészetünkben a könyvkészítés fázisaival ismerkedhetnek az érdeklődők, saját minikönyv összeállítása során. A könyvtár egyéb tereiben pedig további kézműves foglalkozások során születhetnek sokszínű alkotások. Azoknak, akik egészen a raktárig merészkednek, lehetőségük lesz megkeresni saját születésük anyakönyvi híradását a réges-régi helyi lapokban. Mindezt kellemes muzsikaszó kíséri majd, hiszen az éjszaka különböző óráiban különböző koncertek csendülnek majd fel a könyves terekben.

 

Lesz kis esti zene a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Sztárkvartettjének előadásában, autentikus cigányzene a Gipsy Boys jóvoltából, s nem utolsó sorban a Hangyaboly és a Boglya zenekar fogja húzni a talpalávalót a táncházhoz, amelyhez rendhagyó környezetet biztosít a könyvtár hangulatos kölcsönzőtere. A gyermekkönyvtárban papírszínházi mesélés várja a gyerekeket, kicsiket és tízen túliakat egyaránt. Akik pedig hosszabb sétára vágynak, vezetéssel járhatják be a könyvtár tereit, belépve kevésbé jól ismert zugokba is. A „...szól néked az itt magyarul" című kiállítást ugyancsak szakavatott vezetővel tekinthetik meg a reformációhoz kapcsolódó könyvkincsekkel kapcsolatban tudásszomjas látogatók. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel könyvtárosaink idén is házi süteményekkel - és mellékelt receptekkel - várják az ínyenceket.

Az éjszaka részletes programja itt is elérhető

Az esemény Facebook-oldalához itt lehet csatlakozni

2017. október 8., vasárnap

A sokéves hagyománnyal bíró Könyves vasárnapon rendkívüli nyitvatartással várjuk olvasóinkat.

13 órától a Könyvturkálónkban lehetőség lesz válogatni a BDK állományából kivont, ingyen, ajándékként elvihető könyvekből.

14 órától az Arany János-emlékév rendezvénye során Arany János és Petőfi Sándor barátsága lesz a téma. Bálint Éva és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művészeinek műsora a két költő levelezéséből, verseikből válogat. Szabó Tibor előadásában Arany János által megzenésített versek hangzanak majd el.

15 órakor kerül sor a Berzsenyi Dániel Könyvtár felnőttek számára meghirdetett meseíró pályázatának eredményhirdetésére. Az ország minden tájáról, a szélrózsa minden irányából érkezett több mint 400 pályamunka véleményezése komoly feladat elé állította a zsűri tagjait, akik ezen a délutánon mondják el értékelő gondolataikat és felfedik a nyertesek kilétét is.

Ezen a napon beiratkozási kedvezménnyel élhet minden korosztály, a késedelemmel bírók pedig amnesztiában részesülhetnek. Az amnesztia minden késedelmi díjra vonatkozik, függetlenül a tartozás összegétől, kivéve a bírósági eljárás alá vont késedelmeket. A kedvezmény csak a dokumentum visszaszolgáltatásával egy időben vehető igénybe.


Új hozzászólás