A feng shui szellemében rendezték át a Városháza emeleti folyosóját a Helytartói Palota mozaik-molinói miatt (fotósorozattal)

2018.01.26. - 08:00 | NagyRobert

A feng shui szellemében rendezték át a Városháza emeleti folyosóját a Helytartói Palota mozaik-molinói miatt (fotósorozattal)

A Romkertben található mozaikokat 1:1-es arányban fotódokumentálták, aminek a végeredménye néhány gigantikus molinó lett. A régészek egy különleges acélszerkezetet használtak, amire kamerát szereltek, és így fotózták végig az aula padlóját. Az így létrejött felvételek pedig komoly segítséget jelentenek majd a mozaikpadló felszedésénél és visszahelyezésénél is.

Csütörtökön kora délután mutatta be dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója azokat a molinókat, amelyek a Püspöki Palota rekonstruált mozaikjairól készültek. A legnagyobb ezek közül nagyjából 13 méter hosszú és 3,5 méter széles, ennek az eredetije Közép-Európa legnagyobb, egybefüggő római kori mozaikja, ami ránk maradt.


A fotódokumentációra azért volt szükség, mert a Lux Kálmán által tervezett védőépület az elmúlt 70 évben már nem tudta ellátni a feladatát, és az ott lévő mozaik kezdett az enyészet martalékává válni. Ezért döntött a városvezetés a régészeti érték megmentése mellett, és a Modern Városok program keretében új védőépület épülhet a régi helyén. A tervek már előrehaladott állapotban vannak, ezért egy-két hét múlva megkezdődhet a mozaikok felvétele, sótalanítása és egyéb kémiai kezelése, majd az építkezés és a mozaikok visszahelyezése.


Csapláros Andrea kiemelte, hogy a mozaik alá eddig nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudtak "benézni", így a felszedés utáni ásatásoktól sokat várnak a múzeum munkatársai, mert az szinte biztos, hogy a Helytartói Palota fogadóépületének minimum két fázisa van, ami azt jelenti, hogy egyszer egy nagyobb átalakításon esett át.

 

A molinók elkészítéséig azonban rögös út vezetett. A már meglévő épületben egyedi vasszerkezetet kellett készíteni, és mind vertikálisan, mind horizontálisan 70 százalékos fedéssel be kellett fényképezni a mozaikokat. 3-4 ezer kép készült így, ezekből álltak össze a végleges fotók, amelyeket 3D-nyomtatáshoz és a molinók elkészítéséhez is tudnak használni a szakemberek - tudtuk meg Laczik Balázs okleveles mérnöktől.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

perlaki 2018.01.26. - 17:48
Nem is tudtam, hogy van a városnak ilyen mozaikja. Milyen állapotban lehet ?
kriptoman 2018.01.26. - 21:12
Azzal a mozaikkal már az utolsó utáni órában vannak. Évek óta húzódik a megmentése.