Jótékonysági koncert a Reformáció 500 keretében a Református templomban

2017.10.17. - 18:30 | vaskarika.hu

Jótékonysági koncert a Reformáció 500 keretében a Református templomban

Helyszín: Református templom, Szombathely

Dátum: 2017.10.21.

Igazi kuriózumot hallhatnak a koncert látogatói 2017. október 21-én szombaton 18.00-kor a Református templomban, ahol a Camerata pro Musica és a Kórus Spontánusz ad koncertet a gyülekezet 14. éve megrendezésre kerülő jótékonysági koncertjén.

A két együttes külön-külön is bemutatkozik, majd közösen adják elő Händel Dixit Dominus c. művét. A nagy barokk zeneszerző fiatalkori művéről van szó, melyet itáliai tartózkodása alatt írt 1707-ben. A 22 éves szerző lendületes szenvedélyes muzsikát alkotott, melyben a kórus hatalmas feladatot kapott. A szólisták líraibb hangot ütnek meg áriáikban, s így együtt egy felemelő egységet és harmóniát alkot a darab. Talán Szombathelyen még sosem adták elő ezt a művet, így sok szeretettel várnak mindenkit, azokat is, akik zenei csemegékre nyitottak.

A soproni Kórus Spontánusz 2001-ben alakult, karnagyuk a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán. Számos nemzetközi verseny díjazottjai, mondhatjuk, hogy egy missziót folytatnak, hogy városukban az együtt éneklés szeretetét elmélyítsék, ápolják.

Kocsis-Holper Zoltán Zeneakadémiai tanulmányai után magánénekesi diplomát is szerzett, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója. Igazán mozgalmas életet él, hiszen a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese, énekel a Nemzeti énekkarban, kórust vezet Sopronban.

Szólót énekelnek: Kajzinger Ildikó (szoprán), Németh Zsuzsanna (szoprán) Czeller Krisztina (alt), Palotai Árpád (tenor), Gáspár István (basszus)

A Camerata pro Musica kamarazenekar tagjai között többen is kötődnek protestáns gyülekezetekhez, így belső indíttatásuknak eleget téve azon munkálkodtak, hogy egy rendkívüli koncerttel járuljanak hozzá a Reformáció 500 ünnepi rendezvénysorozatához. A 110. zsoltár szövegére íródott Händel művet alkalmasnak találták arra, hogy méltó módon hozzájáruljanak az évfordulóhoz.


Fotó: Czika László

A református gyülekezet jótékonysági koncertjének célja, hogy megteremtsék a templom új orgonájának anyagi kereteit. Az idei hangverseny az első lépés ennek az óriási összegnek az összegyűjtéséhez. Szeretettel fogadják az adományokat.

Új hozzászólás