A rossz árnyék kivetült, Jeles András pedig 13 év után visszatért a mozivászonra

2018.02.02. - 08:00 | NagyRobert - Fotók: Soldivision

A rossz árnyék kivetült, Jeles András pedig 13 év után visszatért a mozivászonra

Egy festmény, egy srác és minden mindennel összefügg, de nem csak filmen belül, hanem azon túl is. Február 28-ig érdemes újranézni Jeles András korábbi filmjeit, mert akkor sokkal nagyobbat fog ütni A rossz árnyék. A forgalmazó pedig kicsit változtatna a megszokott sémákon, hogy sokkal inkább rátaláljon az alkotás célközönségére. Premier előtti ajánlónk következik.

Hivatalosan 2018. február 28-án debütál Jeles András legújabb filmje, A rossz árnyék. A mozi nem egy új keletű ötlet végeredménye, ami jelzi, hogy a magyar filmgyártás az elmúlt években nem feltétlenül állt a helyzete magaslatán, de most már meg lehet nyugodni, legalábbis egy kicsit.

A visszatérő

A Kossuth-, és Balázs Béla-díjas rendező 13 év szünet után vetette bele magát a filmforgatás örömeibe, a hamarosan bemutatásra kerülő darab tökéletesen illeszkedik eddigi életművébe, szerves része és folytatása korábbi alkotásainak. A kis Valentino (1979), az Álombrigád (1983), az Angyali üdvözlet (1984), a Senkiföldje (1993) és a József és testvérei (2003) című produkciók mind-mind filmtörténeti művek, és nem feltétlenül a legkönnyebben befogadhatóak.


A minimalista spoiler

A rossz árnyék egy különleges képességű srácról és annak restaurátor apjáról szól, a két különc útkereséséről, amit Hans Holbein reneszánsz festő emblematikus alkotása, a Követek rejtett üzenetei tovább bonyolítanak. A próbatételek sora és megválaszolatlan kérdések sokasága pedig egy olyan történetívet ír le, amely jól jellemzi Jeles András (lelki)világát.

Alternatív filmterjesztés

A Soldivision A rossz árnyék forgalmazásánál igyekszik szembe menni az eddig bevett módszerekkel, projektalapú működéssel próbálják megmutatni, hogy a mozi világa nem csak szórakoztatóiparról szól, igyekeznek művészi és emberi értékeket is közvetíteni a nézőknek és a szakmabelieknek egyaránt, valamit ezzel együtt arra törekednek, hogy valós párbeszédek alakuljanak ki a filmkészítők és a filmkedvelők között.


Éppen ezért, minden projekt egyedi koncepciót kap majd, különleges eseményeket, programokat hoznak létre, valamint eddig filmvetítésre nem használt, alternatív tereket próbálnak találni filmjeiknek. Ezentúl lehet számítani intermediális találkozókra és pop-up eseményekre is, így várható egy Jeles András kiállítás a rendező életéről, projektált képekkel, de ez egyelőre csak terv, tudtuk meg Molnár Kata Orsolyától, a Soldivision munkatársától.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Gáll Gábor 2018.05.27. - 20:40
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Jeles András: A rossz árnyék filmjével kapcsolatban írok, amit a nagyváradi Árkádia Színházban láttam 2018 május 24-én.

Felmerül a kérdés, hogy kinek tervezték a filmet?

Mert, az a nagyközönségnek és a mai fiatal generációnak nem ajánlott tartalmi mondanivalója és a kivitelezése miatt!

Elképzelhető, hogy egy nagyon szűk bódult állapotban levő művészközönség lát benne valamit.

A film a KÁOSZT, TRÁGÁR SZAVAKAT ÉS KÖZÖNSÉGES JELENETEKET TOVÁBBÍT A SZÁMUNKRA, AMIK NÉLKÜL JOBBAN ÉREZZÜK MAGUNKAT!

A káros hajlamúak számára inspiráló lehet, ami növeli a film negatív hatását!

A filmben szereplő középkorú hölgyben, az orvosban és az apában hiányoznak az EGYÜTTÉRZÉS, A SZERETET ÉS A SEGÍTENI AKARÁS LEGELEMIBB ÖSZTÖNEI!

A mai fiatal generáció számára kimondottan káros ez és az ehhez hasonló filmek alkotása, amely MEGALÁZÁST, PESSZIMIZMUST és KILÁTÁSTALANSÁGOT SUGALL! A FILM atmoszférája SZODOMA és GOMORA légkörét sugározza, ami idegen a számunkra és ami nem kívánatos!

ILYEN ÉS EHHEZ HASONLÓ ALKOTÁSOKRA NINCS IGÉNY ERDÉLYBEN/PARTIUMBAN, SZÉKELYFÖLDÖN,.... DE MÉG MAGYARORSZÁGON SEM!

NINCS IGÉNY OLYAN ALKOTÁSOKRA, AMELYEK MAJMOLJÁK A NYUGATI DEKADENS KULTÚRÁT!!

Jeles András: A rossz árnyék c. filmje egy MANIPULÁLT és ELBUTÍTOTT közönséget hozna létre, amire az emberek már felfigyeltek!

Az emberek kezdik észrevenni, hogy a kultúra alacsony szintjét képviselő alkotásokat kisebb csoportok NEVES KITÜNTETÉSEKBEN részesítik azért, hogy azokat a nézőkre KÉNYSZERÍTSÉK!

Jeles Andrásnak még sokat kellene, hogy tanuljon a filmipar kezdeti szakaszában dolgozó szakemberektől, akik filmjeikkel oktatni, nevelni, szórakoztatni akartak. Abban az időben IGAZI ÉRTÉKEKET TOVÁBBÍTOTTAK AZ EMBEREK SZÁMÁRA!!

Milyen filmekre volna igény, amik valamilyen különleges ok miatt sohasem valósulnak meg?

Milyen filmekre vár a közönség?

- Olyanokra, amelyek neves hőseinkről szólnak: Atila, Szent istván, Szent László, Mátyás király,....(Miért nem készültek filmek róluk?)

- Olyanokra, amelyek az őseinkről szólnak: SZKÍTÁKRÓL/PÁRTUSOKRÓL/MÉDEREKRŐL/HUNOKRÓL,....

- Olyanokról, amik például a magyar alapítású PÁLOSOKRÓL SZOLNAK, AMIRŐL KEVESET TUDUNK!


Az embereknek elegük van a nyugati dekadens kultúrát majmoló alacsony színvonalú elbutító, absztrakt és jelentéktelen mondanivalóval rendelkező filmek tömkelegéből!!

A hentes, a *** és a félszemű
(2018, játékfilm, fekete-fehér, 105 perc)
dráma

Kegyetlen mese a húsról, szerelemről és gyilkosságról…

A Viszkis
(2017, játékfilm, színes, 126 perc)
akció

Pappa pia
(2017, játékfilm, színes)
musical, vígjáték, romantikus vígjáték, romantikus, játékfilm

Tisztelettel,

G.G.