Csodálatos hangokból nem volt hiány a Művészeti Szakgimnázium tanszaki koncertjén

Képgaléria megtekintése2018.02.21. - 12:30 | NagyRobert - Fotó: Németh Tamás

Csodálatos hangokból nem volt hiány a Művészeti Szakgimnázium tanszaki koncertjén

Ezúttal a magánénekesek kerültek reflektorfénybe a tanszaki koncerten. A körteremben felcsendültek népdalfeldolgozások, operarészletek és egy-két film- és rajzfilm betétdal is. A délután remek ívet rajzolt, volt katarzis és libabőr-érzés is, szóval rendkívül jól sikerült az egész.

Február 20-án, kedden nem csak a masszív havazás ideje jött el, hanem a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjainak előadása is; a Magánének Tanszaki Koncert. A tanulók pedig megmutatták, érdemes odafigyelni rájuk, de ezt már megszokhattuk, hiszen ez az egyetlen olyan tanintézmény a városban, ahol a tehetséges gyerekek koncentráltan vannak jelen.

Ehhez megfelelő tanárokra van szükség, mint például Magyar Szilvia operaénekesre, magánének és hangképzés tanárra, aki a diákok felkészítése mellett az est moderálását is magára vállalta. Őt a tantestületből Czeller Krisztina klasszikus ének, kamaraének, beszédgyakorlat és hangegészségtan tanár (a nyitódalban kórustagként) és Mészáros Renáta zongora korrepetitor és kötelező zongora tanár (több produkció zongorakíséretéért felelt) segítette.

A délután azonban a ifjú művészekről szólt. A koncert nyitóakkordja Wolfgang Carl Briegel Freuet euch című műve volt, Czeller Krisztina, Erős Enikő, Molnár Péter, Kovács Tihamér énekesek előadásában, őket Csupor Márton (orgona), Lajkó Ivett (furulya), Jassó Gellért (szintén furulya) és Hazafi Manna (cselló) kísérték hangszereiken.

Ezek után a magánénekes növendékek vették át a prímet, elsőként Horváth Gellért lépett színpadra két népdalfeldolgozással, a Fekete föld termi a jó búzát... és a Hegyek, völgyek között állok... kezdetűeket adta elő, méghozzá elég profin. Őt Molnár Péter és Nagy Elek követték, előbbi Caldara Come raggio di solját és Juhász Gyula Milyen volt szőkesége című versét énekelte, utóbbi Haydn An die Freundschaftját és Gabler Mailedjét.

Majd ismét egy népdalos betét következett, ezúttal Szvoboda Adél tolmácsolásában, igaz, ő Az árgyélus kismadár... és a Tizenhárom fodor... kezdetű művek mellett Csajkovszkij Altatóját is elénekelte magyarul, bár az eredeti francia szöveget jobban kultiváltuk volna, de egyébként hibátlan volt a dolog.

Aztán jött Kapornaki Júlia és Kollár Eszter duettje, Offenbach Hoffmann meséi című operájából a Barcarolát tolmácsolták, és itt megvolt az első libabőrös érzés, ez volt a koncert egyik csúcspontja.

Kelemen Anett és Kollár Eszter dalaiban sem volt hiba, két erős produkció követte egymást, majd ismét Kapornaki Júlia következett egy Sarri-Haydn-Glinka hármassal, ami elképesztően jól szólt, Julinak az olasz és a magyar is hihetetlenül jól áll, szóval igen, kicsit rajongók is lettünk.

Papp Diána fellépése kicsit rövidnek tűnt, de lehet, hogy ez csak egy érzéki csalódás volt, mert hallgattuk volna még. Kollár Eszter második köre egy rendkívül pozitív meglepetést tartogatott, Farkas Ferenc Paprika Jancsi szerenádját, amit mintha Eszternek találtak volna ki, együtt élt a dallal.

Végül Kelemen Anett, Szvoboda Adél és Papp Diána kicsit könnyedebb blokkja zárta a koncertet, film, rajzfilm és musical dalokat énekeltek, illetve Gershwin Fascinating rhythmját.

Összességében egy rendkívül jól sikerült est volt ez, ami az apróbb hibái ellenére is szerethető és profi munka volt. Hatalmas gratuláció a diákok és az őket felkészítő tanároknak!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás