Ugrás a térbe - Az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének diplomakiállítása a képtárban

Képgaléria megtekintése2018.05.11. - 00:35 | Greffer Krisztián

Ugrás a térbe - Az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének diplomakiállítása a képtárban

Az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszéke május 10-én tartotta végzős évfolyamának diplomakiállítását a képtárban, melyen több művészeti médiummal találkozhattunk. A diplomázókat és a hozzátartozókat Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntötte, Dr. Bordács Andrea értékelte az elmúlt éveket, a kiállítást pedig Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója nyitotta meg.

Régi hagyomány, hogy diplomamunkáikat a Vizuális Művészeti Tanszék végzős hallgatói a Szombathelyi Képtárban mutatják be, és ez idén sem volt másként. A diplomázókat Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntötte, akitől megtudtuk, hogy bár sokszor adott otthont a Képtár a végzősök kiállításainak, ha minden a tervek szerint alakul, 1-2 évre más helyszínt kell keresni, míg a Képtár felújítási munkálatait végzik.

Az igazgatónőt követően dr. Bordács Andrea köszöntötte a végzősöket. Beszédében többek között rávilágított, hogy ez a vizsga bár egy fontos mérföldkő, de attól indul be igazán egy pálya, hogy a művész a jövőben mennyire veszi komolyan, milyen szenvedéllyel próbálja ezt folytatni.

A köszöntők után Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Jelezte, hogy a Salemi boszorkányok színdarab megnyitója körüli teendők mellett sajnos nem volt lehetősége kellően tanulmányozni a diplomamunkákat, így nem tud precízen, szakszerűen beszélni az alkotásokról, ezért a megnyitót egy interjúba forgatta át. Elsőként dr. Bordács Andreát kérdezte a tanszék múltjáról, a végzősökről, valamit, hogy mit is jelent ez a diplomamunka a diákoknak, majd a válaszok után sorban kihívta a diplomamunkák készítőit, és őket kérte fel, hogy beszéljenek a munkájukról.

A pályaművek bemutatása után igazgató úr elmondta, hogy elfogult módon reménykedik abban, hogy az alkotói pálya képviselőit valamilyen módon elkezdi érdekelni a színház, és ott fognak karriert befutni.

A kiállításon klasszikus műfajokkal is találkozni, mint például a portré, amit a hagyományos festészet mellett más átiratokban is készítenek, legyenek azok sajátos költőportrék, de a zenész-grafikus hallgató az önarcképét nem véletlenül pengetőkből készíti el. A zene-képzőművészet több módon is megjelenik a kiállításon, például kottát médiumként használva, vagy épp egy zenekarnak új arculatot tervezve. Az arculattervezés másnál is előkerül, egy online cég arculatát és azok termékeit, pólóit, sapkáit is láthatjuk. Más különböző tereket, utcalenyomatokat vagy épp a szerb érintettség miatt a szerb háborús pusztítást örökítik meg, többnyire stilizálva. 

Kiállítók: Cséve Krisztina, Fülöp Krisztina, Hamar Alisza, Horváth Mihály, Hujber Mátyás, Kovács Attila, Lukács Klaudia, Nagy Evelin, Petrőczi Andrásné, Pintér Benjamin, Siklósi Márton, Takács Szilvia, Varga Dávid, Varga Péter, Vörös Bianka.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás