Játékos mesevilágot varázsolt Pődör György az ovisoknak és a kisiskolásoknak

2018.05.31. - 07:30 | NagyRobert

Játékos mesevilágot varázsolt Pődör György az ovisoknak és a kisiskolásoknak

A rímes, ritmusos versek szinte kézen fogják a kicsiket, és játékosan vezetik végig őket az óvodán, állatok és gyümölcsök során, az ünnepeinken és úgy általában mindenen, amit az ovisoknak meg kell tapasztalniuk. A vasi költő második gyerek verseskötetét gyerekrajzok díszítik, így lesz az egész egy kerek egész mesevilág, amiben öröm létezni.

Pődör György igazi polihisztor, hiszen nem csak költő és tanár, hanem a Vasszécsenyi Ásványmúzeum megalapítója és igazgatója is egyben. Az elmúlt néhány hónapban jelentkezett már egy saját felnőtt kötettel (A tizenkét drágakő legendája), és Bódi Tóth Elemérrel és Devecsery Lászlóval közösen egy antológiával (Az otthon sziluettje II.), most pedig legkisebbek kedvéért teszi lóvá a szavakat a Játékosan a világ című könyvben, hogy megannyi kalandot átélve, az őszből átjussunk a nyárba.

 

Persze, közben minden fontosabb eseménynél elidőzhetünk egy kicsit, így a formabontó évlépőben vidáman szüretelünk, játszhatunk az állatokkal, a gyümölcsökkel és még a szavakkal is. Természetesen az ünnepeinkről sem feledkezett el Pődör György, a karácsony, a farsang, és a húsvét mellett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét is megidézi.

 

A kötött formában írt versekkel, a rímes és ritmusos (szó)játékokon át helyenként még a népköltészet hamisítatlan ízeibe is belekóstolhatunk, utóbbi legjellemzőbb képviselői a Fogócska és a Vasi mondóka című költemények. Emellett pedig már-már elfeledett tárgyak és fogalmak is feltűnnek a versekben, így az anyanyelvünk megóvásában is szerepet vállal a kötet.

 

A keménytáblás kis könyv tele van őszinte gyermekrajzokkal, amelyeket a Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde ovisai készítettek, így a Pődör György által megteremtett atmoszféra vizuálisan is megjelenik, pont úgy, ahogy a gyerekek látják a világot, és ahogy elképzelik a versek történetét. A kivitelezés is ehhez méltó, igényes és szép, ahogy azt már a Szülőföld Kiadótól és Farkas Csabától már megszokhattuk.

 

A kötet előszavát Devecsery Lászlónak köszönhetjük, a Játékosan a világ pedig valóban egy magával ragadó csodavilágot tár elénk, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást nyújt, mert ezeket a verseket jellemzően a felnőttek fogják felolvasni a gyerekeknek.

Új hozzászólás