Hátborzongató sztori a bandába verődésről – Dennis Kelly DNS című drámája a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2018.06.18. - 10:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Hátborzongató sztori a bandába verődésről – Dennis Kelly DNS című drámája a Weöres Sándor Színházban

A Weöres Sándor Színház még egy nagyszerű darabbal rukkolt elő a nyári szünet előtt: Dennis Kelly DNS című drámájával, Matusek Attila rendezésében. Izgalmas, hátborzongató és elgondolkodtató történet a bandába verődésről, erkölcsi kérdésekről, lojalitásról. Minden korosztálynak ajánljuk!

Bandába verődő fiatalok, akik erejüket, határaikat próbálgatják - nem ismeretlen előttünk a kép. Dennis Kelly: DNS című drámája ilyen fiatalokkal foglalkozik. Meddig mehetünk el egy új tag beavatásánál? Ha aláveti magát az akaratunknak, bármit megtehetünk vele? Miben különbözik az ember a majomtól? Olyanok vagyunk, mint a csimpánzok, akik kiközösítik, és elpusztítják a gyengébbet, vagy képesek vagyunk együtt érezni embertársainkkal, és segíteni rajtuk? Fontos kérdések ezek, s nem mindig egyértelmű a válasz. Dennis Kelly drámája hátborzongató és egyben elgondolkodtató. A banda megvéd, otthont ad, kiszakít a magányból, ugyanakkor kemény elkötelezettséggel jár.

Matusek Attila rendezése kiválóan megragadja a kallódó, a kétségbeesett igyekezettel célt és identitást kereső korosztály életérzését, izgatottan várjuk az események alakulását. Ádám beavatása nem sikerül, ártatlannak induló játékuk kegyetlen durvasággá fajul, mely a fiú életébe kerül. A történtekre ki-ki vérmérséklete szerint reagál, agresszióval, döbbenettel, asztmás rohammal. Egy a lényeg, a problémát meg kell oldani, méghozzá úgy, hogy jól jöjjenek ki belőle.

Gondosan megformált karaktereket láthatunk a darabban, Tóth G. (Balogh János) indulatosan, testi fölénye tudatában próbálja meg elsimítani a dolgokat, Dani (Kenderes Csaba) elsősorban a jövőbeli karrierjét félti, Csilla (Gonda Kata) rendkívül sajátos reakciója megdöbbentő, ugyanakkor előhívja együttérzésünket. Kata (Ostyola Zsuzsanna) igazi jelleme a történtek hatására a szemünk láttára bontakozik ki, Leának (Alberti Zsófi) végig helyén marad a szíve, Pali (Jámbor Nándor) pedig keveset beszél, de amikor megszólal, az annál ütősebb. Ricsi (Szabó Róbert Endre) szintén a maga módján próbál segíteni, és természetesen ott van Ádám (Kazári András), aki miatt ez az egész eseménysor beindul. Ok ő, vagy csupán egy véletlen áldozat, s akkor is bekövetkezik mindez, ha nem ő jelentkezik a bandába, hanem valaki más?

Dennis Kelly, az 1970-ben született brit filmes, televíziós és színházi író 30 évesen írta első drámáját. Ír szülőktől származik, Észak-Londonban nőtt fel, katolikus nevelést kapott. 16 évesen abbahagyta a tanulmányait, és egy szupermarketben helyezkedett el. A DNS-ben megjelenített világot személyesen is megtapasztalta, a 20-as éveiben sem az alkohol, sem az utcai verekedések nem voltak ismeretlenek előtte, miközben szorgalmasan látogatott egy amatőr színjátszó csoportot. 30 éves korában végzett a Londoni Egyetem színház és dráma szakán. Debris című darabjával kezdődött drámaírói pályája, mely máig töretlen. 2004 óta több díjat kapott. Tudás és tapasztalat együtt csodákra képes, és ez nemcsak Dennis Kellyre, hanem a DNS valamennyi szereplőjére érvényes.

Az egyik fő helyszín egy romos pince, talán Észak-Londonban, de ha jobban megnézzük, valahogy mégis magyar, és lehetne bárhol, akár egy iskolában, egy elhagyott épületben, vagy akár a mi házunk alatt is. A helyüket kereső fiatalok mi vagyunk, kortól függetlenül. Tegyük a kezünket a szívünkre, mi mindig képesek vagyunk vállalni a felelősséget tetteinkért? Nem ragadnánk meg a lehetőséget, amikor alkalom kínálokozik arra, hogy megússzuk, még ha súlyos is az ára? A darabban mesterien sikerült megtalálni a szöveg, a díszletek, a mozdulatok, a videó-bejátszások és a színészi játék egységét, és egy igazi thrillerré ötvözni. Aggódunk a végkifejletért, mely feltartóztathatatlanul bekövetkezik.

S mi köze van ennek az egésznek a DNS-hez? - teheti fel a kérdést joggal az olvasó. Igenis van, a DNS súlyos morális kérdést vet fel. Hogy mit, kiderül a drámából. A DNS szereplői fiatalok, fiatal rendezővel, a darab azonban nem csak nekik szól!

Szereplők:

Lea/Alberti Zsófi
Pali/Jámbor Nándor
Tóth G./Balogh János
Ricsi/Szabó Róbert Endre
Csilla/Gonda Kata
Dani/Kenderes Csaba
Kata/Ostyola Zsuzsanna
Ádám/Kazári András

Közreműködik: Bajomi Nagy György, Újhelyi Barna

Videó: Kaczmarski Ágnes
Zene: Szabó Róbert Endre, Horváth Dániel
Jelmez: Varga Alexandra
Hang-, fény: Simon Ottó
Smink/haj: Takács Katalin
Kellék: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Jenei Ágnes
Rendezőasszisztens: Győrváry Eszter
Rendező: Matusek Attila

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás