Így emlékezett Szombathely a szabadságharc hőseire

Képgaléria megtekintése2018.03.15. - 19:35 | NagyRobert - Fotók: Varga András

Így emlékezett Szombathely a szabadságharc hőseire

Huszárok idézték meg a szabadságharcot Szombathelyen - Tíz órakor katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a nemzeti trikolort, ezzel megkezdődtek az ünnepi programok a városban.

Borongós március 15-ére virradtunk, a nem túl barátságos időjárás ellenére rengetegen gyűltek össze a Március 15-e téren, ahol a katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót, majd a Nagy Lajos Gimnázium diákjai előadása következett. A gimisek előadása kifejezetten profi volt, a versmondások és az énekes részek is remek ívet írtak le, látszott a befektetett munkaórák száma. Majd a fúvósok és a lovashuszárok a menet élére álltak és átvonultak a múzeumkertbe.

A Savaria Múzeum parkjában a Boglya Népzenei Együttes minikoncertje fogadta az ünnepi menetet, majd a Szombathelyi Fúvós Zenekar játszotta el a Himnuszt. Ezt követte Hende Csabának, az országgyűlés alelnökének ünnepi beszéde, melyben a forradalom és a szabadságharc jelentőségét emelte ki, azt, hogy a harcok nélkül sohasem egyeztek volna ki velünk az osztrák vezetők. Ma is meg kell küzdenünk a hazánkért, mert senki sem fogja ezt megtenni helyettünk, meg kell őriznünk Magyarországot olyannak, amilyenek szeretjük. 

A szónoklat után Kovács Pál énekelt, majd Endrődy Krisztián szavalt. Egész jó kis rock koncert kerekedett belőle, remek hangulattal, megzenésített Nemzeti dallal.  

Az Ungaresca Táncegyüttes és Domby Bertalan előadása is remekül egészítette ki egymást, így az egész egyszerre volt klasszikus és kortárs. A kisgyerekek hamar táncra is perdültek a népi dallamokat hallva.

Az ünnepi megemlékezés részeként beiktatták a város diákpolgármesterét és alpolgármesterét. "25 éve Szombathelyen az ifjúság elindított egy mozgalmat, hogy a vezetőiket megválasztják. Csak a felelőségel gondolkodó, a közösségért tenni akaró fiatalokkal lehet a jövőt építeni" - mondta Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Az ünnepség Horváth Boldizsár szobrának megkoszorúzásával zárult.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás