A 20. Megyebállal indult a báli szezon - Brenner Józsefet választották az év vasi emberének

Képgaléria megtekintése2018.01.14. - 06:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: BLH, Németh Richárd

A 20. Megyebállal indult a báli szezon - Brenner Józsefet választották az év vasi emberének

Január 13-án - hagyományosan a Vízkereszt utáni első szombaton - a megye és Bük városának közös szervezésű báljával vette kezdetét Vas megye báli szezonja. A huszadik alkalommal megrendezett Megyebál a Fürdő Étteremben fogadta vendégeit, díszvendége ezúttal dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora volt. Éjfélkor került sor az "Év Vasi Embere 2017” díj átadására, melyet idén a kuratórium döntése alapján Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynök vehetett át. A rangos társasági esemény sztárfellépője Charlie volt, a báli zenét a Galaxy Tánczenekar szolgáltatta.

Vas megye tizenhárom városa közül ezúttal Bük adott otthont a Megyebálnak, ami egyúttal a város bálja is volt. A Fürdő Étterem elegánsan feldíszített, báli hangulatot sugárzó miliőjében az érkező vendégeket díszlövéssel várta a Nádasdy Bandérium, akiket a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület és a 83. Honvéd Gyalogezred díszőrsége mellett Majthényi László, a Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere, Kocsis Korinna, Miss Európa 2016 és Patthy Krisztina borkirálynő fogadott. Közös fotó, hölgyeknek mézeskalácsszív, uraknak toll, majd az étterem nagytermében mindenki elfoglalta a helyét.

Megkérdeztük: nemcsak meghívott, hanem az eseményre külsősként jegyet váltó bálozók is érkeztek. A vendégek közt köszönthettük Hende Csabát, az Országgyűlés alelnökét, Ágh Péter országgyűlési képviselőt, dr. Puskás Tivadart, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterét, Koczka Tibor alpolgármestert, Harangozó Bertalan kormánymegbízottat, a megye városainak polgármestereit, alpolgármestereit és képviselőit, valamint intézményi és egyházi vezetőket. 

A báli időszak a télbúcsúztatás, a farsangolás és az új, reményekkel teli esztendő várásának ünnepköre. Ilyenkor rengeteg ember ünnepel az egész földön, főleg a keresztény vallás követői. A bálok a kulturális, közéleti, társadalmi és gazdasági élet kiemelkedő szereplőinek legfontosabb eseményei, melyek lehetőséget adnak a kapcsolatok ápolására, a mértékadó és természetes, magas színvonalú szórakozásra - erről beszélt a bál díszvendége, Borhy László, az ELTE rektora, akinek kisfia majdnem ellopta a showt azzal, hogy igazi társasági "kisemberként" feszített édesapja mellett a köszöntőbeszéd alatt. A báli múltidézőt követőn Majthényi László köszöntötte a vendégeket, majd Németh Sándor polgármester fejezte ki köszönetét, hogy Bük kaphatta a báli házigazda nemes szerepét, és jó szórakozást kívánt a vendégseregnek.

A megyebáli programok összeállításánál alapvető cél, hogy egyrészről a megye művészei, hagyományőrző csoportjai mutatkozhassanak be, a másfelől pedig a megyéből elszármazott, vagy hozzá szoros érzelmi szállal kötődő ismert előadók lépjenek fel a színpadon. Így tapsolhatott a közönség a nyitótáncot előadó Ungaresca Táncegyüttesnek, akik új koreográfiájukat, a Kállai kettőst mutatták be. A vacsora finisében a Répcementi Férfikar énekelt bordalokat, majd a szintén vasi születésű, Szép Bence konferanszié szerint "nem ice teán edzett hangú" sztárvendég, Charlie okozott kellemes pillanatokat legismertebb slágereivel, és laza, fesztelen előadásmódjával.

A vacsora után a bor- és pálinkaszalonban a csepregi pincészetek díjnyertes fehér-, rosé- és vörösborait, valamint a Birkás Pálinka Kft. pálinkakülönlegességeit kóstolhatták meg a bálozók. Akik a vacsora lemozgása mellett döntöttek, azoknak a Galaxy Band szolgáltatta a báli zenét.


A bál legjelentősebb, hagyományos eleme, protokoll-eseménye minden évben az „Év Vasi Embere" díj átadása, amire éjfélkor került sor. A díjat Majthényi László és dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke adta át Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynöknek. Az egyesület elnöke méltatásában kiemelte, Brenner József "egész életével, a papi hivatás választásával, annak fel nem adásával, vértanú testvére emlékének ápolásával olyan tanúságot tett Vas megye hívő és nem hívő emberei számára, ami alkalmassá tette őt arra, hogy a kuratórium szinte egyhangú döntéssel válassza meg az év vasi emberévé."

A bál tombolával és éjszakába nyúló tánccal zárult. A báli adománygyűjtés és a tombolabevétel kedvezményezettje idén a Fülöp Dezső Evangélikus Alapítvány volt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás