A Pantone skála színeibe burkolózott a Weöres Sándor Színház legújabb kiállítása

Képgaléria megtekintése2018.01.27. - 00:10 | NagyRobert - Fotók: Varga András

A Pantone skála színeibe burkolózott a Weöres Sándor Színház legújabb kiállítása

A Coolors a sokszínűség és a lazaság elegáns elegye, amely szinte az arcunkba robban. Az élet pezsgése talán még sohasem volt ennyire ügyesen a pillanatba zárva, és talán ez az, amitől igazán ütős ez a tárlat a színház aulájában.

Talán nem túlzás, ha már most odaítéljük 2018 legszínesebb kiállítása díjat a Coolors című tárlatnak, ami január 26-án nyílt meg a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában. Itt minden a Pantone színskáláról szólt, a képaláírások a rendszer megfelelő színkódjai voltak, de még az ételek és az italok is vizuális effektként voltak tálalva.

A kiállítás alapját Szigeti Vanda textilművész ruhái alkották, akinek a kollekcióiban mindig van egy-egy alapszín, ami a ruhákon visszaköszön, a tárlaton megjelenő fotók pedig Zergi Borbála fotográfus és Bonyhádi Károly grafikusművész munkái. A fényképek nem kifejezetten erre az alkalomra készültek - hanem az elmúlt évek termései -, de a Pantone skála segítségével egy harmonikus egésszé komponálták az alkotók.

A tárlatot Nagy Anna esztéta nyitotta meg, aki elmondta, miért a sárga a legszebb szín, vagy legalábbis az ő kedvence, de játékosan megjegyezte, nem bánja, nekünk lehet a zöld. Vizuálisan hatalmas teret kapott a Pantone cég színskálája, amit főleg a grafikusok és a nyomdaipar használ, a lényege pedig az, hogy nyomatok színhelyesek legyenek, tehát valóban úgy nézzen ki a fotó, grafika, vagy épp a ruha, mint amilyennek azt megálmodták.

A Pantone rendszer 1114 direkt színét nem lehet CMYK (négy színből nyomtatás; cián, magenta, sárga és fekete) eljárással szimulálni, ahhoz 13 alapfesték (és a fekete) keverésével speciálisan előállíthatóak.

Röviden összefoglalva, a Coolors megmutatja, hogy az otthon kinyomtatott fotók miért nem olyanok, mint a magazinokban a fényképek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás