Vasi cigánytáncokat mutatott be a Szökős az Operettszínházban

2018.03.05. - 19:25 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vasi cigánytáncokat mutatott be a Szökős az Operettszínházban

Március 3-án, szombaton rendezték Budapesten a Néptáncantológia 2017 című műsort, mely az elmúlt időszak legsikeresebb koreográfiáiból nyújtott válogatást. Az egyetlen alkalommal látható programban a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes is színpadra lépett.

Forgácsék tánca - emlékek az őriszentpéteri cigánysorról. Ezt a címet viselte a Szökős kompozíciója, melyben az őrségi oláhcigányok korábban ismeretlen táncait tárta a közönség és a szakma elé a vasi táncműhely. A mozdulatokat egy 1954-ben készített némafilm tanúsága alapján rekonstruálták a táncosok, de a cigánytánc után kutakodva értékes háttérinformációk és megható emlékek is felszínre kerültek. Molnár Péter koreográfiája a Zalai Kamaratánc Fesztiválon kapta az első elismerést, az elmúlt hétvégi budapesti bemutató pedig újabb lehetőséget jelentett az elfeledett táncanyag köztudatba emelésére. A Szökős táncosainak zenei kíséretéről a Kanizsa Csillagai együttes kiváló zenészei: Horváth Zoltán és felesége gondoskodtak.

A Martin György Néptáncszövetség által megrendezett Néptáncantológián tizenhét hazai és határon túli együttes kapott lehetőséget a bemutatkozásra. A fellépők sorában a Fölszállott a páva 2017 szereplőit is üdvözölhette az Operettszínházat zsúfolásig megtöltő közönség.

A Szökős május 5-én, a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban, egy nagyszabású gálaműsorral ünnepli fennállásának 30. évfordulóját!

Kapcsolódó írásunk:

A néptánc "görbe estéje" - Néptáncantológia az MMIK-ban

2015.11.16. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

A néptánc "görbe estéje" - Néptáncantológia az MMIK-ban

Ötödik alkalommal rendezte meg a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség a Nyugat-Magyarországi Néptáncantológiát, mellyel a Vas megyéhez kötődő dr. Pesovár Ernő néptánckutató-tudós munkássága előtt tisztelgett.

Új hozzászólás