Szűz Mária ábrázolásokból nyílt kiállítás a Püspöki Palotában

Képgaléria megtekintése2018.07.18. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Szűz Mária ábrázolásokból nyílt kiállítás a Püspöki Palotában

55 kiemelkedő magyar kortárs képzőművész Szűz Mária ábrázolásaiból nyílt kiállítás a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban. A tárlaton szobrokat, kerámiákat, textilműveket, festményeket, grafikákat láthatunk, melyek több oldalról világítják meg a Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kapcsolatát, és a Mária-kultusszal a magyar összetartozást is jelképezik.

Rengeteg érdeklődőt vonzott a Boldogasszony című kiállítás megnyitója a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban, még a folyosón is sokan várakoztak. Farkas Csaba a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaként köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere a Boldogasszony anyánk című ének történetéről beszélt, melyet Kölcsey Himnusza előtt a magyarok himnuszként énekeltek. Ez az ének a magyar identitás egyik szimbóluma is. A polgármester kifejtette, nagyon fontos, hogy minden népnek legyen gyökere, identitása. A kiállítás 3 év után érkezett Szombathelyre, ahol eddig megfordult, mindenhol a magyarság tudatát erősítette. Itt, Szombathelyen a szombathelyi identitást is erősíteni fogja, hiszen szombathelyiek és magyarok is vagyunk egyszerre.

Dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke elmondta, mennyi mindenre tanít a Boldogasszony és ez a kiállítás. Először is a kiállítás a női szerep és az anyaság fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy a gyerek nem teher, hanem áldás a család és a nemzet számára. Magyarország lakossága 1981 óta folyamatosan csökken, a püspök a gyermekáldás fontosságát emelte ki, és utalt arra, hogy a házasság nem börtön, nem korlát, hanem boldogság. A másik dolog, amire a kiállítás tanít, hogy a Boldogasszony igent mondott az Istennek, ezért megszentelődött az élete. A harmadik tanítás a haza szeretete, mely az anya fogalmával is összefügg, mint például az anyaföld, anyanyelv. A nemzet nem mesterséges dolog, hanem az emberi együttélés természetes módja, ezért felelősséggel tartozunk a hazánk iránt. A püspök hozzátette, a haza tehát egy nagy kincs, a Teremtő ajándéka. II. János Pál pápa azt mondta, a szabadság, a nemzet léte nem természetes adottság, hanem fizetni kell érte.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ünnepi beszédében elmondta, a Boldogasszony kiállításnak speciális üzenete van, ugyanis eddig a Kárpát-medence bármely részén rendezték meg a tárlatot, mindenhol felfedezték az itt élők együvé tartozását. Ugyanez történik Szombathelyen is. A Kárpát-medencét végigjárva előkerültek a mélyben összefonódó kapcsok, a Kárpát-medence egy közös szív, mely egyszerre dobban, egy közös tüdő, mely egyszerre szívja a levegőt. A kiállítás a páratlan művészi értékén túl annak a katolikus gondolatnak is hangot ad, hogy az egyetemesség megnyilvánul a részlegességben, a részlegességben jelen lévő értékek pedig gazdagítják az egyetemességet. A Szűzanya tisztelete helyt kap a magyar kultúrában, és jelen van őseink hitvilága is a keresztény értékrendbe ágyazódva. A nemzet naggyá válásának a pillanata az, amikor az élet forrását nem a természetben, hanem a természetfölöttiben keressük. Szász Jenő kihangsúlyozta, Szűz Mária segítő erejére korunkban is szükség van. A kiállítás üzenete az élet igenlése.

Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója nyitotta meg a kiállítást. A Boldogasszony kiállítás egy teljes és kerek világba nyújt betekintést, melyben egyszerre van jelen a magyar mitikus időkbe visszavezethető Istenasszony, az Istenszülő Szűz Mária, aki példát mutatott mindnyájunknak. Tóth Norbert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felkérésére 4 évvel ezelőtt 55 kiemelkedő kortárs művészt kért fel, hogy fogalmazzák meg a Boldogasszony összetett, sokrétegű képét. Az alkotók a művek elkészítésével létrehozták azt a csodát, melyet természete szerint minden ember magában hordoz, de csak keveseknek adatik meg, hogy megteremtse a kapcsolatot é és föld, természet és Teremtő között, hogy megszülessen a szakrális alkotás, mely teremteni képes és az életet serkenti, őrzi, élteti, és képes a kultúrát létrehozni.

A megnyitón közreműködött Seregély Krisztina és Lakner-Bognár András.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

dr. Kiss Tamás 2018.07.19. - 08:12
A rendkívül aktuális, lelkeket ébresztő kiállítás csúcspontja, szerény véleményem szerint, Seregély Krisztina énekművész, zenepedagógus "Ave Maria" előadása volt, mely ténylegesen szakrális magasságokat ért el.