Oda tartozol, ahol szeretnek - Törőcsik Mari Velem díszpolgára lett

Képgaléria megtekintése2018.06.18. - 07:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Oda tartozol, ahol szeretnek - Törőcsik Mari Velem díszpolgára lett

Június 17-én, a Gesztenyevirágzás Hetének nyitónapján meghitt körülmények között avatták a község díszpolgárává a 70-es évek óta Velemben élő Törőcsik Mari színművésznőt a Stirling-villában.

HIRDETÉS

Úton a velemi Stirling-villa felé megidéztük Törőcsik Marival kapcsolatos emlékeinket, filmszerepeit, szerény, visszafogott nyilatkozatait egy-egy csodálatos színpadi vagy filmes alakítás után. Felvillant többek közt a szenzációsan megformált Nunu (Márai Sándor: Eszter hagyatéka című drámájának filmváltozatában), Eszter idős házvezetőnője, aminek megformálása után arról faggatták, miként képes a filmbeli szerepet magára ölteni. Nagyon szűkszavúan azt mondta, hogy elképzeli, hogyan, milyen körülmények között élhettek a szereplők, és ez alapján alakul ki benne a megformált karakter személyisége.

Eszünkbe jutott az év eleji sok-sok aggódó sor, amely kórházi kezeléséről és egészségi állapotáról szólt, így nagyon örültünk a hírnek, hogy újra találkozhatunk vele.

A Stirling-villa terme zsúfolásig megtelt a művésznő - aki a velemieknek „csak" Mari - tisztelőivel, rajongóival. Hamarosan megérkezett az ünnepelt, aki elmondta, nem érzi jól magát. Amikor pedig az esemény házigazdája elkezdte sorolni díjait (Nemzet Színésze, Kossuth-díj stb.), akkor félbeszakította a szokásos szerénységgel: "ne sorolja fel mindet, a Cannes-i Filmfesztiválon elnyert Életmű-díjra vagyok a legbüszkébb, mert azt csak 4 színésznő kapta meg eddig".

Széll Józsefné Horváth Julianna, polgármester asszony köszöntőjében a több mint négy évtizede ott élő Törőcsik Marit méltatta, a színésznő pedig - akiből minden pillanatban emlékek törtek fel, és ezek közlésének semmi nem állhatta útját! - felidézte azt az emlékét, amikor Kőszegen egyik étteremben a pincérnek büszkén mondta: "Én velemi vagyok." Polgármester asszony idézte a színművésznő egyik mondását is, miszerint "Édesapád rajong értem, én rajongok édesapádért, szeretem az itt élő embereket".

Ezután került sor a díszoklevél és az emléktárgy átadására, természetesen a teremben lévők tapsvihara közepette. Mérhetetlen rajongás és szeretet áradt az ünnepeltre, aki erre azt mondta: „Visszatartom magam (mármint a sírást), de a szemüvegemet nem merem levenni."

A helyi elismerések mellett dr. Balázsy Péter megyei főjegyző is virágcsokorral kedveskedett az ünnepeltnek, ahogy a teremből kifelé menet számos ismerős is felköszöntötte őt. Törőcsik Mari elmenőben felidézte azt az emléket, amikor először járt Velemben volt férjével, Maár Gyulával. Kőszeg felől érkeztek a településre, és ahogy a templom felé haladtak, nagyon megtetszett nekik. Egyszer csak megfogalmazódott bennük, hogy itt szeretnének élni. Egy éppen házfalat meszelő személytől megkérdezték, van-e a faluban eladó ház, és szerencsére volt. Ennek immár több mint négy évtizede, amire az oklevél mellé kapott dísztárgy faplakettjére vésett felirat is emlékeztet: "Oda tartozol, ahol szeretnek."

Sok erőt és egészséget kívánunk, drága Művésznő!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás