Nyugat eleganciája, Kelet misztériuma - Az Orient-Tál Bálról kérdeztük Bangó Mária 'Mirát'

2018.02.07. - 00:15 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Varga András

Nyugat eleganciája, Kelet misztériuma - Az Orient-Tál Bálról kérdeztük Bangó Mária 'Mirát'

"A bál varázsa a Kelet és a Nyugat ötvözésében rejlik, hiszen nálunk a nyugat eleganciája találkozik a kelet misztikus bájával, létrehozva egy egészen különleges atmoszférát" - virtuális kapunyitásunk, azaz előzetesünk egy rendhagyó bálról, amire még nem késő orientálódni!

A kilencedik Orient-Tál Jótékonysági Bálra készülsz. Mi a varázsa ennek a bálnak, hogy lassan egy évtizede töretlen népszerűségnek örvend?

Azt gondolom, a karitatív indíttatású bálunk népszerűsége nem csak töretlen, de évről évre egyre jobban kedvelik. Igazán nagy öröm számomra - a szervezőtársakkal, önkénteseinkkel együtt-, hogy a táncos estünk vendégköre minden évben új érdeklődőkkel is gyarapszik, megőrizve a korábbi évekről is vendégeinket. A mulatság "varázsa" a kelet és a nyugat ötvözésében rejlik, hiszen nálunk a nyugat eleganciája találkozik a kelet misztikus bájával, létrehozva egy egészen különleges atmoszférát. Ebben a miliőben mindenki megtalálhatja magának azt a kiemelkedően vonzó részt, amitől aztán később visszatérő vendégünkként köszönthetjük. Igyekszünk minden kedves bálozónkat a Keleti Érzékek Birodalmában úgy kalauzolni, ahogy az számára a legkedvesebb, legkellemesebb. Így például nagy gondot fordítunk arra, ha a keleti büféasztal kínálatának ízvilága túl egzotikus számára, akkor is találjon a fogások között olyat, ami a nyugati ízekhez áll közelebb. A műsorok és zenék tekintetében is ugyanez érvényesül, próbálunk harmóniát teremteni. Minden visszajelzést örömmel veszünk és igyekszünk még attraktívabbá tenni az eseményt, amihez a legkiválóbb szakembereket, művészeket keressük meg, vagy adott eseteben ők ajánlják fel munkájukat, hiszen a bál jótékonysági. A vendégeinkről is elmondhatjuk, hogy egyszerre törődnek magukkal és a világgal is, hiszen amikor önfeledten szórakoznak az estünkön, közben segítenek is karitatív céljaink megvalósításában. Ahogyan az a többi rendezvényünkről elmondható, így erről is, hogy családias léptékű és érzetű, talán ez is fontos szempont a választásnál.

Az idén új helyszínen idézi meg Kelet meseszép világát a bál. Miért váltottatok? Milyen újdonságok, egyediségek várják idén a jótékonysági bál vendégeit?

A változtatásnak nagyon profán oka volt, az eddigi helyszínünk éppen megújul, ezért újat kellet találnunk. Az eddigi vendéglátónk javaslatára több helyszínt néztünk meg, majd a NYME-SEK dísztermére esett egyöntetűen a választásunk. Úgy érzem, igazán impozáns teret sikerült találni. Igaz, a változtatás miatt új kihívásokkal kellett szembenéznünk, de szerencsére nagyon összeszokott, profi gárda dolgozik együtt, és igyekszünk nyereséget kovácsolni a változtatásból. Új helyszín, új külső, például, amit elkönyvelhetnek a vendégeink. Rendhagyó bál vagyunk, hiszen két kapunyitásunk van, az első részben idén az Aranyhíd EGYMI gyermekkórusának műsorát élvezhetik vendégeink. Őket másodízben hívtuk meg, tavaly óriási sikert arattak. Ahogy a sérült gyermekekből álló kórustagok életében pedig az aratott nagy sikert, hogy egy finom vacsorával vendégeltük meg a bál helyszínén őket. Idén az az orientális tánccsoport is bemutatkozik, amelynek tagjai jelenlegi és hajdani Aranyhíd EGYMI-s tanulók. Az idén a már hagyományos orientális táncok mellet Nagy Jonathan illuzionista is elbűvöli a bálozó közönséget, a TEQILA együttes a remek talpalávalóról gondoskodik, az est zenei házigazdája pedig SZELINGER lesz, ami szintén újdonság. A Savaria Legio és a Mira Orient Art tagjai ismét közös műsorral készülnek a bál nyitótáncán túl. Az egyediségek sorában még megemlíteném, hogy Seprenyi Fanni jósolni fog, Kopcsándiné Zsuzsa kézírásokat elemez, keleti hangulatú fotózást és keleti fényvarázst is tervezünk. Az estünk házigazdája Farkas Beni lesz, akit úgy gondolom szintén sokan kedvelnek.

Apropó, jótékonyság. Manapság a legtöbb bál valamely nemes célra fordítja bevételét, vagy annak egy részét. Ti kezdetektől fogva így hirdettétek a bált. Idén ki lesz a kedvezményezettje?

Igen, a bál anno kilenc évvel ezelőtt jótékonysági céllal jött létre, ami azóta is változatlan. Olyan sérült vagy tartósan beteg gyermekeket ellátó, segítő intézményt, intézményeket támogatunk, ahol azt látjuk, hogy szükséget szenvednek. Így határoztuk meg idén is a támogatási célokat. A Mira Orient Art Alapítvány minden évben a Savaria Legióval közösen Angyaljáratot indít megyeszékhelyünk kórházának gyermekosztályára. Ez tavaly is így történt és sajnos szomorú tapasztalataink voltak a technikai felszereltség terén, ezért idén bővült a segítendők listája. A bál bevételével a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház Gyermekosztályát támogatjuk ( eszközbeszerzés), valamint az Aranyhíd EGYMI-t, amelyet élményterápiás (elsődlegesen helyi) kulturális és sportprogramokon való részvételre fordítanak. A jósda bevételével Erdélyi Rolika gyógyulását támogatjuk.

Köztudott rólad, hogy nehezen tartod kordában az ötleteidet, állandóan kitalálsz valami újat, valamit, amivel segítesz akár mások testi-lelki harmóniájának megteremtésében, vagy éppen szociális életkörülményeinek javításában. Honnan ez a rengeteg energia?

Köszönöm ezt a kedves bókot! Valóban hemzsegnek az ötletek a fejemben, aminek igazából csak a töredékét tudom megvalósítani, hiszen a nap nekem is csak 24 órából áll. Igyekszem azt hatékonyan beosztani, először is megtervezni, aztán céltudatosan cselekedni. Olykor megdöbbenve néznek rám az emberek, amikor egy-egy beszélgetésben kiderül, hogy nincs televízióm, pedig lehet nélküle élni! Közel egy évtizede túlélő vagyok, jól vagyok, és rengeteg időt nyerek nélküle. ( Egyszer egy szegény sorsú gyermek azt kérdezte tőlem, hogy miért segítek másoknak, hiszen én szegényebb vagyok még nála is, mert nekem még televízióra sincs pénzem, nekik legalább az van.)  

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a környezetemben számos olyan embert találok, akik szintén hasonlóan gondolkodnak, így sokkal több ötlet tud megvalósulni, mintha csak egymagam dolgoznék rajtuk. Hiszem és vallom, hogy mások önzetlen segítése a saját életünk megszépítése. Tulajdonképpen ebből kaphatunk energiát, ha nyitottak vagyunk rá. Amikor az ember azt látja, hogy valakit átsegített egy nehézségen, feladaton, esetleg krízisen, és az illető megkönnyebbült mosollyal halad tovább az útján, sőt, esetleg innentől ő is segít másokon, az az energia, amivel töltődni lehet. 

Mi kell egy, a bálok sorából jó értelemben véve "kilógó" társasági esemény sikeréhez? Milyen "hozzávalókat" kevergetsz össze az orient-tálban?

Talán az egyik legfontosabb dolog meglátásom szerint, hogy a táncos mulatság legyen a bálozóért, és nem a bálozó a bálért. Ha a szórakozni vágyó ember kényelmesen, elegánsan tud mulatozni, nem feszengve, akkor jó úton járunk, és jó eséllyel bízhatunk abban, hogy a következő évben is viszontlátjuk. A vendégeink fogadására, ültetési rendjére, asztalukhoz kísérésére, egymásnak bemutatásukra is nagy gondot fordítunk, hiszen ezek azok a kényes pillanatok, amik számukra megalapozzák az est további lefolyását. Számtalan alkalommal köszönték meg vendégeink utólag az asztaltársaságukat. Ha jól sikerül eltalálni az egyensúlyt a báli elegancia megvalósítása és az otthonosságérzet megteremtése között, akkor ismét nagyot léptünk előre. Az Orient-Tál jótékonysági bál elemeinek (vacsora, műsorok, zenekar, programok, díszletek) tematikus rendezése pedig szintén a siker záloga, hiszen minden, ami kel(h)et, nyugati köntösben áll rendelkezésre.


Új hozzászólás