Ausztria, a víz birodalma

2018.05.30. - 16:15 | vaskarika.hu

Ausztria, a víz birodalma

Friss, tiszta csapvíz. Micsoda gazdagság, amelyben Ausztria már évek óta dúskál! 100 százalékban forrásokból és talajvízből érkező, kristálytiszta víz. Hegyi patakok, folyók, tavak, vízesések, lápok – a víznek egyedülállóan sok, értékes megjelenési formája van, amelyet a természet alkotott és amelyre Ausztria gondosan vigyáz.

Lazúrkő, jáde, zafír, indigó, opál... a zöld és a kék színnek rengeteg különféle árnyalata létezik. De a már-már költői jelzők sokasága sem ér fel a természet ragyogó fényjátékához. A növény- és állatvilágtól, a mélységtől és a mészkőkristályoktól függően a vizek színe a mélykéktől a világoszöldön át a ragyogó türkizig terjed. A vizek és a fürdőzés szerelmeseinek legnagyobb örömére az osztrák fürdőhelyek csaknem 88 százaléka kitűnő vízminősítést kapott.

Wörthersee: Ansicht von oben © Wörthersee Tourismus / Franz Gerdl 
Fotó: Wörthersee Tourismus / Franz Gerdl

A víz igazi átalakulóművész

Amikor a karintiai Weißensee vízfelszíne egy napsütéses napon a legszebb oldalát mutatja, még a smaragd is színtelen, matt kőnek tűnik mellette. Ausztria legmagasabban fekvő tava a nevét egyébként azoknak a krétapadoknak köszönheti, amelyek a keleti part mentén húzódnak. A világos homoksáv szegélyezte türkiz tó vizét föld alatti források táplálják. Részben ennek, részben pedig magaslati fekvésének (945 méterrel a tengerszint felett) köszönhető az alacsonyabb vízhőmérséklet, ami kellemes felfrissülést kínál a nyári hőségben.

Folyóparti strandok

A századfordulót követően napjainkban ismét divatba jöttek a folyóparti strandok, ahol érintetlen homokpadok, nyugodt öblök és természetes medencék teszik a fürdőzést élményteli kalanddá. A legrégebbi folyóparti strandok a Duna mentén találhatók,  például a  Luberegg strandfürdő a Wachau régióban vagy a Bécs peremén található Kritzendorf folyami fürdő.

Új hozzászólás