Viszlát NYÁL! Kialakult a döntő mezőnye - A Dal 2018 második elődöntő

2018.02.18. - 00:25 | Orsó - Fotók: Kaszner Nikolett / MTVA

Viszlát NYÁL! Kialakult a döntő mezőnye - A Dal 2018 második elődöntő

Az utolsó előtti adásban végre véglegesedett, kik versenyeznek jövő héten a döntőben. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: biztosan nem lesz egyszerű döntés. Ami viszont külön érdekes, hogy a nyolc döntősből - kedvencek és stílus ide vagy oda - egyikre sem mondanám, hogy nem látnám szívesen országunk képviseletében a nemzetközi versenyen. Márpedig ez igazán ritka, olyannyira, hogy ilyen még nem volt, amióta létezik A Dal.

Rátonyi Krisztára végre sikerült egy igazán szép ruhát ráadni (bár kérdés, mennyire kényelmes), Freddie pedig egy elképesztően hosszú nadrágot visel. Mező Misi szerint az énekeseknek a "hangszájuk a hangszerük". Lehet, hogy én vagyok türelmetlen, de valahogy nagyon hosszúnak tűnik a "mitnyerhetsz" meg a "hogyankellszavazni" rész. Végül azért eljutunk a dalokig, 13 perc akármi után.

Horváth Cintia és Balogh Tamás: Jaj mennyivel jobb ez a haj! Magabiztos kiállás, jó hang, érdekes dal. Emlékszem a múltkorira, és ez jobban sikerül, talán  a változtatásoknak is köszönhetően. A vokál remek, a látvány szép, a refrén jobban érvényesül, és a végét tényleg sikerült szebben lezárni.

AWS: Őszintén szólva ezt a dalt vártam az összes közül legjobban (kár, hogy ilyen hamar sorra kerültek). Nem csalódtam, köszönöm. Fergeteges. Nincs mit mondanom. Megértük, hogy a magyar közmédiában 1 pont híján maximumot kap a zsűritől egy fiatal metálbanda!

Odett: Sajnálom, de ez nem... Odett anno csinált valamit, ami érdekelt, amiben láttam, hallottam valamit. Érdekes volt, izgalmas, VALAKI volt. Aztán most itt ez a szőke lány aligszoknyában, rózsaszín csizmában. Ki ő? Mi ez? Megmaradt valami a hangszínből, ennyi. A többiből nem kérek, köszönöm.

Király Viktor: Viktor azon kevés előadók egyike, akik gyakorlatilag álmukból felkeltve is pontosan hozzák azt az elképesztően profi, gyakorlott előadást, amit egyébként nagyon szeretünk is tőle. Ez a dal eleinte nem tartozott a kedvenceim közé, de a könnyedsége, vidámsága végül meggyőzött, igen, miért is ne? Nem kell állandóan világot váltani - és ezt ismerte fel Király Viktor is, nagyon helyesen.

Szőke Nikoletta - Kökény Attila - Szakcsi Lakatos Róbert: A dallal alapvetően nem lenne semmi gondom, jellegzetes Sziámi-szöveg, klasszikus felépítés, jó énekhangok, stb. De most valahogy az előadókon keresztül egészen más sugárzott felém, mint amit vártam. Az önbizalom jó dolog, de azért ne vigyük túlzásba, és főleg ne menjünk át manírosba és giccsesbe, csak ezt kérem.

Horváth Tamás: Az előadó úgy nyilatkozott, hogy nagyon büszke arra, hogy minden dalszövegét ő írja. Ez egyébként valóban dicséretes, és csak így tovább. Másfelől viszont messzemenőleg ez a legjobb szövegű dala (volt szerencsém a legtöbbhöz). "Gyere ide, szeretgessél, a csizmámat meg hagyjad." Egy ilyen kvalitású énekesnek, sőt: ilyen szimpatikus, tehetséges előadónak nem olyasmiket kéne énekelnie, amiket énekel. Persze a youtube-on a produktumok nézettsége így is többmilliós, szóval nyilván miért is csinálna mást, ha ezt kajálja a nép?

Vastag Tamás: Ennél a dalnál is azt tartom jónak, hogy egyszerű, nem "nagyoténeklős", kellemes és fülbemászó. A szöveg (igen persze, tudom, tudom, de akkor is!) az én ízlésemnek helyenként kicsit túl sok "még"-et tartalmaz, pl. az első soron belül rögtön kettőt. Tamás jó választás volt az előadó szerepére, és sokkal jobb lett a színpadkép is.

Ceasefire-X: Bence, ahogy már korábban is volt róla szó, igazán jól énekel, csak éppen a dal az, ami maximum egy gyenge közepest érdemel. A verzék gyakorlatilag semmilyenek, nyilván semmilyen hangsúlyt nem akartak rá fektetni a refrének mellett. Se dallama nincs, túl mély is, aztán jönnek a nagyéneklős helyek, ahol persze meg lehet csillogtatni a tehetséget, a gyönyörű falzettet, csak egy ilyen dalban (sajnálom, de) minek?

Yes yes: Ádám is állati jól énekel (azért ezen a szinten már nincsenek problémák az énekléssel), de itt is hasonló kérdések merülnek fel bennem, igaz, ez egy jobban kidolgozott, erőteljesebb, lendületesebb dal, több energiával. Az viszont nagyon tetszett, ahogy az egyen-hátranyalt haj kibomlott, vajon miért nem úgy hordja, ahogy természetesen esne? Sokkal jobban áll.

Az AWS, a Yes yes és Király Viktor azonnal továbbjutott, ebből a mezőnyből egyértelműen ők voltak a legjobbak szerintem is.

Amíg a negyedik továbbjutóra szavaz a közönség, addig a mai este két extra énekesét, Charlie-t és Szekeres Adrient látjuk, halljuk (igen, egy n-nel, ezt bizony még a közmédia sem képes pontosan leírni, de mindegy). Őszintén szólva ez az első extra, ami tetszik. Élő, egyszerű, nincs túltolva. Lehetett volna valami lendületesebb dal is, mert a végére nagyjából elaludtunk, de sebaj.

A legjobb dalszöveg díját Odett dala kapja, Hujber Szabolcsnak köszönhetően.

A szavazás azonban közben véget ér, a döntőbe utolsóként került versenyző nem más, mint Horváth Tamás (egyáltalán nem meglepő módon).

Összeállt tehát a döntős mezőny, és azt hiszem, azért lesznek még itt izgalmas pillanatok, hiszen a két legtöbb pontot kapott versenyző, az AWS és Dánielfy Gergő mindössze 1 pont különbséggel jutott tovább. Két ennyire különböző produkciót pedig egymás mellé tenni (no meg a többi 6 mellé, természetesen) biztosan nem lesz egyszerű.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

schanc 2018.02.18. - 12:57
Alapvetően azt gondolom, hogy egy elég jó nyolcast sikerült kikarikázni erre a döntőre. Ott tartunk, hogy ebben a felhozatalban kb. Biga és Viktor a "jellegtelen", a többiek valahogy mind markánsabbak, pedig nem nyeretlen kétévesek ők sem.
A zsűri korábbi pontozásai alapján Gergő, Zsolt és AWS szinte tuti top4, kérdés, kit raknak melléjük (elvileg a yesyes jönne a sorban, de valami csavar mindig szokott lenni).
Orsó 2018.02.18. - 13:55
Elveimmel ellentétben az AWS-re még sms-t is küldenék, ha kell.