Egy szemétdomb helyén hívták életre, mára nagykorú lett - Dombos Fest 2018

2018.06.26. - 17:25 | vaskarika.hu

Egy szemétdomb helyén hívták életre, mára nagykorú lett - Dombos Fest 2018

Helyszín: Kishegyes (Szerbia)

Dátum: 2018.07.04 - 08.

A vajdasági Kishegyesen egy löszfal tövében, 18 évvel ezelőtt hívták életre egy szemétdomb helyén civil összefogással a Dombos Festet, amely azóta is a térség legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. Idén is bemutatja a magyar kultúra érdekes, színvonalas, de a Vajdaságban még kevésbé ismert produkcióit. A löszfal ismét legszebb arcát mutatja, köszönve a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos, új értelmet, új dimenziót adva a térnek, a mindennapoknak! Idén július 4-8. között lakják be a kishegyesi löszfal vidékét válogatott zenékkel, irodalmi programokkal, művészeti pezsgéssel, jó borokkal, gasztronómiai élvezetekkel és sok szeretettel. Horváth László fesztiválalapító, -igazgató pedig 18 pontban foglalta össze, miért jó a Dombos.

Az idén 5 napos fesztivál zenei kínálata a magyar zenei élet legjobbjaiból szemezget idén is, a megnyitó koncerten Lajkó Félix & Sidoo Attila újító és virtuóz duója lép fel. Itt lesznek a már megszokott vajdasági kötődésű produkciók; Lóci játszik, Csizmadia Anna a Fokossal, Máriás Béla vezette Tudósok is.

A tartalmas szórakozásért felel a Szeder formáció, a Pátkai Rozina Trió, Szalóki Ági gyerekprodukciója, de a szórakoztatást garantáló Góbé és Parno Graszt is itt lesz!

A Vujicsics együttes betekintést ad a délszláv tamburzene sokszínűségébe, míg a jazz produkciók sokasága - Borbély Mihály Polygon, Jü, Santa Diver, RoadSixSax - a kisszínpad közönségét kápráztatja majd el!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix - irodalmi napok, a Rosé borterasz vagy fényfestés - nélkül. Külön öröm, hogy a már 3. évadát kezdő borpince, a Dombos Wine Club egész nyáron üzemel, ahol a kiváló borok mellett a dombosi életérzés is tetten érhető és a foci VB eseményei is követhetők.

Többen úgy vélik, hogy a Dombos Fest a Vajdaság szebbik arca, ehhez 18 év kitartó és következetes munkájára, de azt is mondhatjuk, hogy küldetésre volt szükség.


A 18 év 18 érdekessége a szervezők szerint pedig a következők voltak:

Hegyalja utca története

Szeméttelepből fesztiválhelyszíné alakultunk, ahol koncertek, oldtimer bemutató, íjászat, kecskefőző verseny, sportpálya, játszótér, lagzi is volt már, néha-néha  pedig libalegelőként is funkcionált az elmúlt években.

Nézőcsúcs

Közel 150 000 ember fordult meg az eddigi eseményeken, egyértelmű nézőcsúcs volt Rúzsa Magdi 2006-os megasztáros győzelmének nagykoncertje, ahol 5000 fő vett részt.

Kemencekápolna

2006-ban megépül a Kemencekápolna Csete György Kossuth díjas építész terve alapján.

Dresch 50 - 120 percben

Dresch Mihály a fesztiválon ünnepelte 50.szülinapját - legendás 120 perces koncerttel

Félix forever

Lajkó Félix évről-évre itt mutatja be új zenei projektjeit a vajdasági nézőknek, amely egyfajta „hazai tesztje" is az új zenei gondolatoknak.

Dombos remix

A kortárs irodalom bemutatkozik: vajdasági írók és magyarországi írók, költők szívesen látogatott eseménye

Dombosi hangulatok No 1

Ami még a szervezőket is meglepte: zalai jurtások a legkitartóbb táncosai a Carbonfols koncertnek

Dombosi hangulatok No 2

A fényfestészet és a tábortűz elmaradhatatlan tartozékai a festnek

Dombos Wine Club

Berobbant a borkultúra a festre: Harmadik szezonját kezdi a Dombos Wine Club. Míg az első 10 évben alig lehetett eladni 10 üveg bort, addig az utóbbi években a készletek folyamatosan kiürülnek!


Méz/Kábeltévé/Asztalitenisz 

Dombos név alatt fut/futott már: méz/kábeltévé/asztalitenisz klub

Lösz vagy nem lösz?

A Lösz vagy nem lösz szlogen igazán megmozgatta a kedélyeket. Volt olyan év, amikor tényleg úgy tűnt, hogy nem lösz több fesztivál az anyagi nehézségek miatt.

Dombos életpályák

Dombos csapattagok egész érdekes életpályát futnak be, egyik stábtagunk már az európai parlamentben dolgozik, de van köztük igazgató, üzemvezető, újságíró, pedagógus is.

Dombos hűség 1

12 éve állandó a hangosító csapat, 17 éve ugyanonnan érkeznek az asztalok, padok

Dombos hűség 2

18 éve állandó partner a kishegyesi női fórum, akinek a lángosa külön brand lett! Elmaradhatatlan!

Dombos International

A legtávolabbi művészek, akik felléptek a Dombos Festen: Min Tanaka (Japán) Huun Huur Tu (Tuva) Frank London - New York, Reza Mortazavi (Irán)

Dombos Szeretet

A legszebb méltatást Tolnai Ottó író adta a fesztiválról: Hanyatlás rése címmel egyik megnyitóbeszédében, pontosan ráérezve a fesztivál lényegére, löszfala szépségére

Dombos Szleng

Kislegyes (írók által), újbú (közönség által)

Dombos, a pirosbetűs

A kishegyesi ünnepek, amelyekhez az élet igazodik: Húsvét, Karácsony, Dombosfest

Új hozzászólás