Az autóversenyzéstől Afrika felfedezéséig - Almásy László életét mutatja be a Szülőföld Kiadó új kötete

Képgaléria megtekintése2018.03.23. - 03:05 | NagyRobert - Fotók: Varga András

Az autóversenyzéstől Afrika felfedezéséig - Almásy László életét mutatja be a Szülőföld Kiadó új kötete

A "gróf" élete egyszerre rövid, kalandos és nehezen megítélhető, hiszen a második világháborúban a Rommel féle Afrikakorps-nál is szolgált, de Budapestre visszatérve az üldözött zsidók mentésében vállalt szerepet. Hogy melyik oldalon állt valójában, máig vitatott kérdés, a most megjelent könyvben a történelmi tények fényében láthatjuk Almásy László kalandokban bővelkedő életútját.

Március 22-én, késő délután mutatták be az szombathelyi ŐrvidékHázban dr. Nemes József Vas vármegye műszaki nagyjai: Almásy László Ede című kötetét. Almásy élete nem szűkölködött váratlan fordulatokban, és ez Hollywoodot is megihlette, hiszen az ő története ihlette Az angol beteg című regényt (Philip Michael Ondaatje) és az azonos című filmet (rendező: Anthony Minghella, főszerepben: Ralph Fiennes).

A Vas vármegye műszaki nagyjait bemutató könyvsorozat azokra a műszaki érdeklődésű emberekre fókuszál, akik főként Vas megyében, s ezzel együtt talán egy kicsit a "másodvonalban" tevékenykedtek. Az első rész azt a Hollán Ernőt mutatja be, aki hadmérnők, altábornagy, államtitkár, főrendiházi tag, valóságos belső titkos tanácsos, az MTA tagja, a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet alapítója és első elnöke volt.

 

A könyvbemutatón részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, Kovács Jenő, az Apáczai Csere János Alapítvány elnöke és dr. Nemes József szerző, az ELTE SEK docense. A felszólalókat pedig egytől-egyig lenyűgözte Almásy László élete, ahol a haza szolgálata mellett a repülés, az autóversenyzés, az utazások, Afrika felfedezése és sok minden más is jól megfért egymás mellett.

 

A magyar könyves paletta egy újabb üde színfolttal bővült. Farkas Csaba és a Szülőföld Kiadó jóvoltából megint kaptunk egy rendkívül igényes és informatív könyvet. Nem csak a maga nemében hiánypótló ez az alkotás, hiszen egy nehezen megítélhető személyiség életét dolgozza fel mindenféle állásfoglalás nélkül, a történelmi tényekre szorítkozva.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás