Jordán 75 - Születésnapi ünneplés és a Jordán-sztori című könyv bemutatója a Weöres Sándor Színházban

2018.01.16. - 01:30 | Rozán Eszter

Jordán 75 - Születésnapi ünneplés és a Jordán-sztori című könyv bemutatója a Weöres Sándor Színházban

Születésnap és könyvbemutató - kettős esemény helyszíne volt hétfőn a Weöres Sándor Színház nagyterme. Jordán Tamás a lelkes közönséggel együtt ünnepelte 75. születésnapját. Az est folyamán Balogh Gyula: A Jordán-sztori, Egy színházi jelenség című kötete is bemutatásra került, melyben azok az emberek vallanak Jordán Tamásról, akik közel állnak hozzá.

75. születésnapját ünnepelte január 15-én Jordán Tamás. Háromnegyed évszázad nagy idő, öröm és bánat egyaránt elfér benne, bár saját maga úgy értékeli az életét, hogy igazán nagy kudarcban nem volt része.

Rengetegen eljöttek hétfőn a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán tartott vidám hangulatú születésnapi ünnepségre, mely könyvbemutató is volt egyben. 2017 nyarán jelent meg Balogh Gyula: A Jordán-sztori, Egy színházi jelenség című könyve, melyben kitárulkozó vallomásokat találhatunk egy kötetben. Több mint egy tucat interjúban Jordán Tamásról, a botrányos szombathelyi színházigazgató-választás főszereplőjéről pályatársak, kollégák, barátok, családtagok vallanak. Megszólal Alföldi Róbert, Bálint András, Bozó Andrea, Csankó Zoltán, Jordán Adél, Jordán Péter, Juhász László, Koltai Róbert, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Sebő Ferenc, Simon István, Trokán Péter, és természetesen Jordán Tamás. A kötet kuriózuma, hogy Tamás életének három legfontosabb nőalakja, Jordán Tamásné, Judit; Lázár Kati és Pap Kriszta is interjút adott a szerzőnek.

A Weöres Sándor Színházba meghívott vendégekkel Mohácsi Szilvia riporter beszélgetett. Ahogy egy igazi születésnaphoz illik, a meghívottak ajándékkal kedveskedtek. Mohácsi Szilvia két videofelvétellel érkezett, az egyiken a fiatal Jordán Tamás József Attila: Születésnapomra című versét szavalta. S hogy mi változott a felvétel óta? A verseket azóta is töretlenül szereti, József Attila változatlanul közel áll a szívéhez, ennek mi sem lehet ékesebb bizonyítéka, mint az 1987-ben útjára bocsátott Szabad ötletek jegyzéke, mely azóta is műsoron van, legutóbb vasárnap este láthatta/hallhatta a szombathelyi közönség.

Balogh Gyula, a Jordán-sztori szerzője egy saját maga által írt köszöntőt olvasott fel az ünnepeltnek. A Jordán-sztori a Kossuth Kiadónál jelent meg, Kocsis Andrásnak, a kiadó igazgatójának a fejéből pattant ki az ötlet, hogy írni kellene egy könyvet Jordán Tamásról. Mivel ilyen könyv már létezik (Hátrametszés - Az életem - tétre, helyre, befutóra címmel 2016-ban jelent meg, maga Jordán Tamás írta), Kocsis úgy gondolta, hogy ez a kötet legyen más, mint az előző. Kérdezzék meg a kollégákat, barátokat, pályatársakat, családtagokat. Balogh Gyula hozzá is látott, így született meg az interjúkötet.


A születésnapi ünneplés közben egy rövid bemutatót is láthattunk abból, hogyan találta fel magát Trokán Péter, amikor elfelejtette a szövegét. Jordán Tamás ezzel a szösszenettel nem gúnyolta ki kollégáját, inkább épp az ellenkezőjére mutatott példát: egy olyan jó színész, dörzsölt róka, mint Trokán Péter hogyan találja fel magát vészhelyzetben.

Juhász László Siófokról jött, Jordán Tamás „civil" barátja. Emlékezetes a megismerkedésük: Juhász Mérő Lászlóval egy olyan képzést szeretett volna indítani, ami a vezetői és a színházképzés fúziója, vagyis egyfajta drámajátékot vezetőknek. Ki lett volna a legalkalmasabb rá, mint Jordán Tamás? Juhász Jordán sok jó tulajdonsága mellett úgy véli, barátjának időnként jobban rá kellett volna csapnia az asztalra, például akkor, amikor az igazgatóválasztási botrány zajlott. Ezután az est legmeghatóbb része következett, telefonon bejelentkezett Tamás 98 éves édesanyja, hogy elmondja fiának a köszöntőjét, és azt, hogy mennyire büszke rá, a sikereire, az unokáira és a dédunokáira.

Közben megérkezett Csankó Zoltán, aki elmesélte, hogy a munka hozta össze Tamással. Először együtt szerepeltek, majd Jordán Tamás rendezése alá került, és végül igazi barátság szövődött köztük. Csankó Zoltán arról beszélt, hogy Jordán Tamás munkamódszere eltér a többi rendezőétől, ugyanis ha nem csinálnak semmit, akkor Tamás azonnal elkezd unatkozni. Egy idő után azonban átállt a hullámhosszára, és valósággal lubickolt a munkában, jókat dolgoztak együtt. Menet közben kiderült, hogy Tamás kiváló íráskészséggel rendelkezik, ötletesen vezetett naplót a Sirályról, ami sajnos később elveszett. Csankót kihívásként érte, hogy a Volpone-ben szerepel, mivel Alföldi Róbert volt az, aki nem hosszabbította meg a szerződését a Nemzetiben.

Balogh Gyula összegezte azokat a tulajdonságokat, melyeket a könyvben meginterjúvoltak használtak Jordán Tamással kapcsolatban. Szerepel közöttük a játékosság, az agora-közösségteremtő erő, a minden problémát megoldani akarás. Tamás szerencsés embernek tartja magát, mindig jókor volt jó helyen. Érték ugyan fiaskók, egyik ilyen a Cseresznyéskert volt, a magánéletében is felhalmozódott néhány jóvátehetetlen dolog, de szakmailag sikeres utat tudhat maga mögött.

Isten éltesse sokáig, sok-sok jó szerepet, rendezést, és ami mindehhez nélkülözhetetlen: jó egészséget kívánunk!

Új hozzászólás