Sétálni megyek a kirakatbábuval – Hétköznapi őrületek a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2017.11.25. - 00:45 | Rozán Eszter - Fotók: Mészáros Zsolt (WSSZ)

Sétálni megyek a kirakatbábuval – Hétköznapi őrületek a Weöres Sándor Színházban

Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című színművének főhőse megpróbál kiigazodni egy abszurd világban, keresi a helyét, keresi a szerelmet, próbál kitörni magányából, ahogy a többi szereplő is. Nincsenek könnyű helyzetben, a maguk bizarr módján reagálnak a különböző helyzetekre, esendőségük és abszurd mivoltuk ellenére mégis közel állnak hozzánk, mert ők mi vagyunk.

A Hétköznapi őrületek abszurd világában keresi a helyét a harmincas éveiben járó Petr (Bányai Kelemen Barna), a körülötte élő emberek is mind abszurdak, különcök, sőt talán kicsit őrültek is, bár örök kérdés, hogy ki az őrült, és ki nem. Aki nem illeszkedik be a sorba, nem úgy viselkedik, ahogy a többség, hajlamosak vagyunk rásütni az őrültség bélyegét.

Petr Zelenka hősei meglehetősen furcsák, fixa ideájuk rabságában és magányában vergődve keresik boldogulásukat. Ott van Mokka (Kálmánchelyi Zoltán), Petr egyetlen barátja, akinek nők híján a porszívó és a mosdókagyló a vigasza. Bölcs tanácsokkal látja el Petr-t, hogyan szerezze vissza elveszített barátnőjét, Janát (Gonda Kata), ilyesmiket javasol, hogy főzze meg tejben Jana levágott tincseit, vagy adja fel magát postán expressz ajánlva. Petr anyja (Németh Judit) lelkesen vagdossa az újságcikkeket, személyes ügyének érzi a világban történt eseményeket, megrázza egy-egy földrengés híre, a csecsenek sorsát pedig különösen a szívén viseli. Aggódva figyeli férjét, állandóan az Alzheimer-kór tüneteit keresi rajta, tanácsait megfellebbezhetetlennek tartja. Petr elteszi anyja cikkeit, lustaságból, hagyja, hadd halmozódjanak egy dobozban. Apja (Mertz Tibor) a kellemes hangú egykori híradós szintén saját kis bezárt világában él, buborékokat próbál előcsiholni a sörösüvegből. S a szomszédok? Jirzsi (Orosz Róbert) és Aliz (Hartai Petra) szerelmi élete ugyancsak viharos, az ágyban csak akkor tudnak kiteljesedni, ha valaki kukkolja őket. Petr elvállalja a feladatot, jól jön az kis pénz. Jirzsi egyetlen életcélja, hogy behajthassa jogdíját a liftekben lejátszott zeneműve után. Aliz, a Cuncibaba életvidám fiatal lány, mégis az első konfliktusnál otthagyja Jirzsit.

Jana a klasszikus bosszút veti be volt kedvese, Petr ellen, elhatározza, lefekszik az első emberrel, akivel találkozik. Ehhez a telefonfülkét hívja segítségül. Terve beválik, így ismerkedik meg Alessel (Balogh János), akivel össze is szeretne házasodni. Petr apja egy véletlen telefonhívás során ismerkedik meg Sylviával (Nagy Cili), a szobrásznővel, s bolondul bele, bár az apa tétovaságával, demenciától való félelmével, lóbálható szatyrával nem éppen a férfiideált testesíti meg. Sylviának mégis tetszik a férfi, különösen az ejti rabul, amikor az apa felidéz híradós múltjából egy hetvenes évekbeli hírt Gustav Husák, volt csehszlovák államfő egyik gyárbeli látogatásáról. A Sylvia által szervezett partin már fő mutatványként szerepel a hírt mondó férfi.

A díszletek kiválóan alátámasztják az abszurd hangulatot, mindenhol telefon, a telefonálás amúgy is fontos szerepet tölt be a darabban. A szoba hol Mokka otthona, hol Petr szüleié, máskor Sylviáé vagy Petré, vagy egyszerre több helyszín van jelen a megosztott térben, arra utalva, hogy bár megoszthatnánk egymással életünket, mégis saját magunkba gubózva éljük hétköznapjainkat, ritka az átjárás lélek és lélek között, vagy ha mégis megtaláljuk az utat, képtelenek vagyunk megtartani a pillanatot. Ahogy Petr szülei is már negyven éve házasok, mégis idegenek maradtak egymás számára.

A jelenetek gyorsan váltakoznak, töredezett életünk villanásait láthatjuk, küzdelmet a fennmaradásért. A színmű hangulata mégsem tragikus, az abszurd karakterek, történések különös, a különcsége ellenére kedves világba kalauzolják a nézőt, ahol bármi megeshet: a paplan lebeghet, a kirakatbábu (Matusek Attila) életre kelhet, és elégedetten sétálni indulhat, hogy jégkrémet ehessen, Petr pedig igenis vehet vért az anyjától, hogy elküldhessék szerencsétlen csecseneknek. A főnök (Horváth Ákos) sem maradhat ki a fura figurák sorából az 5-10 éves kisfiúk utáni érdeklődésével. Petr bejárónője, Anna (Bálint Éva) büszke arra, hogy mennyi mindent tud a balettről, amit egy volt fiújától szedett fel.


Petr Zelenka színdarabíró, színház- és filmrendező 1967-ben született Prágában. Fekete komédiáját, a Hétköznapi őrületeket 2001-ben írta, a Devjicke divadloban vitte színpadra, saját rendezésében. A darabért megkapta az Alfréd Radok díjat. A színművet később más cseh városokban is bemutatták, valamint Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Németországban is színpadra került. Lefordították angolra és oroszra is, Petr története eljutott egészen Kanadáig.  2005-ben filmet készítettek belőle, Wrong Side Up címmel, Ivan Trojan főszereplésével. A film a színdarabhoz hasonlóan nagy sikert aratott. Vajon hogyan boldogulnak a szereplők apró őrületeikben? Mi történik a villanykörtével, ha a szánkba tesszük? S mi célt szolgálnak a dobozok? S ha már őrület, akkor nem hiányozhat a pszichiátria sem, ahol az egyik szereplő végzi. A Hétköznapi őrületekben nincsenek hatalmas drámai fordulatok, nem tragikus a végkifejlet, mint egy Shakespeare drámában, mégis leköti a figyelmünket. A szereplők esendősége, hétköznapisága, vagyis pontosan a hétköznapi dolgokhoz való sajátos hozzáállásuk teszi őket szerethetővé, a darabot pedig elgondolkodtatóvá. Hamvai Kornél fordítása garantálja a minőséget, Réthly Attila rendező kiváló munkát hozott létre csapatával. Szükségünk van kortárs darabokra!

Szereplők:

Petr/Bányai Kelemen Barna
Anya/Németh Judit
Apa/Mertz Tibor
Mokka/Kálmánchelyi Zoltán
Jana/Gonda Kata
Ales/Balogh János
Jirzsi/Orosz Róbert
Aliz/Hartai Petra
Sylvia/Nagy Cili
Főnök/Horváth Ákos
Anna/Bálint Éva
Éva, a kirakatbábu/Matusek Attila
Postás/Móri Csaba
Postás/Kisely Máté

Díszlet: Takács Lilla
Jelmez:
Varga Alexandra
Kellék: Varga Máté
Súgó: Kisely Máté
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: Balogh Lívia
Rendező: Réthly Attila

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás