Haladás VSE: felavatták az új sportkomplexum munkacsarnokát

2017.11.08. - 17:00 | Büki Kornél

Haladás VSE: felavatták az új sportkomplexum munkacsarnokát

Ma délelőtt felavatták a Haladás Sportkomplexum munkacsarnokát. A nyitóünnepségen beszédet mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere, dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, valamint Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke.

Köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere a másfél évig tartó építkezést az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb és legnagyobb beruházásának nevezte a megyeszékhelyen. Mint mondta, a 21. századi körülményeknek megfelelően felépülő sportkomplexumra büszke lehet minden szombathelyi, és miden lakos ajándékként tekinthet rá.

2012 áprilisában mutatta be a városvezető Orbán Viktor miniszterelnöknek, illetve Hende Csabának a Csónakázótó, valamint a Haladás Stadion átépítéséről szóló terveket, melyek mostanra, 2017 őszére elkészültek. Felidézte a létesítmény történetét, kezdve az 1921-ben átadott első Rohonci úti pályával, melyet a II. világháború során bombatalálat ért. A helyi lakosok hathatós segítségével némileg sikerült helyrehozni a stadiont, ám az eddig ismert formáját szinte teljesen az 1975-ös átépítés eredményezte. 1989-ben kiépült a világítás, 2008-ban pedig egy kisebb ráncfelvarráson esett át a stadion, majd 2015 decemberében rendezett búcsúmérkőzést követően megkezdődött a bontás. Puskás Tivadar megemlítette, azon a mérkőzésen győzött a csapat. „Jó lenne most is nyerni, hiszen gyengén állunk" - mondta, utalva a Haladás jelenlegi teljesítményére.

Beszéde végén köszönetet mondott a kormánynak, a szombathelyi sportolóknak, a kivitelezésben közreműködőknek, illetve mindenkinek, aki örül az újdonsült épületegyüttesnek. Reméli, hogy a Haladás család olyan otthonra lel, amely a következő évtizedekre minőségi lakhelyként szolgál, valamint ahol egyetértésben tudnak sportolni.

Ezután a kivitelezésért felelős két cég képviselői, Strobl Ákos, a ZÁÉV Zrt főmérnöke, illetve Madácsi Zoltán, a Swietelsky Magyarország kft projektigazgatója átadták dr. Puskás Tivadar részére a sportkomplexum kulcsát.

Homlok Zsolt egyesületi elnök 2013-ban vette át a HVSE irányítását, és egy öt éves tervet szabott meg, melyben öt kiemelt fontosságú stratégiai cél szerepelt: a gazdasági stabilitás megteremtése, több sportág képviselete, taglétszám növelése, infrastruktúra modernizálása, és egy eredményesebb sportklub létrehozása. A terv hatásosságát igazolja, hogy ma már kétszer akkora költségvetéssel, és 30%-al nagyobb létszámmal dolgozhatnak. Megköszönte az edzők, a szülők, illetve a sportolók türelmét, akiknek az átépítés alatt akár több tíz kilométert is kellett utazniuk edzésre. Napokon belül elkezdik a beköltözést a birkózók, a súlyemelők, az ökölvívók, a sakkozók, a kézilabdások, a röplabdások, a labdarúgók, és a többi szakosztály képviselői is.

Dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke zárta a megnyitóünnepségen beszédet mondók sorát, aki a sportkomplexumra fordított pénzre egészségügyi kiadásként is tekint, hiszen az itt sportolók egy egészségesebb életmódra kapnak nevelést, ez pedig egyfajta egészségmegőrzésként is szolgálhat a fiatalok számára.  Megemlítette, hogy a komplexum energetikailag korszerűbb az előző létesítménynél, ezért az ilyesfajta kiadásokon akár faraghat is az új létesítménnyel a város.

A hivatalos nyitóünnepség ma, 19:19-kor veszi kezdetét, melynek fénypontjaként a Szombathelyi Swietelsky Haladás a horvát élvonalbeli NK Osijek csapatával vív gálamérkőzését.

Új hozzászólás