XII. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok (aug. 3-5.)

2018.07.22. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Ohr Tibor

XII. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok (aug. 3-5.)

Két harangszó között tartottak sajtótájékoztatót a Kőszegi Ostromnapok szervezői: Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház és a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület. A 11 órai harangszó az 1532. évi török ostrom kőszegi hőseire, a 12 órai pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztetett a Nándorfehérvári Diadal 562. évfordulóján.

A két történelmi harangzúgás között Huber László polgármester, Móricz Imre a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnöke és Básthy Béla alpolgármester megkoszorúzták a kőszegi várkapitány Jurisics Miklós szobrát, amivel Nándorfehérvár hős védője, Hunyadi János előtt is tisztelegtek. A kőszegi várudvaron idén Hunyadi János fia, Mátyás király is szóba került.

Miközben a Mátyás-király emlékévvel legendás királyunk születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulójára emlékszik az ország, Kőszegen egy 555 éves Mátyás évfordulóról is megemlékeznek: 1463. július 19-én írta alá III. Frigyes császár és Mátyás király a Bécsújhelyi megállapodást. A Szent Korona és Sopron városa 80000 aranyforint váltság megfizetése fejében Mátyás birtokába került, III. Frigyes pedig megtarthatta a korábban elfoglalt nyugat-magyarországi városokat Kismartont, Fraknót, Rohoncot, Kaboldot és Kőszeget. A nándorfehérvári diadal hősei mellett így ezúttal Mátyás király emlékére és tiszteletére perdültek táncra a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes reneszánsz táncos lányai a Jurisics-vár udvarán.


A hősök emléke előtt tisztelgő Kőszegi Darabontok puskalövése egyben jelezte azt is, hogy alig két hét múlva megkezdődik a Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok 2018. évi rendezvénysorozata. A 12. Ostromnapok ismét széles körű összefogással valósul meg, és egész augusztusra kínál programot.

A program már augusztus 2-án, csütörtökön elkezdődik a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség által idén kétnaposra szervezett Ostrombox - Nemzetközi Ökölvívó Torna mérkőzéseivel, melyeket a Kőszeg Fő terén felállított ringben tartanak meg. A torna idei különlegessége, hogy a rendezvény egyben a magyar, horvát és szlovák ifjúsági válogatottak csapattalálkozója is lesz. A leghangulatosabb magyar ökölvívó rendezvények között számon tartott kőszegi torna díszvendégeként Kőszegre látogat Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.


A Kőszegi Művészeti Egyesület két kiállítással is készül az Ostromnapokra: augusztus 1-jén a református templom Csillagtermében „Kollázsok" címmel nyílik meg Lengyel Jenő és Katona Anikó kiállítása, augusztus 2-án pedig „Törökországi utazások" címmel nyitják meg Anton Dirnberger, Erhard Ehm, Claudius Schöner, Gertrude Unger, Kamper Lajos és Marosfalvi Antal közös kiállítását a Jurisics-vár Lovagtermében.

Az Ostromhétvége idén is az első teljes augusztusi hétvégén, augusztus 3-5-én zajlik. Kőszeg falai alatt a Kőszegi Darabontok mellett szépszámú vendégcsapat is tábort ver, így részt vesz az Ostromhétvégén a csobánci Gyulaffy László Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, a körmendi Batthyány Lovasbandérium, a szigetvári Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások csapata, a tatai Pálffy Bandérium, és a Bornemissza János Hagyományőrség. A horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) Jurisics nyelvét beszélő katonák is csatlakoznak a várvédőkhöz. A felvonulás és a rendezvény csúcspontját jelentő várostrom megvalósulásához idén is nagy segítséget nyújtanak a kőszegi horvátok, iparosok és tűzoltók, valamint a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület tagjai és vendégeik.


A várvédelem jelentősen erősödött a Soproni Rendészeti Sportegyesület íjászainak csatlakozásával, akik vasárnap 21 célállomással történelmi jelmezes íjászversenyt rendeznek Kőszeg belvárosában. A várárkok adottságait kihasználva a várat körbe veszik a részt vevő hagyományőr csapatok táborai, a vendégek felkereshetik Szulejmán szultán pompás sátrát, és állatsimogató is várja a vendégeket. A hétvégén több lovasbemutatót is tartanak Kőszegen, lovaival együtt bemutatkozik a Batthyány Lovasbandérium illetve Marton-Szállás lovasíjászai. A Mátyás-évforduló előtt tisztelegve először mutatkozik be az Ostromnapokon a Mátyás király gyalogságának hagyományát őrző Szent Sebestyén Számszeríjász Társulat.


Az Ostromhétvége programja idén is bőséges és sokszínű repertoárt kínál: a harcos ütközetek, vásárütés, seregszemlék, fegyver- és viselet bemutatók valamint persze a Jurisics vár ostroma mellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, valamint az elmaradhatatlan kirakodóvásár.

