Körmend 773 – Kiállítóteremmé vált a kocsiszín, a színház auláját pedig gyerekzsivaj töltötte meg

Képgaléria megtekintése2017.10.29. - 00:55 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Körmend 773 – Kiállítóteremmé vált a kocsiszín, a színház auláját pedig gyerekzsivaj töltötte meg

Hétszázhetvenhárom évvel ezelőtt nyilvánította várossá Körmendet IV. Béla király, a jeles eseményt pedig kétnapos programsorozattal ünnepelték a vasi településen. Volt kiállítóterem avató, játszóház a kicsiknek, szentmise és díjátadó is. A Körmendi Kulturális Központ munkatársai pedig a tőlük megszokott profizmussal tették tökéletessé az ünnepet.

Október 28-án, szombat kora délután vette kezdetét a városi kiváltságlevél 773. évfordulójának második napja, méghozzá az új, Városi Kiállítóterem avatásával. A rendkívül hangulatos, oszlopcsarnokos kis épületben a Batthyány uradalom 300 éve című vándorkiállítás látható.

"Folyamatosan kell haladnunk annak érdekében, hogy a kastélyegyüttes különböző épületrészeit meg tudjuk újítani. Most egy olyan helyszínen vagyunk, amely kedves a körmendiek számára, hiszen ez a Városi Kiállítóterem szerepét töltötte be korábbi időszakokban is" - mondta megnyitó beszédében Bebes István, Körmend polgármestere.

Az épület felújítása egyrészt városi forrásból, másrészt a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium támogatásával valósulhatott meg. De nemcsak ez az egyetlen változás a Batthyány-Strattman kastély életében, hiszen Körmend 1,5 milliárd forint támogatást nyert el az Európai Uniótól, és további 1,7 milliárdot a kormánytól a főépület és a melléképületek renovációjára. Bár ez az összesen több mint 3 milliárd forint nem elegendő a teljes felújításhoz, a fontos részelemek javítására igen.

Az avatót követően délután fél ötkor kezdődött a zenés-táncos-kézműves játszóház a Batthyány Örökségközpontban, ahol a kicsik és a szüleik alkothattak és lazíthattak közösen. A fadíszek ragasztása és a gesztenyegolyók elkészítése után, de még az ünnepi Batthyány-szentmise előtt népzenére rophatták a gyerkőcök, sőt! A kölyökpartit a Belga Fehérló fia című klasszikusa zárta.

Végül, a nap zárásaként Bebes István, Körmend polgármestere városi kitüntetést adott át Némethné Simon Máriának, a Gazdasági és Pénzügyi Iroda vezetőjének, Sövegjártó Zoltánné pedagógusnak és dr. Stipkovits Ferenc nyugalmazott főiskolai tanárnak.

Kapcsolódó írásunk:

Fekete körmök éjszakája - A Hooligans koncertje Körmend Város Ünnepnapján

2017.10.29. - 02:00 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fekete körmök éjszakája - A Hooligans koncertje Körmend Város Ünnepnapján

Hatalmas bulit csapott a Hooligans október 28-án a Szabadság téren. A hideg ellenére megtelt a tér, és a hangulatra sem lehetett panasz: igazi nagykoncerten tombolhattunk a jól ismert Hooligans-slágerekre a körmendiekkel együtt. Képes beszámolónk következik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás