Herényi Esszenciák – Kinyíltak a herényi otthonok kapui

Képgaléria megtekintése2018.06.13. - 07:30 | Nagy Kriszta

Herényi Esszenciák – Kinyíltak a herényi otthonok kapui

Első alkalommal, ám nagy sikerrel nyitották ki otthonuk kapuit a herényi városrészen élők. A Herényi Esszenciák – Amikor kitárulnak Herény kapui elnevezésű kezdeményezéshez hét herényi család csatlakozott.

Június 10-én vasárnap újszerű eseménnyel várta a Herényi Kulturális és Sportegyesület nemcsak a herényieket, hanem a város és környékének lakóit is. Ezúttal a közöségi ház, a Herényiek Háza helyett hét család kertjében, teraszán, udvarán szerveződtek a programok. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek az ott élők munkásságába, hobbijába, mesterségébe.

A program reggeli zenés ébresztővel indult az Innoflora Kertészet Csók István utcai székhelyének bejáratánál a Capito Gitárklub fiataljainak jóvoltából. Majd ismét muzsika következett. A kertészet udvarán a Vivace Kamarazenekar vonós koncertjét hallgathatta a szépszámú közönség. Az Innoflora programja a kertészet bemutatásával és az évelők közötti sétával zárult. A növények közötti eligazodást a kertészet megálmodója, Józsa Katalin kertészmérnök, édesanyja, dr. Józsa Miklósné kertépítő mérnök és Ambrus Mária tájépítő mérnök segítették.      

Délelőtt a Szabadnép utcában két porta kapuját nyitották meg gazdái. Az egyik kapuban Francsics Balázs ínycsiklandó füstölt sertéshúsból készült helyi termékekkel várta a betérőket. Tepertőkrémet, tojást mellé hagymát, paradicsomot lehetett kóstolni. Természetesen a házi készítésű finomságok megvásárlására is lehetőség nyílt. A Francsics családtól néhány házzal arrébb lakó Ekk István okleveles agrármérnök gyönyörű japán stílusú kertjét mutatta be. Az érdeklődők megcsodálták a több méter hosszú és magas bambusz sövényt, a kerti kősárkányt,  az üvegházban lévő különböző bonsai növényeket, valamint a kerti kőlámpást (ishidoro). A bonsai kertészhez látogatók hasznos tippekkel és tanácsokkal lettek gazdagabbak a lapos tálban nevelt növény gondozásával kapcsolatban.


Akik a füstölt termékek után még további gasztronómiai élményekre vágytak, felkeresték Szekér Tamást, a herényi egyesület elnökét, aki lányaival Hannával, Mártával és Verával langallót sütött sparhelten. A herényi langalló receptje egyszerű: 2,5 kg krumplit megfőzünk és összenyomunk, ugyanennyi liszttel összekeverjük. Majd 5 dkg élesztőt 3 dl szódával felengedünk. Miután ízlés szerint megsóztuk, mindezeket jól összegyúrjuk, kis cipókat formálunk, a cipókat kb. 30 cm-es lapokra nyújtjuk, a lapokat sparhelten sütjük meg. Ha megsült az egyik fele, fokhagymával bedörzsöljük, mangalica zsírral megkenjük és parajdi sóval megszórjuk. Utána megsütjük a másik felét is. Önmagában vagy tejföllel fogyaszthatjuk.     

A programok az ebédidőt követően folytatódtak. Tamáséknál a délután folyamán ismét betekintést kaptak a kíváncsi szemek a langalló készítés fortélyába, nagy sürgés-forgás volt a kerti konyhában. Szép számú érdeklődött vonzott Tanai Erzsébet népdalénekes és Németh Tamás zenész udvara. Erzsébet és tanítványai csodás népdal csokrokkal kápráztatták el a vendégeket a „Hangoldában". Rövid hangszerbemutatóra is sor került. A hallgatóság az erdélyi furulya, somogyi hosszú furulya, tárogató, duda, tekerőlant hangjaival ismerkedhetett meg. Emellett különböző méretű tibeti hangtálak és a sámándob ismertetésére is sor került. Aki csendesebb programra vágyott, ellátogathatott Kiss Attila udvarába, ahol a kedves fogadtatás mellett nagy érdeklődéssel fogadták a látogatók a házigazda sokszínű gyűjteményét: érmek, képeslapok, bélyegek, helytörténeti kiadványok, melyek mind-mind őrzik értékeinket. A programsorozat Karvalics Lászlóné Rózsika portáján zárult, aki oszlopos tagja a Herényi Nóta Körnek, így mi mással is várhatta volna a vendégeket, mint magyar nótázással, amit ifj. Kánya László harmonikával kísért. 

Herényben a nyitott kapuk között nemcsak a helybéliek szomszédoltak házról-házra, a rendezvényre más városrészekről is ellátogattak, hogy felfedezzék a herényi otthonok értékeit.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás