Ismét a jelmezes felvonulás volt a legnépszerűbb - Értékelték az idei Savaria Karnevált

Képgaléria megtekintése2009.10.17. - 11:45 | Bangó Mira - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Ismét a jelmezes felvonulás volt a legnépszerűbb - Értékelték az idei Savaria Karnevált

A négynapos 10. Savaria Történelmi Karnevált 150 ezer ember látta, és 110 millió forintból valósult meg. A legnépszerűbb programja a felvonulás volt, a szervezés jeles alára vizsgázott. A számadatokból kiderült az is, hogy egy látogató átlagosan 12500 Ft-ot költött a fesztiválon.

A Kulturális Turizmus Évében ünnepelte 10. születésnapját az idei Savaria Történelmi Karnevál. A célkitűzés változatlan volt, a vasi székváros történelmi hagyományainak megismertetése, megörökítése a minőség és színvonal megtartása mellett.

„Ritka történelmi múltat tud felmutatni városunk" - Szommer Ildikó, karneváligazgató asszony ezekkel a gondolatokkal nyitotta az értékelést.

Az "Itthon láss csodát!" szlogen jegyében 19 helyszín és 200 program fogadta az idén 4 naposra bővült fesztivál 140 - 150 ezer látogatóját, akik közel fele (47%) a 40 év alattiak korosztályához tartozott, és az előző évekre rácáfolva több, mint fele (52 %) volt férfi. A külföldről érkezők száma másfélszeresére nőtt, a látogatók 85%-a visszatérő vendég volt.

A legnagyobb érdeklődés a szombati eseményeket kísérte (78,5 %), a péntek (69%) és vasárnap (67%) egyformán fajsúlyos volt a rendezvények szempontjából.

A legnépszerűbb program változatlanul a felvonulás volt, a pénteki és szombati menetet összesen 70 ezer ember látta.

A Karnevál szervezését a válaszadók az 1-től 5-ig terjedő skálán 4,8-ra , a programokat 4,5-re, a szolgáltatásokat 4,8-ra értékelték. Két helyszín, a színház és a lelátó belépőjegyes árait, a megkérdezettek 24 %- a tartotta magasnak. Az átlagos költés személyenként 12500 forint volt, de akadt 100 ezer forint felett is.

A látogatók 96%-a ajánlaná másoknak is a karnevált, 85%-uk pedig eljönne jövőre is.

Szabolcsi Gábor kuratóriumi elnök megköszönte a szponzorok együttműködését, akik ebben a „gazdasági negatívumokkal átszőtt, kissé ellenséges környezetben" is támogatták a rendezvényt, és akikre a jövőben is számítanak.

A jubileumi rendezvény költségvetéséről Dr. Szele Györgyi tájékoztatta a meghívott szponzorokat. A 4 napos rendezvényt, Közép-Európan legnagyobb jelmezes-históriás játékát 110 millió forintból finanszírozták, melyből az önkormányzat támogatási összege nem változott, a saját bevétel 42 millió, az elnyert pályázati támogatások összege 16 millió forintot jelentett. A támogatók számának csökkenésével,- melynek okát a gazdasági válságban látták,- a tavalyi 31 millióval szemben az idén 21 millió forinttal számolhattak.

Annak ellenére, hogy a szervezők csökkentették a helyárakat, a gasztronómiai árakban ez nem mutatkozott meg, a karneválozók 55%-ban ítélték magasnak azokat. A belépődíjaknál nem történt emelés. A jubileumi rendezvény újításaként a kombinált jegyet emelték ki (Ferences Kert és a Romkert látogatására szólt), új helyszínnel is gyarapodott a Karnevál, a Sörtérrel, melyet nagyon sikeresnek ítéltek meg a szervezők. Zárójelesen megjegyezzük, hogy a Pékek utcája és a Civil Korzó mostohagyermeke lehet a Karneválnak, mert bár az idén a vagabundus habitusú karneválozók ilyen helyszínekre is eljuthattak, ezekről nem szólt a fáma.

Az értékelést követően emléklapokkal és ajándékkal köszönték meg a szervezők a megjelent szponzoroknak a támogatását, és szívélyes szavakkal invitálták őket az állófogadásra.

Szerkesztőségünk is végzett egy saját statisztikát, mely szerint az idei Karneválról 11 beszámolót, 3 beharangozót, és 11 képgalériát készített, összesen közel 1000 fotóval... Karneváli beszámolóinkat a mai napig 9200-an olvasták, míg a fotókra összesen közel 200000 kattintás érkezett.

Lapunk aktív részese volt az új helyszínként debütáló Civil Korzó sikerének, és megörökítője a harsány humortól sem mentes legiós háremrablásoknak. Nézettség szempontjából is ez utóbbi két írásunk - a szombati és a vasárnapi, hárem elleni legiós attak - volt olvasóink közt a legnépszerűbb.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Keidzsi 2009.10.20. - 17:52
Hiába, no! Mégsem vagyok elveszett gyermek... nagyon... már ami a cikkírást illeti... hmmm....

Minden esetre az nagyon furcsálom, hogy a Pékutca és a Gombás-Egészséges-Állatos-Növényes-Hastáncos lik meg sem lett említve... mintha észre sem lehetett volna venni minket... hmmm? :-)

Nekem ollan durci-szaga van a dolognak... Ha tévednék, akkor bocs!
sgh 2009.10.20. - 19:51
No meg az összes többi helyszín is biztos durcis, aki nem lett megemlítve. Volt még pár az így-úgy megemlítetteken túl is.
Keidzsi 2009.10.21. - 12:22
Érzésem szerint valamit félre teccett érteni... én (mi) nem durcizunk... :-)
Harle 2009.10.22. - 15:30
Szerintem Keidzsi arra gondol, amire a cikket jegyző Mira is: új helyszínként debütált a Pékek utcája, a Civil Korzó és a Sörtér. Az értékelőben ez utóbbi lett egyedül kiemelve, holott programját tekintve elég szorosan együttműködött a Korzóval, elég csak a rendszeres hastáncos fellépésekre és a háremrablásra gondolni.

A Korzó persze nemcsak a hastánctól volt hangos, volt egy rakás egyéb okosság is benne, ráadásul az ott fellépők/bemutatkozók önerőből, díjazás nélkül, hihetetlenül rövid határidő mellett rakták össze programjaikat, szolgáltatásaikat. Szerintem egy "központi" köszönömöt megérdemeltek volna..., ha már az alapvetően bevételorientált Sörtér - ami valóban remek helyszín!!! - megemlítődött!

Nyilván üzletileg őket kell tolni... ez egy dolog. A másik pedig az, hogy ahhoz oda is kell "csalogatni" a népeket. Azt meg pusztán a sör kedvéért elég meredek vállalkozás. :)) A környező helyszíneknek épp ezért emelni, húznia kell felfele egymást. Szinergiákban kell gondolkodni, of cuz.

Ettől függetlenül tényleg respekt a Sörtérnek, a cucc finom volt, főleg a Démon! :)) De asszem, írtunk róluk eleget... ez utóbbi is megérne egy misét, mármint médiumonként szétcincálni, ki mit tett az asztalra, mert a jutalomosztáson azért voltak a "jó elvtársak közt különbek"... a produktumot meg mindannyian láthatjuk/láttuk. Uff..
Keidzsi 2009.10.26. - 12:09
Köszi Harle, igen, erre gondoltam volt...
Hiába, nnno... nem mindig magam jól ezemki fej...