Beköszönt a XVII. század a vasi fürdővárosba - A X. Nádasdy Történelmi Fesztivál programja (júl. 13-15.)

2018.06.20. - 15:25 | vaskarika.hu - Fotók: Benkő Sándor

Beköszönt a XVII. század a vasi fürdővárosba - A X. Nádasdy Történelmi Fesztivál programja (júl. 13-15.)

Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár

Dátum: 2018.07.13 - 15.

Mártózz meg az élő történelem forgatagában! - Jubilál a Nádasdy Történelmi Fesztivál, ami immár tizedik alkalommal tárja szélesre a Sárvár szívében található, Európában is egyedülálló Nádasdy-vár kapuját, és egy több mint 400 éves interaktív időutazásra invitálja a vendégeket július 13. és 15. között.

A rendezvények sora múltidézéssel kezdődik, már a fesztivált megelőző hetekben. Az évek során nemzetközivé fejlődött Nádasdy Borverseny idei 151 tételének legjobb 30 borából a június 22-i borünnep keretében kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. 

Július 9-én és 10-én a Báthory lakomán igazi középkori kézzel-lábbal evős gasztronómiai kalandba csöppenhet, aki nem ódzkodik a vár bástyájának mélyére merészkedni. 

A jubileumi, tizedik rendezvény, hűen eddigi hagyományaihoz, igazán tartalmas programot, és számos meglepetést tartogat. A múltidézés mellett a Nádasdy Történelmi Fesztivál mindig is külön hangsúlyt fektetett a minőségi zenei kínálatra. Az idei évben két színpadon húzzák majd a talp alá valót olyan előadók, mint a Honeybeast, a Margaret Island, a Hősök, Újvári Timi és a Hot Stuff, a Folk on 45, a Zságbamacska, és még sokan sokan mások... .

A fesztivál nyitónapján, július 13-án már színes programokat kínál a rendezvény. Nádasdy Ferenc, a híres Fekete Bég szobrának ünnepi megkoszorúzásával és emléktáblájának felavatásával veszi kezdetét a programok sora, melyek mellett folyamatosan működő kézműves vásár, borbazár, gyerekfoglalkoztatók, és hagyományőrzői táborok jelentik a garanciát a minden korosztály számára tartalmas szórakozásra. Este fáklyás felvonuláson mutatkozik be a több száz hagyományőrző és ezzel visszavonhatatlanul beköszönt a XVII. század a vasi fürdővárosba.

Másnap, július 14-én, szombaton, a hivatalos megnyitó keretében 50 éves „útjára indul" egy időkapszula, amelyben a város minden lakója elhelyezheti üzenetét a jövő generációi számára. Az esemény szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy idén ünnepeli Sárvár újbóli várossá avatásának 50. évfordulóját. Az időkapszula különlegessége, hogy az interneten kapcsolódik hozzá egy oldal, így 2068-as felbontásáig itt is nyomon lehet követni majd a hozzá kapcsolódó emlékeket és üzeneteket.

Ezen a napon az esemény vendégei valódi történelmi rekord részesévé válhatnak, mivel az ország legnagyobb középkori lakomáját rendezik meg a szervezők, több száz hagyományőrző  bevonásával.

Ostromjátékok, solymászbemutató, hosszasan lehet sorolni a programokat, emellett a vitézi trakták szereplőivel is lépten-nyomon összefuthat az ember a több ezres forgatagban. Minden látogató valóban úgy érezheti, hogy Nádasdy Ferenc udvartartásába csöppent. Ahogy a mozgalmas szombati nap a végéhez közeledik és már fárad a vár népe, a várárokban hatalmas máglyának tüze nyaldossa majd az éjféli égboltot, hiszen boszorkányégetéssel zárul majd az éjszaka.

A rendezvény zárónapi programkínálata is igazán egyedi és tartalmas. Vasárnap olyan programelemeket találunk, mint az Élősakk, vagy a Kincskereső játék, huszárbemutató és újabb várostrom is várja az érdeklődőket, valamint zene és mulatság minden mennyiségben. Az Élősakk, még a sakkjáték iránt közömbös embereket is megragadja, mivel egy hatalmas, a vár parkjának gyepébe kézzel nyírt sakktáblán hagyományőrzők által életre keltett sakkbábuk néznek farkasszemet egymással. Őket valódi sakknagymesterek hozzák mozgásba, és természetesen ütésváltásokra is sor kerül, hogy végül a sötét vagy a világos győzedelmeskedhessen. A szervezők ezen a napon gondoskodnak arról is, hogy a foci VB döntő mérkőzését kivetítőn nézhessék a fesztivállátogatók.

