Imádnivaló kutyájáról, Liliről szól a VakVagány Horváth Niki legújabb könyve

Képgaléria megtekintése2017.12.11. - 00:10 | NagyRobert

Imádnivaló kutyájáról, Liliről szól a VakVagány Horváth Niki legújabb könyve

December 10-én a Café Mólóban tartotta immár második könyvének a bemutatóját Horváth Nikoletta. VakVagányt természetesen elkísérte legújabb könyvének főszereplője is, Lili, a segítőkutya. A "Kutyaszív szeretet" című kötet is a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, ahogy az előző, "Öröm ABC" címet viselő is.

Az eb közönyösen viselte a hirtelen jött sztárságot, de gazdája mellett már jó pár érdekes szituációt élt meg, a könyvbemutató pedig már rutinfeladat volt. Horváth Nikit Perlaki Nóri faggatta, mi pedig a vaulógusokon keresztül nyerhetünk bepillantást az elmúlt 11 év mindennapjaiba, ahogy egy nem mindennapi páros éli kihívásokkal teli életét.

Niki a könyvbemutatón a tőle megszokott könnyedséggel és őszinteséggel mesélt a könyv születésének körülményeiről, kutyájáról, Liliről és az együtt töltött évekről. A kezdetek korántsem voltak zökkenőmentesek, egy 9 hetes kiskutya sok zűrt tud okozni, például egy 15 centis lyukat a falban. A vakvezető kutyáknál az egyik legfontosabb, hogy jól legyenek szocializálva, vagyis tudjanak viselkedni a legkülönfélébb környezetben is. Módos Tibornak, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatójának hála, a fehér eb elkísérhette a gazdáját az iskolába, de később az egyetemet is közösen abszolválták.

A könyv elkészítésében egy kisebb csapat segítette Nikit, akik a kötet vizuális részeiért feleltek, festettek és fotóztak, köztük Laki-Zágon Noémi, Kondor Tamás, Mihácsi Teodóra és Lovagi Milán. És, ha már segítők, akkor ki kell emelnünk Farkas Csabát, a Szülőföld Kiadó igazgatóját, aki szívügyének tekinti a vakok és gyengénlátók sorsát.

Lili visszaadta Niki szabadságát, a könyvben pedig a gazdi-kutya párbeszéden keresztül az ember legjobb barátja is "hozzászagolhat és beleugathat" a dolgokba, amolyan pajtis stílusban, mert lássuk be, egy ebnek teljesen más az értékrendje és a prioritásai, mint egy kétlábúnak. Ebből adódóan a sárban hempergőzés Lili életében nagyobb esemény, mint egy könyvbemutató. Niki tervei közt pedig még szerepel, hogy két, eddig megjelent kötetéből hangoskönyvet szeretne kiadni.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás