Ismertették az ELTE SEK felvételi adatait

2018.07.27. - 20:45 | vaskarika.hu

Ismertették az ELTE SEK felvételi adatait

Amíg 2017-ben a szombathelyi képzésekre jelentkezőknek csak 64%-a tudott bekerülni a felsőoktatásba, addig idén a megemelt ponthatárok ellenére ez az arány 72%-ra emelkedett. Ismertetjük az ELTE SEK

HIRDETÉS

Az Oktatási Hivatal 2018. július 25-én az esti órákban hirdette ki a 2018/19-es tanév, normál felvételi eljárás ponthatárait. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény lett a 2018-as felvételi eljárásban: közel tízezer, összesen 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait itt szeptemberben, ami ezerfős növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az ország elsőszámú pedagógusképző intézményeként az ELTE-nek kiemelten fontos, hogy a felvettek harmada a pedagógusképzés képzési területen kezdi meg tanulmányait.

Az ELTE adatain belül a szombathelyi képzésekre felvételt nyert hallgatók összlétszáma 654 fő. Ez a szám a 2017-es felvételi számhoz képest (527 fő) 24%-os hallgatói létszámnövekedést mutat! A 24%-os létszámnövekedés hatalmas eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a szombathelyi képzésekre történő bekerüléshez szükséges minimális pontszámok idén is jelentősen növekedtek, míg a tavalyi évben az itt induló alapképzésekbe való bejutáshoz átlagosan 338 pont volt elegendő addig idén ehhez már 351 pontra volt szükség. Az osztatlan mesterképzések esetén pedig 352 pont átlagos határt kellett teljesítenie a jövendő szombathelyi hallgatóknak. Ezzel, az ELTE karaival közösen tervezett átalakítással, a Savaria Egyetemi Központ folytatja szakjainak tudatos piaci pozícionálását, melynek keretében jól felkészült hallgatók kerülnek be a Szombathelyen induló képzésekre, akik az ELTE minőségi követelményeinek is megfelelnek. Ezt minőségi váltást a piac is visszaigazolta, ugyanis míg 2017-ben a szombathelyi képzésekre jelentkezőknek csak 64%-a tudott bekerülni a felsőoktatásba, addig idén a megemelt ponthatárok ellenére ez az arány 72%-ra emelkedett. Ez azt igazolja, hogy az ELTE-brand megjelenésével a szülök bizalma is megnövekedett a Savaria Egyetemi Központ irányába és előszeretettel irányítják már jól tanuló gyermekeiket az ELTE szombathelyi képzéseire.

A felvételivel kapcsolatos bizakodásra már a 2018 áprilisában közzétett jelentkezési adatok számai is okot adtak. Akkor jeleztük, hogy az ELTE szombathelyi képzéseire első helyen jelentkezők száma 11,1%-os növekedést ért el:

„Az ELTE jelentkezési adatain belül a Savaria Egyetemi Központ adatait elemezve elmondhatjuk, hogy az első helyes jelentkezések vonatkozásában összességében 11,1 %-os növekedést regisztráltunk, ami az országos átlagot 6,5-szörösen és az ELTE-átlagot 1,4-szeresen haladta meg. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a Savaria Egyetemi Központ irányításával az ELTE égisze alatt, a Szombathelyen működő szakok népszerűsítésére lebonyolított felvételi kampány az ELTE SEK számára nagy sikerként könyvelhető el." (ELTE SEK Sajtótájékoztató, 2018.04.13.)

A felvettek számának növekedése annak is köszönhető, hogy új képzések jelentek meg az ELTE portfóliójában: a Savaria Egyetemi Központ ELTE-hez történő csatlakozása révén Szombathelyen is indultak új szakok, szakpárok. Az integráció után másfél évvel ismét indul Szombathelyen a gazdálkodás és menedzsment alapszak, valamint felsőoktatási szakképzés, amely illeszkedik az ELTE azon stratégiájába, hogy a gazdaságtudományi képzési területen bővítse képzései számát

Az ELTE Savarai Egyetemi Központ felvételi adatainak részletes elemzése:

Tartalom:

1.       Jelentkezési adatok

2.       Felvételi eredmény

3.       Pótfelvételi

1.       Jelentkezők száma 2018. év általános eljárás

Közel 1700 2693 db jelentkezést nyújtott be az ELTE szombathelyi képzéseire. Ez úgy lehetséges, hogy egy jelentkező több képzésünket is megjelölhette.

A közel 1700 főből, 905 fő az, aki első helyen jelölte meg a szombathelyi képzéseket.

Az első helyes jelentkezések alakulása (nappali+levelező)  

Szak neve

Első helyes jelentkezők (fő)

gépészmérnöki (Szombathely)

89

gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)

78

osztatlan tanári [10 félév [testnevelő tanár; gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár]] (Szombathely)

62

tanító (Szombathely)

44

programtervező informatikus (Szombathely)

43

kereskedelem és marketing (Szombathely)

42

kereskedelem és marketing [logisztika] (Szombathely)

41

anglisztika (Szombathely)

35

edző (Szombathely)

34

sport- és rekreációszervezés [rekreációszervezés és egészségfejlesztés] (Szombathely)

32


2.       Felvételi eredmény - 2018. normál eljárás

Felsőoktatási szakképzésre

Alap és Osztatlan képzésre

Mesterképzésre

Összesen

85 fő

476 fő

93 fő

654 fő

A legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki, tanító és anglisztika alapképzéseken, valamint mester, illetve osztatlan tanárszakon jelenik meg. Továbbra is a legnépszerűbb a pedagógusképzés, melyre a felvettek 40%-a került be. Ezt követik a gazdaságtudományi, a bölcsész és a műszaki képzési terület felvettei.

Szak neve (nappali+levelező)

Felvett fő

gépészmérnöki (Szombathely)

58

kereskedelem és marketing [logisztika] (Szombathely)

54

osztatlan tanári [10 félév [testnevelő tanár; gyógytestnevelő - egészségfejlesztő tanár]] (Szombathely)

54

gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)

37

tanító (Szombathely)

36

kereskedelem és marketing (Szombathely)

33

gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)

31

anglisztika (Szombathely)

26

edző (Szombathely)

21

programtervező informatikus (Szombathely)

21

Bölcsészettudományi képzési terület

Gazdaságtudományi képzési terület

Informatikai képzési terület

Műszaki képzési terület

Művészetközvetítő képzési terület

Pedagógus képzési terület

Sporttudomány képzési terület

Az ELTE Savaria Campusa 84 képzést indít az általános felvételi eljárás eredményei alapján.

Az alap- és osztatlan képzésekről elmondható, hogy a bekerüléshez szükséges minimális pontszámok jelentősen növekedtek, míg a tavalyi évben a Szombathelyen induló alapképzésekbe való bejutáshoz átlagosan 338 pont volt elegendő addig idén ehhez már 351 pontra volt szükség.

Az osztatlan mesterképzések esetén pedig 352 pont átlagos határt kellett teljesítenie a jövendő szombathelyi hallgatóknak.

Ezzel, az ELTE karaival közösen tervezett átalakítással, a Savaria Egyetemi Központ megkezdte szakjainak tudatos piaci pozícionálását, melynek keretében jól felkészült hallgatók kerülnek be a Szombathelyen induló képzésekre, akik az ELTE minőségi követelményeinek is megfelelnek.

Az ELTE-csatlakozást követően bővült Szombathelyen a tanárképzési portfólió (elsősorban a természettudományos szakokon, valamint a rövidciklusú tanárképzésben). A felvételi eredményekben is jól láthatóan megmutatkozik a pedagógus képzési területre felvételt nyert hallgatók jelentős száma (268 fő).  Az ELTE szervezeti átalakítása is igazodik a növekedő pedagógusképzési igényekhez. Korábban már hírt adtunk róla, hogy az ELTE Szombathelyen 2018. augusztus 1-ei működéssel megalakította az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot.

3.       Pótfelvételi

A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely" szó szerepel.

Pl.: ELTE-BTK; anglisztika (Szombathely).

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:

4.       A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2018-ban nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.

5.       A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.

6.       Valamennyi képzési szinten kizárólag önköltséges képzésre lehet jelentkezni.

7.       Fontos! A ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám!!!

8.       A jelentkezés határideje: 2018. augusztus 6. (23:59 óra)

9.       Jelentkezés módja: csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu  oldalon.

10.   A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 21-én tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek A SEK weboldalán:

(Felvételizőknek menü/Pótfelvételi a 2018/19-es tanévre almenü)

https://sek.elte.hu/content/potfelveteli-a-2018-19-es-tanevre.t.3776?m=1768

Szintén ezen az oldalon tesszük közzé a pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok listáját is:

(Felvételizőknek menü/Pótfelvételi a 2018/19-es tanévre almenü)

https://sek.elte.hu/content/potfelveteli-a-2018-19-es-tanevre.t.3776?m=1768

E-mail:

Új hozzászólás