Írók és olvasók bohém találkozásaival nyílt meg a 89. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2018.06.09. - 10:30 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Írók és olvasók bohém találkozásaival nyílt meg a 89. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Supka Géza álma a Fő téren öltött testet, ahogy az irodalom is a könyvekben kap fizikai formát. Pénteken délután dedikálásokkal és koncertekkel hivatalosan is megkezdődött a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok.

"Mivel az olvasásnak volt most az évada, - jusson az eszetekbe Závada, - Esterházy Péter és Tandori Dezső, - meg a többi potyaleső, - de mindannyiunknak sok örömet szerző - kortárs magyar szerző. - Hiszen írók nélkül az olvasás bajos - (eszembe jut még Parti Nagy Lajos), - ha ők nem volnának, az olvasók, komálnák, nem komálnák, - kénytelenek volnának olvasni a Románát, - meg a többi rissz-rossz szerelmes füzetet, - ebből az apropóból szól most az üzenet."

Június 8-án, pénteken délután négykor a főtéri könyvesbolt előtt felállított színpadon Balogh János, a Weöres Sándor Színház művésze Varró Dániel "Üzenet az olvasónak" című prózájával terelte a figyelmet a könyvhétnyitóra és az olvasásra.

Ezt követően Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatónője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg a 89. Ünnepi Könyvhetet és a 17. Gyermekkönyvnapokat Szombathelyen.  

"Nagyon szeretnénk, ha ezzel a kitelepüléssel, és azzal a sok programmal, amit ebben a két hétben szervezünk, felhívnánk a figyelmet arra, hogy nagyon jó kortárs magyar irodalmat olvasni" - mondta megnyitó beszédében Nagy Éva. 

"A könyv azon információk tára, amit az ember az életében másoknak átad. Arra bíztatok mindenkit, hogy olvasson sokat, lapozgasson könyveket. Ahogy Bartis Attila mondta;  ahogy az első könyv csak egy kormos kéz lenyomata volt a sziklafalon, úgy szinte biztos, hogy az utolsó könyv sem egy nyomtatott áramkör lesz, hanem egy kormos kéz lenyomata a betonon" - tette hozzá Puskás Tivadar.

A megnyitó után megkezdődtek a dedikálások és a koncertek, a könyvek között pedig bárki találhatott kedvére valót. A jó hangulatról Balogh János színművész, a Tarisznyások együttes, a Koprive Tamburazenekar, a Paprika Jancsi Bábszínház, Rosta Géza, Szombathely Város Fúvószenekara és nem utolsó sorban a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai gondoskodtak.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás