Nagyon erős mezőnyben végül a Gargantua nyerte az ÖRÖM A ZENE szombathelyi elődöntőjét

Képgaléria megtekintése2018.02.25. - 06:00 | NagyRobert - Fotók: Dart

Nagyon erős mezőnyben végül a Gargantua nyerte az ÖRÖM A ZENE szombathelyi elődöntőjét

A tudást tekintve rendkívül kiegyenlített volt a mezőny, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. 14 zenekar közül kellett azt az egyet kiválasztani, akikben megvan az az átütőerő és egyediség, ami sikerhez kell. Bár többször éreztük a dalok alatt, hogy valami katarzis kezd kialakulni, az országos döntőbe csak egy zenekar juthatott be.

Február 24-én, az eredeti tervek szerint délután egytől, a valóságban némi csúszás után kezdődött el az ÖRÖM A ZENE tehetségkutató és gondozó szombathelyi elődöntője a Művelődési és Sportházban. Minden a 14 induló zenekarnak két-két dalt kellett játszania, a tét pedig az indulási jog az ÖRÖM A ZENE 2018. évi döntőjében, ami októberben lesz a MUSIC EXPON, ahol a fődíj egy 1 millió forintos hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzési támogatás a HANOSZ tagjainak kínálatából. Emellett pedig fellépési lehetőség a szombathelyi kulturális rendezvényeken. A helyi verseny első három helyezettje emellett nevezési jogot szerzett az egri Utcazenész Fesztiválra is, ahol a fődíj 1 millió forint.

Az Andrásik Remo, zenész, gitáros, szervező, gitártanár, zenei újságíró, az Öröm a Zene főszervezője, Márkus Tibor, jazz-zenész, a LAMANTIN zenei igazgatója, Prieger Szabolcs, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóhelyettese zsűri triónak nem volt könnyű dolga, hiszen a hangszeres tudást (0-10 pont), a szöveget és a mondanivalót (0-10 pont), az egyediséget (0-20 pont) és a színpadi összképet (0-10 pont) is figyelniük kellett.

Harangozó Marcell:
Nem lehetett könnyű elsőként színpadra állni ezen a délután, de Marcellt rutinos zenészek segített, de a produkció erőteljesen idézte a Lord és a Sipőcz Band zenei világát, enyhén melankolikus nosztalgiahangulat kezdett kialakulni. Színpadkép nem volt, valahogy mindenki kicsit statikus volt. Harangozó Marcell (gitár) Harangozó Gyula (basszusgitár), Novák Bálint (dob), Esztergályos Dávid (billentyűk) és Weinelt Gábor (ének) felállásban léptek a világot jelentő deszkákra.

Kedveskovács:
Valahogy ismerős volt mindkét daluk, de mégis egyedi, akusztikus örömzene volt ez, amit bármikor el tudnánk viselni a kedvenc kávézónkban. Ötletes történet az egyik legjobb névválasztással. A celldömölki banda a Bedy Gergő (gitár), Nagy Péter István (dob), Másik Attila György (ének) és Kovács Máté (basszusgitár, vokál) összeállításban játszott a délután.


Púder:
Ez az a púder, ami kell, a zenekar pedig nem mellesleg Péterfy Bori, Pásztor Anna, Tereskova és a Napoleon Boulevard törvénytelen nászából születhetett, a Megyek a zűrbe és az Ördög című dalaik rendkívül jól szóltak, a banda frontleánya pedig tőlünk megkapta volna a legjobb fellépő ruha díját is, már ha lett volna ilyen. A Berkényi Csilla (ének), Hámori Balázs (gitár), Németh András (basszusgitár, vokál, dalszöveg) és Kopcsándi Zoltán (dob) négyes nagyon ígéretes. 

Eticatt:
Negyedikként az Eticatt léphetett színpadra, s bár összhatásában jónak mondható, a vokálok nagyon elcsúsztak, a színpadkép pedig helyenként művien maníros volt. Nem rossz, de egyre jobban a Vad Fruttikra hajaz ez a történet. A Kiss Gábor "Gabesz" (basszusgitár, ének), Paukovics Gergely "Pogi" (gitár, ének), Pintér Benjámin (szintén gitár, ének) és Gőcze Gergő (dob) kvartett a Reménytelen és a Bíbor című dalaikkal lépett színpadra.

Marton Viki:
Bár Viki bizonyos pillanatokban energiabombaként volt jelen a színpadon, hamisan énekelt, ennek ellenére a Semmi és minden című dal nagyon jól szólt. Kísérletező és egyedi, de ma hiányzott az átütőerő az egészből, ami azért fura, mert egy klipbemutató alkalmával akusztikusan sokkal jobban hozták a dalaikat. Marton Viki (ének), Szabó Rita Violetta (szólógitár), Kirchknopf Péter (ritmusgitár), Scheer József (basszusgitár) és Krancz Áron (dob) felállásban léptek színpadra.

Canis Cara:
Ha röviden szeretném összefoglalni a Canis Cara által nyújtottakat, akkor ez a Ladánybene 28/A. Kicsit lassabb, némi Ocho Macho beütéssel, jó szövegekkel, de az énekes hangján még dolgozni kellene, mert hiányzott belőle az az igazi, mélyen szívből jövő reggae. Pásztorházi György (ének, gitár, szájharmonika), Dévai Gergely (gitár), Lukács István (gitár), Eberhart Zoltán (basszusgitár), Bezzegh András (dob) és Hettinger Noémi (ének, vokál) azért jó hangulatot csinált, de egy kis idő még kell ennek a történetnek, hogy igazán jó legyen!

The River:
A legkisebb átlagéletkor kategóriát biztosan nyerték volna a srácok, de kicsit csalódás volt a fellépésük. Az elsőként előadott Mamának című daluk annyira a Hooligans féle rockimitációt hozta, hogy az már fájt. Szerencsére a Kovács Pál (gitár, ének), Gácsi Róbert (szólógitár) Mándli Balázs (basszusgitár) és Kárpáti Tamás (dob) négyes másodiknak a Névtelent játszotta, ami megmentette az egészet, mert az tényleg egy jó dal, ahol a szöveg és a zene is patent.

Bagatell:
A Buús Gábor (gitár, ének), Fritz Balázs (gitár), Bencsics Dávid (basszusgitár, vokál) és dr. Lajos Márton (dob) alkotta banda egy tipikus bulizenekar, és ezzel együtt egy picit tucatáru is. Ezen a délutánon olyanok voltak, mintha nem is lettek volna a színpadon, egy beszélgetéshez jó aláfestő zenét játszottak, és ennyi, pedig

Grimy:
Minden eseményre kell egy botrány, a szombathelyi Öröm a zenén ez volt az. Bár tehetségesek, zeneileg kicsit kusza volt, az énekes pedig olyan fejhangon üvöltött, hogy az már fizikai fájdalmat okozott, illetve szánalommal átitatott megvetést váltott ki belőlünk. Egy új énekessel, ebből még bármi lehet, jelen állapotában ez valami trash bandának jó. Mihalovits Nándor (ének), Balogh Bence (dob), Kondor Gábor (basszusgitár), Bene Zoltán (gitár) és Lukács Márk (szintén gitár).

Új Nemzedék:
Nem egy tehetségtelen csapat, fiatalok és nagyon rosszul választottak maguknak nevet, mert ez 10-20 év múlva már aligha lesz "új". Bene Zoltán (gitár, vokál), Mátyás Richárd (ének), Csánk Dániel (dob), Fülöp Ádám (basszusgitár) és Kiss Mihály (zongora) tagok alkotják a zenekart.

Smoking Frog:
Ebben a csapatban megvan az erő, vagyis öreg rocker, nem vén rocker. Plusz adalékként pedig csak a tagokat sorolnánk fel: Gerencsér Péter "Süni" (ének), Kecskés Tamás (dob), Kapustka Csaba (basszusgitár), Hábetler Péter (gitár) és Lakics Ádám (szintén gitár)

Gargantua:
Egy jól összerakott show-t állított színpadra a banda, ahol a füst, a fények és a kis intro is helyén volt, a dalok pedig hatalmasat szóltak. Profi volt és komplex, mindez jó zenével és tartalmas, mégis könnyed szövegvilággal. Farkas Gábor (ének), Kaposi Balázs (gitár), Szalacsy Tamás (gitár), Bucsin Tamás (basszusgitár), Jánny Zoltán (dob) és Farkas Árpád (billentyűk) produkciója átjött.

Tuan Limited:
A Németh András (basszusgitár, ének), Kiss Dániel (gitár, vokál), Györei József (dob) trió első nekifutásra Pál Utcai Fiúk volt, másodszorra pedig megmutatták, milyen lenne a Quimby spanyolul. Ötletes produkció volt ez is, és hatalmas respekt a csapatnak, mivel a dobos sérülten, törött kézzel, könyékig gipszben teljesítette a napot.

Sinking Heroes:
A Metallica hatás elég erőteljes, nem a legjobb zenekar, de határozottan élvezhető az egész, a The Promise című daluk pedig iszonyat pörgős lett. Böröcz Tihamér (gitár), Fábián Ádám (gitár), Pásti Zsolt (basszusgitár) és Kozák J. András (dob) négyes kellően jó volt.

Ami pedig az eredményt illeti:

Különdíjak:

A Gyógy-Bor Napok Büki Gasztrofesztiválon, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban léphet fel a Kedveskovács zenekar. A Végállomás Klubban pedig Harangozó Marcell léphet fel, illetve ugyanitt, 6-6 órányi színpadi próbát biztosítanak technikussal, mindennel a Púder és a The River zenekaroknak. A díjakat Hufnágel Szabolcs rendezvényszervező adta át a szerencséseknek.

A Szentivánéji Vigasságok 2018-ban kétnapos program lesz, az esemény egy-egy napján a Púder és az Eticatt zenekarok léphetnek fel az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ jóvoltából.

Az Újfalusi Gábor díjat idén Kecskés Tamás, a Smoking Frog dobosa kapta!


A top 3:

1. Gargantua
2. Smoking Frog
3. Kedveskovács
(a Szimfónia Kávézóba nyertek egy kedd esti koncertet)

Az első három az Utcazenészek versenyen is indulhat Egerben.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás