A föld alól, a föld alól, a gyógybornap földalol - A nulladik nappal elkezdődött a 13. Gyógy-Bor Napok Bükön

Képgaléria megtekintése2018.07.18. - 07:30 | Rejtő Stefi, BLH - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A föld alól, a föld alól, a gyógybornap földalol - A nulladik nappal elkezdődött a 13. Gyógy-Bor Napok Bükön

Július 17-én underground nagyágyúkkal dörrent bele a hévízdús levegőbe a fürdőváros legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye, a Gyógy-Bor Napok. A tizenhármas szám szerencsésnek bizonyult, ugyanis a sok jóval nem kecsegtető időjárás méltányolta a fellépőket: az honi underground mindenhatóját, az Európa Kiadót, Lovasi Andrást, a lovasiandrás stílus megteremtőjét, és számunkra a nap - illetve az este - fénypontját, a Tom Waits dalait két és fél órán keresztül - mint jóféle whisky-t a pohárba - zsigereinkbe öntő Braindogsot.

Július 17-én megkezdődtek a 13. Büki Gyógy-Bor Napok. Az esős idő ellenére is rengeteg ember gyűlt össze, hogy meghallgassa a nyitónap koncertjeit: az Európa Kiadót, majd a Lovasi '18 részeként Lovasi Andrást és zenészeit, végül pedig a Tom Waits tribute Braindogs-ot.

Elsőként az 1981-ben alakult Európa Kiadó lépett a deszkákra, ezzel megadva az est alaphangját. Az idén 37 éves zenekar remek underground zenéje minden fülnek kellemes, mégis inkább az idősebb korosztályt vonzotta a színpad elé. Őket viszont nagyon! Menyhárt Jenőék még sosem léptek fel Bükön, bár ő maga járt már a fürdővárosban - a gyermekként nyarait Csepregen töltő zenész mázlija, hogy a "nagy fagylaltmérgezés" időszakában épp a szomszéd városban volt. Mi viszont "mérgezést" kaptunk tőlük, sorjáztak a korszakos EK-opuszok, és bár nagyszínpados koncerten voltunk, mégis hangulatilag át tudtunk lényegülni a 80-as évek valamelyik "földalatti" pesti klubjába. Mintha nem is a szabad ég lenne felettünk viharfelhőivel, úgy tartott örök mozgásban, úgy időutaztatott minket Jenő. A dalokat nem soroljuk, azok már bőven bevésődtek a honi underground zenei kapcsos könyvébe, amit bármelyik oldalon ütünk fel, máig érvényes üzenetű produktumba futunk. Egy nagyszerűen hangosított, merész felütésű bulival nyitott a tizenharmadik gyógybornapok - a zenei diverzitás jegyében mi nem bántuk! 

Színpadváltást követően Lovasi András és vendégei léptek fel a Lovasi '18 turné részeként. Az első nap talán legjobban várt koncertjére hatalmas tömeg gyűlt össze a Bor Színpad előtt egy másfél órás "utó-Fishing-re". "Bandi" a 1987-ben indult szerzői-előadói pályájának minden időszakából válogatott, a repertoárban sok új szám mellett régi Kispál és a Borz, Kiscsillag klasszikusok, illetve szólóalbumán megjelent dalok szerepeltek. Két vendég is színpadra lépett a koncert során, Falusi Mariann három számban énekelt, majd Varga Líviusz is tiszteletét tette egy dal erejéig. A színpadkép, a vizuális háttér is teljesen rendben volt, Lovasi András szókimondó stílusa pedig rendkívül mókás és szerethető.

Az este utolsó nagy dobása - szerintünk a legnagyobb! - a Tom Waits dalokat előadó Braindogs monstre bulija volt. Bükön a quimbys Kiss Tibit a holland Mischa Den Haring helyettesítette, de tökéletes összhangban működött így is a zenekar. Tom Waits gineshordóból "kiszóló" hangján megelevenedő bluesok igazán értő közönséget "fújtak" a színpad elé, sok külföldi fürdővendég "rájtolta" a hallottakat, és folytatott spontán szpícset Ian Siegal gitárossal. A bluesbrigád 2.5 órán keresztül mélyedt a waitsi, olykor szürreális világba, bár javarészt a zenész korai, kocsmabluesos korszakából állt össze a repertoár. A zenekar teljes összhangja egészen elvarázsolt minket, minden hang a helyén volt, kevés bandánál fordul elő, hogy csupán pillantásokból megértik egymást a tagok. Improvizálásokból és Líviusz poénjaiból is jutott rendesen ezen a koncerten is. Összességében méltó nyitása volt ez a nap a Büki Gasztrofesztiválnak, és nagyon ajánlott, hogy minél többen látogassanak ki az elkövetkező napok koncertjeire is!

Videós-képes beszámolónk:

Videóztuk Lovasit, az Európa Kiadót és a Braindogsot a 13. Gyógy-Bor Napokon

2018.07.18. - 16:00 | Büki László 'Harlequin', Greffer Krisztián

Videóztuk Lovasit, az Európa Kiadót és a Braindogsot a 13. Gyógy-Bor Napokon

Nemcsak képekben tesszük erőssé a 13. Gyógy-Bor Napokat, hanem videókkal is felidézzük a fesztivál legjobb pillanatait. A nulladik napon az Európa Kiadót, majd a Lovasi '18 turné részeként Lovasi Andrást és zenészeit, végül pedig a Tom Waits tribute Braindogs-ot kaptuk kameravégre, valamint eddig nem közölt fotókkal tartjuk a figyelmet az eseményen.

 


Csatlakozz facebook csoportunkhoz
, ahol naprakészen beszámolunk a fesztivál eseményeiről!

 
Büki Gyógy-Bor Napok, ahogy mi látjuk - Fotók, videók, beszámolók, infók
Facebook-csoport · 22 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Minden, amit a Büki Gyógy-Bor Napokról tudni kell!
 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás