Vasban-civilben II. - Bükön második alkalommal tartottak civil és közművelődési fórumot

2018.03.08. - 09:45 | NR

Vasban-civilben II. - Bükön második alkalommal tartottak civil és közművelődési fórumot

Ugyan a fürdőváros kiemelt figyelmet kapott a rendezvény során, de nem csak a helyi fejlesztésekről és intézményekről szólt ez a nap. A kultúra és a helyi értékek védelme, a közösségépítés, az idősek informatikai képzése és számos egyéb lehetőség is szóba került.

Március 7-én, délelőtt 10 órakor kezdődött a Vasban-civilben II. Vas megyei civil és közművelődési fórum a büki művelődési házban. Bár a meghívón Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke szerepelt moderátorként, betegség miatt kénytelen volt kihagyni a rendezvényt, így az ő szerepét Meskó Krisztián vette át a remek hangulatú szakmai fórumon.


Az első előadó dr. Németh Sándor, Bük város polgármester volt, aki a városban megvalósuló és előkészítésre kerülő fejlesztésekről beszélt, így a fürdőváros új főteréről. A terveket látva, a kialakításra kerülő városközpont egy rendkívül igényes és ízléses része lesz Büknek, ami sok mindent megváltoztat, például a fürdő egyik bejáratának a helyét. Viszont a tér maga egy jól használható közösségi hely lesz, ami számos lehetőséget hordoz magában.

 

Ez a nap a nagy helyettesítésekről szólt, hiszen a második téma A közművelődési programok könyvtári színterei volt, erről a témáról Haizler Lászlóné, intézményvezető-helyettes tartott volna előadást, de egy másik szakmai rendezvény miatt "magyar hangjának" Tóth Tamás intézményvezetőt kérte fel, aki először bemutatta a helyi könyvtárat, és az Olvasószemüveg programot, majd a saját, KulturWellness - kultúra, szórakozás Bükön című előadását is megtartotta. Utóbbi többek közt a komplex programszervezést és a Gyógy-Bor Napok Gasztrofesztivált is érintette.

A negyedik prezentáció az idősek informatikai képzését megcélzó törekvésről szólt, Lendvai Veronika, a Digitális Jólét program Nyugat-dunántúli vezetőjének tolmácsolásában. Itt a cél az, hogy minél több nyugdíjas ismerhesse meg a számítógépek és az internet nyújtotta lehetőségéket a program keretében.

A Helyi értéktárak munkáját Kerekes Ferenc Béla, a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke mutatta be. Kiemelte, hogy a településeken található nemzeti értékek felkutatása, azonosításuk szervezése és továbbörökítése is rendkívül fontos feladat.


Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. híreit, kezdeményezéseit és eredményeit már Éles Krisztina, a Nyugat-Magyarországi Központ vezetője ismertette. Az NMI-nél a Cselekvő Közösségek, az aktív közösségi szerepvállalás (Közösségek Hete) és az ifjúsági közösségfejlesztő program Kodály Zoltán emlékére (135+1=A jövő zenéje) programok kerülnek megrendezésre.

A kávészünet után Nagy Krisztina, a Civil Információs Centrum vezetője mutatta be a Visegrádi Alap civileknek szánt pályázatait, majd jó példák és jó gyakorlatok következtek a közművelődésben és a civil szférában Kiss Judittól (Castanea Egészséges Középkorúakért Egyesület elnöke) és Bakó Gusztávnétól (Napsugár Közhasznú Egyesület elnöke).


Az esemény utolsó előadásainak sorát Meskó Krisztián zárta, aki saját projektjeit ismertette. Ezek  közül az egyik a "Töltsd tele Vassal!", a vasimozgokeptar.hu program népszerűsítése volt, a másik pedig a Könyvcsere-program. Amellett, hogy az előadások meglehetősen informatívak voltak, egy percig sem éreztük azt, hogy túl sok lenne.

Új hozzászólás