Textilkiállítással ünnepelték a Szent Márton Látogatóközpont megnyitásának 10. évfordulóját

Képgaléria megtekintése2017.11.07. - 07:00 | NagyRobert

Textilkiállítással ünnepelték a Szent Márton Látogatóközpont megnyitásának 10. évfordulóját

Márton szombathelyi jelenléte tagadhatatlan, Savaria szentjének élete pedig még a textilművészeket is megihlette. A Szent Márton Látogatóközpontban Pungor R. Dóra és a Varga Bernadett textilművészek munkáiból nyílt kiállítás hétfőn, ahol az egyes darabokon keresztül láthatjuk az egykori püspök életének főbb állomásait.

November 6-án, 17 órakor Schauermann János plébános és Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet munkatársa nyitották meg azt a kiállítást, amely textilmunkákon keresztül mutatja be Szent Márton életét a szentről elnevezett látogatóközpontban.

"Nem is tudják, nem is gondolják azt, milyen fontos az, hogy mi itt lehetünk, mert itt van Márton! Itt van, mert ebben a városban született. Itt van, mert itt van az ereklyéje. Itt van, mert itt él Szent Márton püspök tisztelete" - idézte Gebhard Fürst püspök szavait Schauermann János plébános.

A Pungor R. Dóra és Varga Bernadett textilművészek munkáiból készült tárlat Szent Márton 316-os születésétől követi a történelem alakulását és mutatja be, milyen önzetlen ember volt Márton, aki később Tours püspöke lett.

"Szent István zászlóira hadverő Márton képét festette. Szűz Mária mellett Márton lett az ország társpatrónusa. A Szombathelyi Egyházmegye első püspöke őt választotta egyházmegyéje védőszentjévé. Szülővárosa már a középkor óta őrzi kultuszát, ápolja a hozzá fűződő hagyományokat" - mondta megnyitó beszédében Szommer Ildikó.

A patchworkök és szőttesek mellett szobrok és díszes miseruhák kaptak helyet a Szent Márton Látogatóközpontban, természetesen mindegyiken felfedezhető egy-egy, a szentet ábrázoló motívum.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás