Huszonnyolcadszor dőltek a kalászok a büki aratóünnepen

Képgaléria megtekintése2018.07.09. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Huszonnyolcadszor dőltek a kalászok a büki aratóünnepen

Július 7-én tizenhárom aratóbanda vágott rendet az aranyló búzatáblák közt a város legnagyobb múltú rendezvényén, az Aratóünnepen, amit hintós felvonulással, folklórműsorral és aratóbállal tettek színessé a szervezők.

Tizenhárom aratóbanda részvételével a megyében egyedülálló módon immár 28. alkalommal elevenítették fel a kézikaszás aratás hagyományát. A köszöntőket követően kedves gesztusként és néhány méltató gondolat kíséretében oklevelet és bort adott át az aratóbandák képviselőinek dr. Németh Sándor polgármester, Marton Ferenc közgyűlési elnökhelyettes és Tóth Tamás fesztiváligazgató. A megyében már csak Bük őrzi ezt a hagyományt, ezért is fontos, hogy a fiatalabb generáció is megismerje.


Szerencsére a színpadon és a búzatáblák közt is láttunk fiatal aratókat - többek közt a vitnyédieket, akiket két szegedi "idegenlégiós" is erősített, méghozzá vitnyédi népviseletben, amit előző este "ügyeztek le" néhány pálinka legurítását követően - míg a bemutatásoknál kiderült, hogy a nagygeresdi aratócsapat marokszedője, Takács Katalin a kezdetektől, azaz 28. éve képviseli települését ezen a rendezvényen.

Ezt követően a fürdőparkolóban felsorakoztak az aratóbandák és a kempinggel szembeni búzamezőre vonultak, amit a korábbi évekhez hasonlóan Patthy Sándor képviselő, aranykoszorús gazda bocsátott az aratók rendelkezésére. A táblák közt a kézikaszás férfiak és a marokszedő asszonyok megmutatták, hogy a múlt század közepéig hogyan történt az aratás, a kéveszedés. 


Az aratómesterek szinte egybehangzóan állították, hogy ideális az idő és a tábla állapota is az aratáshoz, azaz a legjobb állapotban van a búza, és tíz perc sem kellett a legügyesebb bandának ahhoz - most már évről-évre a répcelakiaknak -, hogy a végére érjen. Az eseményt számos érdeklődő kísérte figyelemmel, az aratás végén pedig egy kis gasztroélménnyel is gazdagodtunk, hála az aratóbandák asszonyainak a finomságokért, embereinek pedig a torokfertőtlenítőkért.

A hagyományokhoz híven az aratás végén a város polgármestere kalászból font koszorút kapott a büki aratóbandától. Akik a táblák közt rendet vágtak: Bük, Répcelak, Törökbálint, Nagygeresd, Őrimagyarósd, Kisfalud, Petőháza, Vitnyéd, Fertőszentmiklós, Levél, Nagydém és Nagytétény-Diósd aratócsapatai voltak.

Miután a kalászok vízszintesbe, az aratók pedig függőlegesbe kerültek, színpadi produkcióknak tapsolhatott néző és arató egyaránt. Elsőként a Kincső Néptáncegyüttes folklórműsorának, amit a KFT együttes agyserkentése követett a rendezvényszínpadon. A napot aratóbál zárta a Spontán zenekarral.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás