Verssel dicsérd a napot - A Magyar Költészet Napja programjai

2018.04.10. - 01:30 | vaskarika.hu

Verssel dicsérd a napot - A Magyar Költészet Napja programjai

Helyszín: Vas megye

Dátum: 2018.04.11 - 13.

Költészetnapi akciók a megyében - slammerek, versutca építés, versért kávé, rendhagyó irodalomóra MC. Pita Ramos-sal és Lecső Péter színművésszel, könyvbemutatók, vers flashmob, versolvasó maraton és sok egyéb színes program várja a versek szerelmeseit.

Április 11., szerda

AGORA

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ közművelődési intézményként fontosnak tartja ünnepnapjaink és emléknapjaink mai, élő tartalommal való megtöltését, ezért 2018. április 11-re interaktív programot szervez a Magyar Költészet Napja alkalmából.

PROGRAM:

10:30-11:15 MMIK előtti tér (Ady tér 5.)

  • A SAVARIA SLAM POETRY TAGJAINAK ELŐADÁSA
  • VERSUTCA ÉPÍTÉSE A PETŐFI-SZOBORTÓL A WEÖRES SÁNDOR-SZOBORIG

Interaktív feladat Petőfi Sándor költészetétől Weöres Sándorig.

(Kedvezőtlen időjárás esetén az MMIK előterében tartjuk meg programunkat.) 

FELHÍVÁS:

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ közművelődési intézményként fontosnak tartja ünnepnapjaink és emléknapjaink mai, élő tartalommal való megtöltését, ezért 2018. április 11-re interaktív programot szervez a Magyar Költészet Napja alkalmából, mely kapcsán együttműködésre, részvételre hívjuk a városi iskolákat, civil szervezeteket, állampolgárokat!

Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, április 11-én 10:30 órai kezdettel az MMIK előtti téren a Savaria Slam Poetry tagjainak előadását követően játékos feladatra hívunk minden érdeklődőt, mely során versutcát alkotva életre keltjük a Petőfi Sándortól Weöres Sándorig tartó magyar költészetet. A feladat keretében az AGORA munkatársai több száz verset fognak kiosztani. A résztvevők elhozhatják a saját maguk által A/4-es lapra nyomtatott, 1823 és 1989 között íródott kedvenc verseiket, melyek szintén otthonra találnak a versutcában.

Amennyiben ünnepi, ám mégis rendhagyó formátumú kezdeményezésünkben részt vesznek, szeretettel várjuk Önöket az MMIK-nál 2018. április 11-én (szerdán) 10:30 órára a körülbelül 45 percesre tervezett programra.

Kedvezőtlen időjárás esetén az MMIK előterében tartjuk meg programunkat.

SPRICC

12:00-22:00 - Fizess verssel!

Április 11-én, szerdán fizess kedvenc verseddel a Spriccben! A Magyar Költészet Napján arra buzdítunk, hogy egy finom (ajándék) kávé mellett oszd meg velünk kedvenc idézetedet, vagy gondolatodat! ☕

12:00 - 22:00

SPRICC ROM és LAKÁSKOCSMA
SZOMBATHELY, KOSSUTH LAJOS UTCA 4.

Bük

12.50 - Olvasószemüveg

Rendhagyó irodalomóra a Költészet Napja alkalmából - MC. Pita Ramos és Lecső Péter színművész előadása

Helyszín: Büki MSK Színházterme

A részvétel ingyenes!

Berzsenyi Dániel Könyvtár

Sárvár

17:00 - Nádasdy-vár - Könyvtár

Dőzsöl a hold az égen - Könyvbemutató

A költészet napján, április 11-én mutatják be a sárvári könyvtárban Tóthárpád Ferenc új verseskötetét. A Dőzsöl a hold az égen versei a családnak szólnak, a gyerekeknek, akik felnőttek lesznek és a felnőtteknek, akik gyerekek voltak.

A könyvbemutatón nemcsak a költővel ismerkedhetnek meg az érdeklődök, hanem a kötet illusztrátora, T. Takács Tibor festőművész is bemutatja az alkotás folyamatát. A Rózsabors Műhely előadásában pedig a kötethez mellékelt CD-én szereplő megzenésített versekből hallgathat meg több dalt a közönség.

A könyvbemutatón egyben kiállítást nyitnak a sárvári könyvtár folyosóján azokból az alkotásokból, melyeket sárvári óvodások és iskolások készítettek Tóthárpád Ferenc műveihez. A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent kötetet a helyszínen megvásárolhatják mindazok, akik családjuk körében is élvezni szeretnék a versek és a képek hangulatát.

Szentgotthárd

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt április 11-én a Költészet Napja alkalmából megrendezendő programokra.

Vers flashmobok - Helyszín: Szentgotthárd, Fő tér 

Versolvasó maraton:

8.00-14.00 - Helyszín: Színház, aula

14.00-18.00 - Helyszín: Móra Ferenc Városi Könyvtár 

17.00 Aporfi László nyugdíjas tanár, Szentgotthárd díszpolgára előadása József Attiláról - Helyszín: Színház, aula

Petőfi Irodalmi Múzeum

A költészet napján különleges Arany-kéziratokat tesznek közszemlére a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Csak szerdán 10-től 16 óráig ingyenesen tekinthetőek meg a kéziratok, 13 és 15 órakor pedig a kincseket az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítás kurátora, illetve a Kézirattár munkatársa be is mutatja az érdeklődőknek.

Az Arany János bicentenárium egyik legnagyobb eredménye, hogy a költőre irányuló figyelem születésének 201. esztendejében is töretlenül folytatódik. 

Az emlékév alatt a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye számos ritkasággal gazdagodott az Arany-hagyatékból. A költészet napján ezek a becses, eddig soha nem látott kéziratok lesznek láthatók, egyebek mellett az a Nógrád vármegyének írt levél is, amelyben a közéleti szerepvállalásra felkért költő osztja meg gondolatait a számára új szerepkörről. Írótársaihoz hasonlóan ugyanis a kiegyezést megelőző, sorsfordító 1859-61-es években szülőföldje városai, Nagyszalonta, Nagyvárad azzal keresték meg, hogy nagytekintélyű, országos hírű művészként vállaljon politikai szerepet és induljon el a választásokon. Sőt maga Tisza Kálmán is kérte, hogy induljon a képviselőjelöltségért. Arany ezzel kapcsolatos érzelmei és álláspontja is egyértelműen kiderül a kizárólag április 11-én a költészet napja alkalmából kiállított kéziratokból.   

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

Időpont: 2018. április 11-én 10-től 16 óráig

A kéziratok megtekintése ingyenes, az Önarckép álarcokban c. Arany-emlékkiállítás belépődíjas


Április 12., csütörtök

Herényiek Háza

Dr. Goda Imre előadás a Magyar Költészet Napja alkalmából

„TRÓNUSODNÁL ÜNNEPELVE ÁLLUNK" -  az 1848/49-es forradalom és szabadságharc irodalmi emlékezete

DR. GODA IMRE irodalomtörténész, nyugalmazott főiskolai docens előadása a Költészet Napja alkalmából. A téma kibontása a „szabadság" és „szerelem" élménye köré épül, Petőfi Sándor „látomás"-költészetének és Jókai Mór mítoszteremtő regényeposzának megidézésével.

Időpont: április 12. (csütörtök) 17.30-19.00
Helyszín: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Szervező: Herényi Kulturális és Sportegyesület

Szeretettel várjuk rendezvényünkre! A belépés díjtalan!

Vasi Múzeumbarát Egylet (Savaria Múzeum)

Hagyomány, hogy a költészet napja alkalmából a Vasi Múzeumbarát Egylet nyitott versmondó köre ismert és kevésbé ismert költeményekkel rója le tiszteletét a magyar líra nagyjai előtt.

Szeretettel várjuk műsorunkra az irodalomkedvelő múzeumbarátokat és hozzátartozóikat 2018. április 12-én, csütörtökön 17 órakor a Savaria Múzeumba.

A műsorban Áprily Lajos, Babits Mihály, Beney Zsuzsa, Dsida Jenő, Fésűs Éva, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Tóth Árpád, Várnai Zseni, Weöres Sándor és Zelk Zoltán versei hangzanak el.
Csellómuzsika: Orosz Sándor és Cserkuti Gábor.


Április 13., péntek

Herényiek Háza

Versvarázs

A Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola és a Herényi Kulturális és Sportegyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a VERSVARÁZS című kiállítás megnyitójára. A kiállításon Balogh József, Devecsery László, Pődör György, Tóthárpád Ferenc verseire készült illusztrációk kerülnek bemutatásra.

A kiállításmegnyitón közreműködnek: Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola tanulói

Köszöntő: Nagy Krisztina, a HKSE ügyvezető titkára

A kiállítást megnyitja: Pődör György költő

Időpontja és helyszíne: április 13. péntek 15.00; Herényiek Háza (Szombathely, Béke tér 7.)

A kiállítás megtekinthető: április 13-án 15.00-20.00, április 16-19. 09.00-18.00

A belépés díjtalan!

Aranyhíd EGYMI

„Kincskereső" Vers- és prózamondó verseny

Iskolánkban az Aranyhíd EGYMI-ben, 13. alkalommal kerül megrendezésre a „Kincskereső" Vers- és prózamondó verseny. Ez a megmérettetés megyei szintű. Tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista gyermekek, fiatalok mérik össze tudásukat: 1. osztályos kortól fiatal felnőttekig.

Az idén 10 településről (Rum-kastélyból, Szentgotthárdról, Vasvárról, Jákról, Kőszegről, Győrvárról, Egyházasrádócról, Nádasdról, Táplánszentkeresztről, Szombathelyről a Fogyatékos Emberek Nappali Központjából és az Aranyhídból), 11 intézményből 68-an jelezték részvételi szándékukat (12-vel többen, mint tavaly).

Négy kategóriában versenyeznek a résztvevők. A zsűritagok nyugdíjas kollégáink, akik szívesen vállalták a felkérést és örültek, hogy nem feledkezünk meg Róluk. A gyermekek szereplése után - amíg a zsűri tanácskozik - a Tarisznyások Együttes műsorát nézhetik meg a jelenlévők, ill. 3 kézműves kuckóban kézműves termékeket készíthetnek a gyermekek. Az esemény végén az eredményhirdetésre kerül sor. 

Időpont: 9:00
Helyszín: Aranyhíd EGYMI

Új hozzászólás