Hazatért a finn télből a Szökős Néptáncegyüttes

Képgaléria megtekintése2017.11.08. - 00:25 | vaskarika.hu

Hazatért a finn télből a Szökős Néptáncegyüttes

Hazatért finnországi szerepléssorozatáról az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes. A szombathelyi táncosok a „Hollo & Martta” nemzetközi folklórfesztivál résztvevőjeként mutatkoztak be az északi országban.

Az október 26-án útra kelő csapatot Helsinki repterén sűrű hóesés fogadta, s a téli idő az utazás végéig kitartott. A gyönyörű, fehérbe burkolózott táj megadta az északi látogatás alaphangulatát - e látványt a magyarok a tóparti-erdei szálláshelyükön is élvezhették.

Persze a kirándulás korántsem turistaprogramot jelentett. A Szökős a hét országot felvonultató nemzetközi gárda tagjaként tizenöt alkalommal lépett közönség elé a Finnországban töltött bő egy hét során: a hollolai fesztiválközpont mellett Lahti színházában, Heinolában, négy iskolában, valamint éttermekben és áruházakban is bemutatkoztak.

A szombathelyi táncosok mellé egy fiatal zalaegerszegi banda, a Gyéres Zenekar szegődött. Az életerejéről híres magyar folklór nagyszerűen megállta a helyét a fesztivál palettáján. A Szökős sikere mellett ráadásul Gazdag Béla Finnországban élő táncoktató-koreográfus elismerésének is örülhettünk, aki a fesztivál zárógáláján vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

A találkozón résztvevő további nemzetek előadásában pedig olyan kuriózumokkal ismerkedhetett meg a közönség, mint a Bajkál-tó vidékéről érkező burjátok dorombéneke, vagy a Volga-parti Udmurtiát képviselő „bábuskák" korukat meghazudtolóan fiatalos bemutatkozása.

A „hivatalos" programokon túl emlékezetes élményt nyújtott a táncosoknak a lahti sísáncok megtekintése, valamint a helsinki városnézés - s természetesen az éjszakába nyúló nemzetközi estek is, melyek alkalmat adtak a vendéglátó finn együttes tagjaival és a többi külföldi résztvevővel történő kötetlen ismerkedésre, szórakozásra. Egy-egy hosszúra nyúló nap fáradalmait pedig nem is lehetett volna máshol kipihenni, mint a jól felfűtött szaunában...

A Hollo & Martta Festival hivtalos facebook-oldala, fotógalériákkal

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás