Kétmilliárd forintból újul meg a jáki templom

2017.12.28. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kétmilliárd forintból újul meg a jáki templom

Kétmilliárd forintos költségvetési támogatásból megújul Vas megye egyik legfontosabb épített öröksége, a jáki templom - közölte Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke, a térség országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel, utalva az erről szóló kormányhatározatra.

Hende Csaba elmondta: a támogatás kedvezményezettje a Szombathelyi Egyházmegye, az állami forrást három évre elosztva adják, a munkálatok ütemezése alapján.  A négy évvel ezelőtti rekonstrukciós munkák folytatásaként a templom teljes felújítása megvalósul, beleértve belső tereket és freskókat - hangsúlyozta a képviselő.

A román stílusú Árpád-kori apátsági templom homlokzati részét 2013-ban 150 millió forintos állami támogatással részben felújították. A templom utolsó nagyobb átépítése 1896 és 1904 között Schulek Frigyes tervei alapján történt. A négy évvel ezelőtti és a most megítélt támogatással együtt a templom fennállásának legnagyobb rekonstrukciója valósul meg.

Kapcsolódó írásunk:

Vasi kincsvadászat - a jáki apátsági templom (frissítve)

2013.05.16. - 16:40 | Büki László 'Harlequin'

Vasi kincsvadászat - a jáki apátsági templom (frissítve)

A jáki apátsági templom, az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet. 2011 ősze után 2013. május 14-én is tettünk egy fotósétát a templom körül.

Új hozzászólás