Gasztroszving, funky és etnorakenroll - 13. Gyógy-Bor Napok szerdai koncertjei

Képgaléria megtekintése2018.07.19. - 16:15 | Büki László 'Harlequin'

Gasztroszving, funky és etnorakenroll - 13. Gyógy-Bor Napok szerdai koncertjei

Tematikus, ám egyben eklektikus is volt zeneileg a Gyógy-Bor Napok első napja, amin már mindhárom zenei színpad bevetésre készen várta a fesztiválozókat. A két nagyszínpadon a Csík zenekar, a Góbé zenekar és a Balkán Fanatik muzsikált, míg a Fürdő Étteremben levő Jazz-Blues Udvaron a Zrínyi Pop és a Kéknyúl.

Nem voltunk optimisták a 19 órakor felettünk úszó felhők látványától, és örök igazság, hogy egy szabadtéri fesztivál igazgatójának is van főnöke: az időjárás. Ennek ellenére a gasztroshow-ra így is sokan voltak kíváncsiak, esernyők alatt is kitartottak a nézők, és a pavilonsor bódéi közt kanyargó illatok egyre több érdeklődőt csaltak a színpad elé.

Ugyanebben az időpontban nyitott a Jazz-Blues Udvar is, mégpedig egy zenei ínyencséggel, az ország első számú gasztroszving zenekarával, a Zrínyi Poppal. Zenéjükben a 20'-as évek Amerikája és a francia manouche jazz életérzés köszönt vissza, Kárpát-medencei népzenével fűszerezve. Erre erősített rá mindjárt az első dal, a Magna Cum Laude Pálinka dala, a la Django Reinhardt. Nagyon kellemes zenét játszott a trió, akár egy jó vacsora zenei háttereként, akár a zenélésre helyezve a figyelmet nagyszerű élményt adott. S hogy a minimál díszleteknek is volt szerepe, arra jó példa volt a piros telefon, amiben a trió gitárosa megköszönte a tapsokat.

A BOR színpad szerdán a 30 éves Csík zenekar koncertjével nyitott, a színpad előtt pedig a fesztiváltól előző években megszokott tömeg várta Csík Jánosékat, hogy a magyar és határon túli népzene míves dallamaival, és ezek közé a honi alternatív zenekarok jól ismert slágereit vegyítve Ördöngösfüzestől Kalotaszegig, Széktől Szászcsávásig, Fekete L'amourtól Csillag vagy fecskéig kézen fogjon minket. A hazavezetés azért még odébb volt, addig kaptunk még bőséggel abból a repertoárból, amit a szerelemmel lehetne párhuzamba hozni: olykor gyönyörű, olykor fájdalmas dallamok, amelyek a végén mégis meghatott, boldog tekinteteket szülnek. Az egymásra kacsintó hangszeresek - brácsa, hegedű, cimbalom, gitár, bőgő - közötti alázat és kíséret külön is domináló, de igazán egyben teljesedik ki erőteljes játékká. Ahogy mindez összezeng, egymásba fonódik, úgy érződik a teljes szívvel zenélés, és ettől könnyezik a szem, sajdul a szív, moccan a láb, még akkor is, ha nem is tudja a pontos lépést. A Csík zenekar fantasztikusan tálalta elénk Bükfürdőn is ezt a csodát.

Egy nyegle szójátékkal írhatnánk, hogy a koncert közepén elhúztuk a "csíkot" kedvenc zenei "búvóhelyünkre", a Jazz-Blues Udvarba, ahol Magyarország elsőszámú jazzfunk brigádja, a Kéknyúl helyezte standby-ba a füleket. Elképzelni sem tudtuk, hogyan fér el a nyolctagú banda ezen a kicsi színpadon, főleg, hogy egy Hammond "szekrény" is rákerül. Ha szűken is, de elfértek, és még laza helyben táncra is futotta - minő helybőségzavar! ;) -, egyszóval innét már akár egy bigband vagy egy kisebb szimfonikus zenekar is jöhet! Premecz Matyiék nem tököltek sokat, belecsaptak a kőkemény funk-ba, aminek a hatása igazán az első 30 perc után érvényesült a közönség soraiban. Megjelentek a boros poharak, birtokosaik pedig egyre közelebb lopództak a színpadhoz. A kemény fúvóskórussal megspékelt funky alapú, énekközpontú soul legalább annyira jó feszültségoldó, mint egy jóféle vörösbor, a kettő együtt pedig egy felhőtlen trip. Így lehetett ezzel az a lány is, aki olyan táncot tolt a placcon, hogy rövid időre kiestünk a zene "univerzumából" és egy másikba pottyantunk. Hatalmas pacsi érte! A Kéknyúl-fíling bármire képes!

És ezzel még korántsem volt vége a stílusok közti zenei utazásnak! A népzene, vagy inkább a világzene egyébként is domináns volt a nap tematikájában, és a BÜK színpadon fellépő Góbé zenekar ebbe beleszőtt mindent, amit a magyar népdalkincs nyújt, kicicomázva - jó ízléssel! - egy kis popularitással. Be is indult az ugra rögvest, hatalmas energiákat zúdított a banda a közönség közé. Ha nem világzenéről beszélnénk, az érzés miatt ráfognánk: rakenroll volt ez nagyon!

S hogy a világzenei tematika még inkább a popularitás irányába hajoljon, arról a Balkán Fanatik gondoskodott. Jorgosz az almás gép mögött "tekerte a lélekmuzsikát", Lepe showman-kedett, az épp aktuális énekesnő hozta a jól ismert feldolgozásokat, a közönség pedig vette az egészet, mint a cukrot. A koncert közepe fele már zártak a pavilonok, mi is bedobtunk még egy felest kedvenc pálinkázónknál és hazamentünk, mert ezt a rengeteg élményt fel is kell dolgozni valamikor, és ahogy a tendenciát látjuk, a "Feljött a nap" lesz a fesztiválhimnuszunk....

További napi képes beszámolóink:

A tetovált séf és a nagydumás kukta főzte ki az első falatokat a Gasztro Színpadon

2018.07.19. - 14:00 | Greffer Krisztián

A tetovált séf és a nagydumás kukta főzte ki az első falatokat a Gasztro Színpadon

Nem szegte kedvét az esős, borongós időjárás a Serényi Zsolt - Vajtó Laci párosnak, akik a Gasztro Színpad "nyitófőzésén" csirkecomb filét mac & cheese körettel, valamint tarját nyárson coleslaw salátával kínáltak a gasztroshow végén.

 

 

Ismertették a borverseny díjazottjait a 13. Gyógy-Bor Napok megnyitóján

2018.07.19. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Greffer Krisztián

Ismertették a borverseny díjazottjait a 13. Gyógy-Bor Napok megnyitóján

A Fekete Borpince 2015-ös évjáratú Shiraz válogatás száraz vörösbora lett Bük Város Bora, a Fesztivál Bora az Alasz Pincészet 2017-es Kékfrankos rozéja, a Borbarát Hölgyek és a Sajtósok Bora pedig szintén a Fekete Borpincétől egy 2015-ös évjáratú Cabernet Sauvignon válogatás. Az egy héttel ezelőtti borverseny eredményhirdetésére és díjátadójára a tizenharmadik Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján, július 18-én került sor a Bük Színpadon.

Csatlakozz facebook csoportunkhoz, ahol naprakészen beszámolunk a fesztivál eseményeiről!

Büki Gyógy-Bor Napok, ahogy mi látjuk - Fotók, videók, beszámolók, infók
Facebook-csoport · 74 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Minden, amit a Büki Gyógy-Bor Napokról tudni kell!
 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás