Forog az új magyar thriller - Elkezdődött a Valan című film forgatása

2018.03.04. - 12:15 | vaskarika.hu / kultura.hu

Forog az új magyar thriller - Elkezdődött a Valan című film forgatása

Elkezdődött február 16-án Balánbányán Bagota Béla rendező Valan című filmjének forgatása. Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete és sokkoló thriller. A film fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de április közepéig Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatnak.

A romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg. Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

BagotaBela_photoby_KantorLaszlo 
Bagota Béla

Bagota Béla rendező elmondta: „sokak számára ismerős, hogy ugyanazokat a problémákat addig kapjuk vissza a múltunkból, amíg vissza nem fejtjük a valódi okokat és megoldást nem találunk rájuk. A Valan ilyen történet: a főszereplőnek gyerekkorában, rejtélyes körülmények között eltűnik a húga, ami az egész életét beárnyékolja. Pétert folyamatosan kísérti a megmagyarázhatatlan és feldolgozhatatlan esemény. A Valan azokra a gyerekekre, fiatalkorúakra fókuszál, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Lehet, hogy találkozunk a fényképükkel a hírekben, a tejesdobozokon, vagy a statisztikákban, de lehet, hogy még ennyit sem tudunk róluk. Sóhajtunk egy nagyot a rettenetes szörnyűségen, majd megpróbáljuk elfordítani a fejünket és menni tovább, de ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol - valahol a sötétben. A Valanban Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elveszik benne."

Krisztik_byKantorLaszlo 

„Péter szerepében Krisztik Csaba tűnik fel, aki karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, és bár annak ellenére, hogy filmvászonra termett, eddig még nem jutott főszerephez magyar filmben. A mellékszerepekre is autentikus, erdélyi színészeket válogattam, akik közül sokakat most ismerhetnek meg a mozinézők" - emelte ki Bagota Béla.

A rendező 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat.

forgatas01_photoby_Kantor_Laszlo

A Valant a Magyar Nemzeti Filmalap 292 millió forinttal támogatta, a film a Mozinet forgalmazásában a tervek szerint 2019-ben látható a magyar mozikban. 

Új hozzászólás