A Kincskereső játék pedig igazi agytorna, hasonló kalandokra készülhetnek az érdeklődők, mint a Da Vinci kód című könyv, vagy film lebilincselő eseménysorozata. 

A háromnapos fesztivál tartalmas és aktív kikapcsolódást jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt, érdemes tehát ellátogatni a híres fürdővárosba, és megmártózni az élő történelem forgatagában.

Bevezető programok

Június 22. 19:00 óra

TOP30+ Borünnep a Nádasdy Ferenc Múzeumban

További információk:
www.nadasdyfesztival.hu
www.nadasdymuzeum.hu

Július 9. és 10. 19:00 óra

Báthory Lakoma - középkori lakoma, Nádasdy-vár

Jegyek elővételben a Tinódi Hotel és Étteremben kaphatók!
Tel: +36-95/320-225, További információk: +36 30/9466-689

Fesztiválprogram

Július 13. Péntek

17:30 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Fekete Bég szobránál
18:00 Emléktábla avatás, Nádasdy-vár torony lábánál
18:15 Mira Orient Art, Borbazár színpad
19:00 Újvári Timi és a Hot Stuff , Borba-zár színpad
20:30 Hagyományőrzők és résztvevők fáklyás felvonulása a városban
21:30 Honeybeast, Nagyszínpad
23:00 Szelindek Régi-Világzene forgatag, Borbazár színpad
24:00 Boszorkányégetés, Várpark

Július 14. Szombat

10:00 Hivatalos Fesztiválmegnyitó és Időkapszula ünnepség, Hild park
11:00 Személyes párbajok és hagyományőrző csapatok bemutatói a viadaltéren, Vásártér, Várhíd
14:00 Nádasdy Ételmustra bemutatja: „Az Ország Legnagyobb Középkori Lakomája"- Magyar Rekordkísérlet, Várpark
15:30 Ételmustra eredményhirdetés, Borbazár színpad
16:00 Kanona Band koncert, Borbazár színpad
16:40 Solymász bemutató, Hátsó várpark
17:15 Ostromjátékok - csata az oszmán hódítókkal (Ostromtér), Hátsó várpark
18:00 Folk on 45, Borbazár színpad
19:30 Váray László és a Colombre Band, Borbazár színpad
21:00 Hollóének Hungarica Régizene Együttes, Borbazár szinpad
22:00 Hősök, Nagyszinpad
23:30 Zságbamacska, Borbazár színpad

Július 15. Vasárnap

10:00 Varnyú Country zenekar gyermekkoncertje, Borbazár színpad
11:00 Élő figurás sakkjátszma, Várhíd
13:30 Ostrom- játékok- A végső ütközet, Hátsó Várpark
14:30 Soproni Huszárok lovasbemutatója, Borbazár színpad
15:00 Regös Együttes, Borbazár színpad
16:00 Hamza Viktória szabadidomító bemutatója: A lovak nyelvén, Várhíd
16:45 Kincskereső Játék sorsolása, Borbazár szinpad
17:00 Mira Orient Art, Borbazár szinpad
18:00 Margaret Island koncert, Nagyszínpad

Állandó, folyamatos programok
Váralja - középkori falu a Nádasdy-várban, Színes programok- állandó kiállítások Nádasdy Ferenc Múzeumban, Nádasdy Borbazár (Nádasdy uradalom borászatainak bemutatkozása), halcsárda, sel gép, kézművesvásár, kincskereső játék, mesterségek bemutatói, háremhölgyek nyári rezidenciája, Chill sátor, pónilovaglás, magyar vitézi és oszmán katonai táborok, lacikonyha, Kanona Band toronyzenéje, interaktív gyermekfoglalkoztatók, apródnevelde, Honfoglalás kori nomád bemutató a Sárvári Íjászkör korabeli táborában.

Új hozzászólás