A pénteki program a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes fellépésével indul, majd hivatalosan is kihirdetik az ostromállapotot. A városi szenátus döntéseinek ismertetése előtt és után az Ostrombox nemzetközi forgataga zajlik. A közönség többféle programból válogathat, a népzene kedvelőit a Zsivány Zenekar szórakoztatja a Jurisics téren, míg a 60-as, 70-es, 80-as évek zenéjét kedvelők Pásztor Tibi retrojára mulathatnak, ami a BE-JÓ tűztáncosainak fellépése után is folytatódik.


Szombaton reggel a várvédők fegyvereinek ropogása ébreszti a kőszegieket, majd hamarosan a müezzin hangja jelzi, hogy megérkezett az oszmán sereg. Látványos programelem Szulejmán szultán belvárosi sétája, mikor is a „világhódító" kegyességével próbálja behódolásra bírni a kőszegieket. A Fő téren rövid ideig farkasszemet néznek egymással a seregek, majd a Vásárütésen már megszólalnak a fegyverek is. A fegyver- és viselet-bemutatók között kulturális programok, köztük a Kőszegi Tornyosok zenéje nyújt kellemes kikapcsolódást.

A szombati napon a gyermekek apródpróbán vehetnek részt, felkereshetik a katonai táborokat és kézbe vehetik a korabeli fegyvereket, a versenyző kedvűek az amatőr íjászversenyen tehetik próbára tudásukat. Több kőszegi szervezet, így a horvát nemzetiségi önkormányzat, a Csók István Művészkör, illetve a Kőszegi Városi Múzeum gondoskodik arról, hogy a gyermekek kézműves foglalkozások és egy játékos apródpróba keretében hangolódhassanak rá a történelmi időkre. Az idei Ostromnapok egyik újdonsága a Kőszegi Városi Múzeum által szervezett Kincskereső-Ostromkvíz, melynek résztvevői a belvárosi védművekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.


A fegyverforgatásban elfáradt katonáknak és a vendégeknek táncos-zenés műsorok, így a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosai és Kiss Aletta hastáncvilágbajnok produkciója, illetve Kátai Zoltán énekmondó műsora nyújt felüdülést. 17 órakor a támadó és a védő seregek is felvonulnak Kőszeg Fő terére, ahol a védők esküt tesznek a város védelmére. A Várostrom 19.00 órakor kezdődik a Diáksétányon a Várfalnál. Mivel a helyszín csak korlátozott számú érdeklődő bebocsátására nyújt lehetőséget, a rendezvényre érdemes elővételben támogatójegyet váltani az Írottkő Natúrpark főtéri irodájában, vagy a vár jegypénztárában. A belépő ára felnőtteknek 1200 forint, gyermekeknek 800 forint, a legkisebbeknek ingyenes. Eső esetén az Ostrom vasárnap 11 órakor kerül megrendezésre, az előző nap megváltott belépők ekkor is érvényesek. A szombati ostromot követő békekötést Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével és a Bordó Sárkány Régizene Rend koncertjével ünnepli meg a város, amit a Pinka Band fellépése követ a Fő téren.


Vasárnap szintén egész nap zajlik a program, melynek újdonsága a Bástya Őrzői Történelmi Íjászverseny, melyre több mint 100 versenyző íjászt várnak az ország egész területéről. Egész nap kézműves foglalkozásokkal várják vendégeiket a Kőszegi Városi Múzeum és a Csók István Művészkör foglalkozás-vezetői. Délelőtt a körmendi Batthyány Lovas Bandérium huszárainak bemutatóját csodálhatja a közönség, délután pedig Marton-Szállás lovasai adnak ízelítőt a 9-10. századi magyarság harcművészetéből. Közben a Gyulaffy Bandérium gyalogos katonái és a Szigetvári Oroszlánok törökjei is bemutatkoznak, majd a harcokban megfáradt gyerekek Szabados Boglárka meséivel pihenhetik ki a fáradalmakat. Mindeközben a színpadon is kiváló együttesek váltják egymást. A kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes mellett fellép a horvátzsidányi Cakavci Táncegyüttes, és a délszláv zene kedvelőinek örömére koncertet ad a szentpéterfai Koprive Tamburazenekar. Visszatérő fellépő Kőszegen az Agyagbanda, moldvai táncházuk vasárnap 19 órakor kezdődik a Fő téren.

Az Ostromhétvége záró rendezvénye az Ataru Taiko Ütőegyüttes Várkoncertje lesz a Jurisics-vár udvarán, melynek pörgős ritmusait és dübörgését tűzijáték és fény effektekkel is színesítik. A hétvége rendezvényei közül a szombati várostrom támogatójeggyel, a vasárnapi ATARU koncert belépővel látogatható, a korlátozott számú hely miatt nem árt a jegyeket időben beszerezni.


A Kőszegi Ostromnapok kínálatában kiemelt helyet foglalnak el a vezetett séták és túrák. Kőszeg belvárosában és a Kálváriáig húzódó szőlőhegyeken számtalan érdekes történelmi helyszín található, melyeket megőrzött a nép emlékezete és a városi jegyzőkönyvek, és amelyek folyamatosan megihletik a ma emberét is. Tavaly mutatták be Kapa Mihály Harangszótól harangszóig - Kőszeg regénye című alkotását. A szerző részt vesz az Ostromnapok rendezvényén, és az általa vezetett regényes séták keretében közelebb kerülhetünk a könyvből ismerős helyszínekhez. A vendégek a hétvége során részt vehetnek az Írottkő Natúrparkért Egyesület túráin is, és eljuthatnak olyan beszédes nevű helyekre, mint a Királyvölgy, a Szulejmán-kilátó, a Trianoni kereszt vagy a Koronaőrző bunker. Az alpannonia túraút nyomvonalán hosszabb túrák is indulnak, melyek résztvevői betekintést nyerhetnek a kőszegi hegy oldalán zajló, a hegyoldal jövőjét meghatározó fejlesztésekbe is.

Meglátogathatják a bővítés és fejlesztés alatt álló Koronaőrző bunker új szakaszát, láthatják a telepítés előtt álló városi tulajdonú szőlőültetvény és gesztenyés letakarított, előkészített dűlőit, valamint a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete épülő palackozó és kóstoló épületét. Közben a városban Révész József szakvezetése mellett ismerkedhetünk Kőszeg középkori védműveivel, Ilon Gábor régész pedig a középkori Kőszeg életéről, működéséről mesél. Péntektől élhetünk a kőszegi múzeumok által kínált alkalmi kedvezménnyel. A Múzeumostrom résztvevői egy összevont jeggyel három múzeumot is felkereshetnek (Jurisics-vár, Tábornokház és Hősök tornya, Arany Egyszarvú Patikamúzeum), és a megváltott jeggyel egy egész héten keresztül visszatérhetnek, hogy alaposan bejárják Kőszeg múzeumait!


A Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata a szokott módon augusztusban tovább folytatódik. Már az Ostromhétvégén is zajlik az 5. Bozsoki Zenei Fesztivál, melynek kínálata Kőszeget is érinti, péntek este az Európa-házban zongoraversenyt, vasárnap délben pedig a Szent Imre templomban barokk koncertet hallhat a közönség. A zenei fesztivál augusztus 9-ig várja koncertjeire közönségét Bozsokon. A Kőszegi Ostromnapok kísérőrendezvényeként augusztus 10-11én először szervezik meg ugyancsak Bozsokon az Aranypatak Vers Fesztivált, mely Vas megyei költőkkel, versekkel, dalokkal várja vendégeit. Augusztus 11-én vezetett templomlátogatásra várják az érdeklődőket Kőszegen a 400 évvel ezelőtt épült Szent Imre templomba. Szintén augusztus 11-én szervezi meg amatőr sakkversenyét a Kőszegért Egyesület.

Augusztus 18-19-én magyar és külföldi tűzoltók részvételével a kőszegi tűzoltók 150 éves jubileumi rendezvényeivel, tűzoltóversennyel, vásárral és szakkiállítással, tűzoltó bemutatókkal és tűzoltó felvonulással, táncházzal és utcabállal, folytatódik a kőszegi augusztusi program. Augusztus 31-én egy új kezdeményezést, a Hangzó Város programját indítják el a kőszegiek, Mizsei Zoltán,  a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Hangzó Város programjához kapcsolódva. A Hangzó Város első megszólaló hangja a 11 órai harangszó, mellyel a török elvonulására emlékeznek Kőszeg polgárai. A felhívás szerint a 11 órai harangszótól mindenkit örömzenére hívnak és várnak a szervezők, hogy a mai Kőszegiek átvéve az 1532. évi harangszót, vendégeikkel együtt örüljenek megvédet, megőrzött városuknak. A Hangzó Város programjához bárki csatlakozhat egyénileg, vagy zenekarral, kőszegiek vagy vendégek, mindenkit várnak a közös muzsikálásra.

Ugyancsak az ostromidőszak lezárásaként Mátyás kardja, Jurisics pajzsa címmel szervez történelmi emlékülést a Kőszegi Városi Múzeum a Zwingerben, illetve Kőszegre érkezik a Hunyadiak dicsősége című kiállítás, mely a Jurisics-vár reneszánsz folyosóján lesz látható. Az ostromidőszak a szokott módon ünnepélyes megemlékezéssel és koszorúzással zárul a Jurisics-vár udvarán, melynek szónokául Gaál Gergelyt, a Mátyás-király emlékév tanácsadó testületének elnökét kérték fel a szervezők. Ugyanezen a napon szervezik meg a nyugállományú katonák bajtársi egyesületeinek találkozóját magyar és osztrák bajtársi egyesületek részvételével.

Új hozzászólás