XIV. Savaria Országos Éremgyűjtő Találkozó

Képgaléria megtekintése2009.10.13. - 11:46 | Dart

XIV. Savaria Országos Éremgyűjtő Találkozó

Éremfesztiválnak adott otthont 2009. október 11-én délelőtt az MMIK aulája. De nemcsak érméket, hanem képeslapokat, jelvényeket, kisplasztikákat és más réges-régi relikviákat is lehetett vásárolni, csere-berélni.

Az ország több részéből vonzott kiállítókat, látogatókat az éremfesztivál, de többségében helybeliek mutatták meg egymásnak, érdeklődőknek gyűjteményüket, ritkaságaikat. A profi gyűjtők szívesen adtak tanácsokat a kezdőknek, vagy a kevésbé tapasztaltaknak egy-egy darab értékének megállapításában. A kiállítók megállapították, hogy a válság hatása ezen a területen is érezhető, kevesebb az érdeklődő, a komoly vásárló.

Hasznos időtöltés a régi érmék, és más régiségek gyűjtése, mert utána kell olvasni a kiadás korának, körülményeinek. Otthon kell lenni, nemcsak a történelemben, hanem a földrajzban is. Sőt az előállítás gyártástechnológiáját is célszerű megismerni koronként, mert az segíthet eldönteni, hogy például egy sérülés az érmén gyártás közben történhetett, a verőtő kopása, vagy forgalmi kopás miatt. Ha egy tárgyhoz érdekes történet fűződik, vagy korábban híres ember tulajdona volt az jelentősen emeli az értékét.


Sokan csak fémérmékkel, emlékérmékkel foglalkoznak, mások különféle országok papírpénzeit gyűjtik, és vannak, akik szinte minden régiséget gyűjtenek. De majd mindenkinek van kedvenc korszaka, melyek képviselőitől nem szívesen válna meg. Külön kaszt a katonai tárgyú emlékeket, sapkarózsákat, fegyvernem jelzéseket, jelvényeket és kitüntetéseket gyűjtők tábora.

Hihetetlen érzés egy ország történelmét a területén használt pénzérméken keresztül végigkövetni. Római réz és ezüstpénzek rajtuk a császárok képmásaival, Árpád kori fizetőeszközök, neves királyaink által veretett míves érmék, Rákóczi pénzei, dénárok, dukátok, forintok. A II. világháborút követő hiperinfláció tanúi a millpengők.


Képgalériánk a megszokottnál jóval vérszegényebb, mert sok gyűjtő nem engedélyezte a fotózást. Ez a biztonsági szempontok miatt érthető, hiszen egy komolyabb gyűjtemény értéke akár jelentősebb is lehet.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás