James Bond-kiállítás 3050 méter magasságban

2017.11.18. - 14:45 | vaskarika.hu

James Bond-kiállítás 3050 méter magasságban

A Gaislachkogl „007 Elements” című kiállítása emlékeztetni fogja majd a látogatókat minden idők legdrágább Bond-filmjének, a Spectre-nek söldeni forgatására.

Ezúttal a Spectre elnevezésű titkos bűnszervezet utáni kutatás az, amelynek köszönhetően James Bond immár a 24 alkalommal járja körbe világot. Mexikó és Róma mellett természetesen Ausztria sem hiányozhat a helyszínek közül: 2015 elején a Spectre egyik leglátványosabb akciójelenetét forgatták le Söldenben. A jövőben a Gaislachkogl „007 Elements" című kiállítása emlékezteti majd a látogatókat minden idők legdrágább Bond-filmjének söldeni forgatására.

Szigorúan titkos

A 3050 méteres magasságban található filmszakmai kiállítás tartalma ugyanúgy titkos, mint a kiállítás megnyitásának pontos időpontja. A kiállítás neve („007 Elements") azért sok mindent elárul: a James Bond-filmek meghatározott, jól felismerhető elemekből épülnek fel. Ezek közé tartoznak a gyors autók, a nyaktörő akciójelenetek vagy a látványos helyszínek is. A kiállítás ezeket a visszatérő elemeket mutatja be: a középpontban természetesen a Spectre söldeni forgatása áll, de a Bond-sorozat más fejezetei is kellő hangsúlyt kapnak.

(C) 007 TM Danjaq

Engedély az élményre

A kiállítás két emeleten és összesen 1300 négyzetméteren teremt egyedülálló hangulatú Bond-világot. Vetítővásznak, hanghatások és kipróbálható interaktív installációk szólítják meg valamennyi érzékünket és adnak át különféle információkat igazán lenyűgöző módon. A különböző galériák a kiállítás témájához illeszkedően a technika legmodernebb szintjét képviselik és egyedülálló módon keltik életre a film feledhetetlen jeleneteit. A látogatók így teljesen elmerülhetnek a pillanatban. Az minimalista, futurisztikus épület, amelybe egy föld alatti alagúton át juthatunk be, szintén része a koncepciónak: a lenyűgöző építészeti megoldás, valamint a lélegzetelállító hegyi kulisszának köszönhetően adott a tipikus 007-es kombináció.

Bondhoz illő építészet

Sölden a Gaislachkogl csúcsán található ice Q étterem modern építészeti kialakításának köszönheti, hogy bekerült a forgatási helyszínek közé. A tiroli Obermoser építészeti irodához köthető szürreális épületben, valamint a Gaislachkogl felvonó futurisztikus liftállomásán minden adott egy látványos akciójelenethez.

A kulisszák mögött

 

Forgatási helyszínek Söldenben

ice Q

Az ice Q elnevezésű stílusos ínyencétterem a Gaislachkogl csúcsán trónol. A filmben a helyszín a Hoffler Klinikának ad otthont, amelyben Dr. Madeleine Swann is dolgozik pszichológusként. A Bond-lányt a gonosz Mr. Hinx rabolja el és a 007-es ügynök - mint azt el is várjuk tőle - a nyomukba ered.

Az étterem közvetlenül a Gaislachkogl felvonó hegyállomásán található: a síelők betérhetnek egy-egy különleges ínyencfalatra vagy a „rázva, nem keverve" mottónak megfelelően rendelhetnek maguknak egy vodka-martinit - és úgy érezhetik magukat, mint James Bond. A 3058 méter magas hegycsúcsról nyíló panoráma külön megemlítésre kerül a filmben is. Ön se hagyja ki!

Az ice Q panorámaétterem © Bergbahnen Sölden / Rudi Wyhlidal

A Gaislachkogl felvonó

A film egyik jelenetét a Gaislachkogl felvonó 2174 méter magasan található középállomásán forgatták. Ebben a jelenetben csak úgy tolonganak a felvonónál a síelők, akik semmit sem sejtenek a köztük előre nyomakodó főszereplők között lejátszódó drámáról.

Gaislachkogel felvonó © 2015 Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Columbia Pictures Industries / Inc. SPECTRE

A gleccserút

A James Bond filmek fontos elemének számítanak a különféle üldözési jelenetek. Ebben az epizódban egy repülőgépet használnak ehhez, amellyel végig lehet repülni Ausztria legmagasabban fekvő gleccserútja felett, hogy az üldözés végén Bond elkapja a főgonosz csatlósait.

Eleinte ez a jelenet egyáltalán nem szerepelt a forgatókönyvben. A helyszínért felelős menedzser csak az ice Q étterem megtekintése során fedezte fel a gleccserutat és azonnal úgy gondolta, hogy itt feltétlenül le kell forgatni egy üldözéses jelenetet. Az ötletet beépítették a forgatókönyvbe. Nem csoda, hiszen Ausztria alpesi vidéke inspiráló.

James Bond Spectre © 2015 Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Columbia Pictures Industries / Inc. SPECTRE

Itt forgattak még Ausztriában

Obertilliach Kelet-Tirolban

„Bepakolok a bőröndömbe néhány gyors autót, egy repülőt és egy istállót" - a filmstáb az Obertilliachban felvett nagyszabású akciójelenethez komoly forgatási csomaggal érkezett, még egy istállót is hoztak magukkal. A fából készült gazdasági épületet Stájerországban bontották le, hogy ezután a Kelet-Tirolban található, 700 lelkes kis faluhoz tartozó sípályán újra felépíthessék. Két hónapig tartott, amíg elkészültek a forgatókönyvben megálmodott kulissza felépítésével. És amelyet aztán James Bond a másodperc tört része alatt rombol a földig egy repülővel, hogy megmentse a gonosz Mr. Hinx fogságába esett Bond-lányt, Dr. Madeleine Swannt. „Ebben a pillanatban én vagyok a legjobb esélye, hogy életben maradjon" - egy férfinak, aki ilyen mentőakcióra képes, el is hisszük ezt.

Az említett repülővel történő üldözési jelenet közben Bond egy erdőirtáson is átrepül. Egy évvel korábban a leesett nagy mennyiségű hó súlya alatt sok fa kidőlt, így elegendő hely állt rendelkezésre, hogy egy repülő is elférjen, amelyet a forgatás során két kötéllel mozgattak. Szerencsés véletlen Bondnak és Obertilliachnak.

A falut egyébként a 300 éves, műemlékvédelem alatt álló faházakból álló történelmi településközpontja miatt választották ki a filmhez. A különleges kulissza drámaivá teszi az adott jelenetet. Daniel Craig három forgatási napot töltött el itt „Őfelsége szolgálatában". A kaszkadőrfelvételek azonban három teljes héten át folytak.

Altaussee

Altaussee-ben valamivel nyugodtabb jeleneteket forgattak. Itt minden csetepaté és robbantás nélkül vettek fel egy jelenetet, amely ennek ellenére jelentős mértékben meghatározza a további történéseket: James Bond egy csónak segítségével közelíti meg az Altaussee-i tó partján álló vadászkunyhót. Itt találkozik Mr. White-tal, a Quantum egykori tagjával. Bond értékes információkat remél megszerezni tőle, amelyek elvezethetik őt a Spectre névre hallgató szervezethez. Cserébe Bondnak meg kell ígérnie, hogy vigyáz Mr. White lányára, aki esetleg a segítségére lehet a keresésben.

A forgatási munkálatok alatt a Solarschiff sétahajó volt a rendezői bázis. A James Bond-rajongók pedig ezzel a hajóval eredhetnek a titkosügynök nyomába. Az érdeklődők olyan szakemberek kíséretében hajózhatnak a tóparti vadászkunyhóhoz, akik maguk is részt vettek a forgatásokon. A látogatók így első kézből tudhatnak meg például olyan részleteket a forgatásról, hogy egész éjszaka tűzoltóknak kellett hullámot kelteniük a tavon, hogy az be ne fagyjon.

Paul Königtől, a vadászkunyhó háziurától is izgalmas információkat tudhatunk meg a forgatásról, emellett ízletes halételeit vagy rétesspecialitásait is megkóstolhatjuk. A filmkulissza még ma is látható eredeti darabjai különös hangulatot varázsolnak a tóparti kunyhóba.

007 érdekesség a söldeni forgatásról 

Mivel a Spectre forgatását nagyfokú titoktartás övezte, a film egy fedőnevet is kapott: „B24" munkacímmel végezték a forgatásokat.

Söldenben 2015. januárban és februárban forgattak. A 600 fős filmstáb 15 napon át tartózkodott az osztrák Alpokban található településen. 

Hollywood egészen komoly apparátussal vonult fel a forgatásra: 80 kamion (a technikát és a felszerelést hozta), 80 minibusz, 50 pick up, 45 Range Rover és két Britten Norman Islander repülőgép érkezett. 

A stáb Söldenben a Bergland Hotel Sölden szállodában lakott. Altaussee-ben a Romantik Hotel Seevilla, Kelet-Tirolban a Grandhotel Lienz és a Dolomiten Golf Hotel volt a hollywoodi sztárok szálláshelye. Egy kis szerencsével talán épp abban az ágyban alhatunk, amelyben személyesen James Bond is. 

A vad üldözőjelenetben használt autók rendszámai a valóságban nem is léteznek. A rendszámtáblákon olvasható az „IL" betűkombináció, amely az „Innsbruck Land" rövidítése, a címer azonban az osztrák főváros, Bécs címere. 

Az osztrák származású Oscar-díjas színész, Christoph Waltz, aki a Spectre-ben Ernst Stavro Blofeldet, vagyis Franz Oberhausert alakította, az osztrák forgatások alatt nem állt a kamerák előtt.

A „Spectre" majdnem pontosan ugyanazokon a helyszíneken játszódik, mint a „Halálos rémületben" című Bond-film (1987). Akkoriban Ausztriában a Gasometerben, a Volksoperben, a Zsófia-termekben, a Schönbrunni Kastélyszínházban, a Bécsi Práterben és a Weissßensee-nél forgattak. 

Új hozzászólás