Családias bohémkodás Csergával

Képgaléria megtekintése2018.07.15. - 16:00 | Misel - Fotók: Erdős Zoltán

Családias bohémkodás Csergával

Vannak előadók, akik úgy tudják tolmácsolni a saját vagy mások dalait, zenéit, verseit, hogy általuk nemcsak a szerzőhöz, vagy a művekhez kerülhetünk közelebb, hanem a megszólaltatóhoz is, és önmagunkhoz is! Miközben ők maguk feloldódnak a művészetben, bűvös hálójukba vonják, elvarázsolják közönségüket.

Tegnap, ezen a csodásan szép, nyári estén egy ilyen előadásra ültem be a Bohém kávézó udvarára. Már maga a környezet is olyan, mintha megállt volna az idő, és az ember azt várta, hogy Krúdy Gyulát pillantja meg valamelyik rissz-rossz kis fa asztal mellett, amint nagy korsóból a sörét kortyolgatja. A falakat befutotta a vadszőlő, tövében, vödrökben muskátli, és a csodás, csipkés fatornácok lábainál kinőtt a fű a beton repedései között. Néhány vendég, kisebb társaság üldögélt, nevetgélt az alkonyatba hajló estében, és türelmesen várt a koncert kezdetére: Cserga és Molnár Balázs akusztikus estjére.

Családias hangulat, ráérő mozdulatok, meghittség. Egy AC/DC számmal kezdenek. Azok, akik már jártak Cserga valamelyik koncertjén, ahol a teljes zenekarával lépett fel, tudják, hogy milyen erővel, szenvedéllyel szólaltatja meg kedvenc szerzőit: Rory Gallaghert, Jethro Tullt, Pink Floydot, Doorst stb. Most, ahogy Balázzsal ott ültek egymás mellett, térdükön a gitárt egyensúlyozva, egymásra figyelve, egy egészen más eladásnak voltunk tanúi. Cserga minden szám előtt mondott egy kis bevezetőt, valami kedves anekdotát, finom humorral fűszerezve, beleszőve kicsit a „csergai" világszemléletet is.

Sajnálatos módon nem voltunk sokan: túl sok a program mostanság, talán kevesen is tudtak róla, Cserga nem híres az önreklámozásáról, mint nála jóval tehetségtelenebb pályatársai, de láthatóan őt ez egy cseppet sem zavarta.

Örömzenét játszott, ahogy máskor is, mint minden igazán nagy művész, mint Ripoff is nemrégiben, egy embernek is tökéletesen leadva a műsorát, szerényen és alázattal. Sorra szólaltak meg a húrokon Neil Young, Jethro Tull, Bob Marley nótái, és a bársonyos estében mi is visszarepülhettünk az időben, együtt dúdolhattunk, ringatózhattunk a billegő székeken, magunkat egy szebb világba álmodva.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás