15 gyönyörű magyarországi kastély

2020.11.29. - 02:00 | vaskarika.hu

15 gyönyörű magyarországi kastély

A legmutatósabb hazai kastélyok, a festői helyszíneken épült romantikus rezidenciák ideális úti célok is egyben. Ezek az impozáns épületek bepillantást nyújtanak az elmúlt évszázadokban élt arisztokrácia fényűző életébe. Íme, 15 csodálatos kastély, aminek falai közt megelevenedik a történelem.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy-kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében található. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, a 1873-1880-as években bővítették és Tudor stílusban átépítették Linzbauer István tervei alapján.

A kastély kora legmodernebb berendezéseivel lett felszerelve. Légfűtés, gáz, majd villanyvilágítás, beszélőcső hálózat, csatorna és a távoli konyha és az ebédlő közt föld alatti sínen guruló ételszállító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egészalakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.​ Angol parkja 20 hektáron terül el, itt növényritkaságokkal találkozhatunk, belső szobáiban pedig a kor mestereinek keze munkáiban gyönyörködhetünk.


Tudor stílusú kastély Nádasdladány szívében

2019.03.18. - 00:10 | Dart

Tudor stílusú kastély Nádasdladány szívében

Ha a 8-as főúton utazunk Székesfehérvár közelében érdemes néhány kilométeres kitérőt tennünk, hogy megtekintsük a historizmus korának egyik legszebb magyar kastélyát a Nádasdy-kastélyt Nádasdladány szívében. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, a 1873 - 1880-as években bővítették és Tudor stílusban átépítették Linzbauer István tervei alapján. A kastély csaknem teljesen mintaszerűen fel van újítva.



A legendák kastélya - Érdekességek a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban

2020.07.10. - 10:25 | vaskarika.hu - Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram facebook

A legendák kastélya - Érdekességek a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban

Milyen újdonságokkal, érdekességekkel készül a nádasdladányi Nádasdy-kastély kiállítása?

 

 

 

De La Motte-kastély, Noszvaj

A Bükk-hegység vonulatai között találjuk a 18. században, barokk stílusban épült De La Motte-kastélyt Noszvajon. 1798-ban egy unikornist is helyeztek a hatalmas, növényritkaságokkal teli angolparkba. Díszterme, szalonjai, madaras szobája, télikertje mind különlegesek, mindenképpen érdemes eltölteni egy délelőttöt a kastélyban.

A 7 legszebb magyar kastély

Esterházy-kastély, Fertőd

Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját. Mai formáját is elnyerve 1762-84 között épült barokk, rokokó és copf stílusban.

Kapcsolódó írásunk:

Ilyen a magyar Versailles - Bemutatjuk a fertődi Esterházy-kastélyt

2016.05.11. - 17:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Ilyen a magyar Versailles - Bemutatjuk a fertődi Esterházy-kastélyt

Fertőd leghíresebb látnivalója, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélya az Esterházy-kastély. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját. Mai formáját is elnyerve 1762-84 között épült barokk, rokokó és copf stílusban.


Tematikus parktúrákkal nyit a fertődi Esterházy-kastély

2020.05.23. - 11:20 | MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Tematikus parktúrákkal nyit a fertődi Esterházy-kastély

Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai, ahol három nyelven vezetett tematikus parktúrákat is tartanak - tájékoztatott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

 

Andrássy-kastély, Tiszadob

Hazánk egyik legszebb kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt romantikus stílusú kastély hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával a régió legnagyobb látványosságai közé tartozik. Az épületet Meinig Artúr építész gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette. A kastély 1888-ra készült el. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájaként nagy valószínűséggel egy Loire-menti kastély szolgált előképül.

A kastélyt festői környezetben Erzsébet magyar királyné tiszteletére építették a 19. században. Az épület érdekessége: az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Zempléni látnivalók: romantikus kastélytúra Nagyhutától Tiszadobig

2018.09.06. - 07:25 | Büki László 'Harlequin'

Zempléni látnivalók: romantikus kastélytúra Nagyhutától Tiszadobig

A Zemplénben található rengeteg látnivaló közt akár egy kastélytúrát is tehetünk. Az ott töltött idő alatt mi is felkerestük a nagyhutai Kőkapu Vadászkastélyt, az épp felújítás alatt álló füzérradványi Károlyi-kastélyt és "átcsúszva" Szabolcs-Szatmár megyébe, a tiszadobi Andrássy-kastélyt.

 

 

Festetics-kastély, Keszthely

Keszthely kiemelkedő műemlékének számít az ország negyedik legnagyobb kastélya, a barokk Festetics-kastély, amit 135 éven át építettek. Manapság kulturális események zajlanak bent, és önálló színházzal is rendelkezik. A kastélymúzeum részét képezi még a Helikon Könyvtár is, 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. A könyvek között több régi enciklopédia és régi nyomat található. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. Gyönyörűen karbantartott és rendezett parkja 42 hektáros, legidősebb fája már 400 éves. 

A 7 legszebb magyar kastély

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Békés megye egyik legcsodásabb neoreneszánsz kastélya, a 19. században Ybl Miklós tervei alapján készült Wenckheim-rezidencia, és impozáns, 23 hektárnyi kastélyparkja. A kastély különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.


L'Huillier-Coburg-kastély, Edelény

Az ország 7. legnagyobbjának számít a 18. században épített edelényi barokk kastély, mely meglehetősen szokatlan kialakítású, hiszen a hagyományos "U" alak itt nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. L'Huillier egyike volt azoknak a császári tiszteknek, akikkel az ifjú II. Rákóczi Ferenc jó kapcsolatot tartott fenn.

Magyarország gyönyörű kastélyai

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A gödöllői Grassalkovich országunk egyik legnagyobb barokk kastélya, 1740 körül építették a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal gróf megrendelésére, ma már főként múzeumként és meseszép rendezvényhelyszínként üzemel. A barokk kastély fehér-arany színekben pompázó termeiben járt egykoron Mária Terézia, Ferenc József és Sissi, Horthy Miklós, valamint több államférfi és főrendű személy. Angolparkja ingyenesen látogatható.

Magyarország gyönyörű kastélyai
 
A történelem nyomában: a Gödöllői Királyi Kastély

2019.08.11. - 01:00 | Leila

A történelem nyomában: a Gödöllői Királyi Kastély

A gödöllői kastély a világ második legnagyobb alapterületű barokk kastélya, amelynek fehér-arany színekben pompázó termeiben járt egykoron Mária Terézia, Ferenc József és Sissi, Horthy Miklós, valamint több államférfi és főrendű személy. Tegyünk egy sétát ebben a stílusteremtő építészeti csodában, s a történelem megelevenedik szemünk előtt.

 

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Fejér megye barokk és neogót stílusban épült kastélya a Brunszvik, amit pontosan Martonvásáron találunk, a 18. század második felében épült. Ma Beethoven emlékmúzeum működik falain belül és megtaláljuk szobrát a 70 hektáros angolparkban is, mert a német zeneszerző volt a Brunszvik-lányok zongoratanára.

Magyarország gyönyörű kastélyai

Széll-kastély, Rátót

Vas megyében, Rátóton épült Hauszmann Alajos tervei alapján a 19. században, melynek tulajdonosa az egykori miniszterelnök, Széll Kálmán volt. Működött benne kultúrház is, iskola is, de 2003 óta teljesen átalakították, és klinika-hotelként funkcionál. Gyakran megfordult itt Deák Ferenc is, aki a hagyomány szerint 13 fát ültetett az aradi vértanúk emlékére.


Károlyi-kastély, Füzérradvány

A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja. A kastély legjellegzetesebb része a park felé néző keleti oldal főhomlokzata, mely középen loggiával és Károlyi Ede által tervezett nyolcszög alaprajzú, vékony, magas toronnyal van ellátva.

A mai kastély elődjének számító XVI. század végi épületet Károlyi Ede építtette át Ybl Miklós tervei alapján 1860-70 között romantikus stílusban. Károlyi Ede halálát követően fia, László örökölte a kastélyt, aki hitvesével, Apponyi Franciskával a XIX. század végén döntött úgy, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtögették a reneszánsz és kora barokk díszítőelemeket és berendezési tárgyakat.

Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait.

Így újul meg a füzérradványi Károlyi-kastély

2020.06.24. - 01:00 | Gulyás Attila / vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Így újul meg a füzérradványi Károlyi-kastély

Neoreneszánsz-romantikus stílusban épült az olasz reneszánsz alkotásokkal díszített Károlyi-kastély, a Zemplén legszebb kastélya. Angolparkja mesés, ezért is nyilvánították természetvédelmi területté. A kastély jelenleg nem látogatható, azonban év végéig a pincétől a padlásig megújul.

 


Száraz-Rudnyánszky kastély, Nagytétény

A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, a 2. világháború után a Földművelődésügyi Minisztérium 1948-ban adta át a kastélyt múzeumi célokra. Termeiben megtekinthető az Iparművészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállítása, mely a bútorművesség kézműves korszakát mutatja be a 14. századtól a 19. századig.

Magyarország gyönyörű kastélyai

Botaniq (Schossberger) -kastély, Tura

Várkastélyként, nyaralóként használta Schossberger Zsigmond a mesebeli neoreneszánsz palotát, mely Pest megye keleti végében kapott helyet, Turán. Német és szovjet katonák használták főhadiszállásnak, 2005-ben elkezdték a felújítást, azóta népszerű filmforgatási helyszín vált belőle, a Holdhercegnő több jelenetét is itt forgatták.

Kapcsolódó írásunk:

Angelina Jolie kedvenc magyar kastélya

2016.05.27. - 00:20 | Dart

Angelina Jolie kedvenc magyar kastélya

Az M3-as autópálya közelében található turai kastélyt 1883-ban építtette Schossberger Zsigmond, aki terménykereskedéssel szerezte vagyonát. Miután az üzletember bárói címet nyert, megfelelő nyári lakot szeretett volna magának, ezért húzatta fel az Esterházyaktól vásárolt turai uradalomban a neoreneszánsz stílusú épületet, amely a II. világháború végéig volt a család birtokában.

 

A Sziráki-kastély

A kastélyt a XVIII. században Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála emelte. Nem sokkal később a háborús időszakban egy tűzvész romba döntötte, de királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába került. A századfordulón a Degenfeldeké volt. A 2. világháborúban (főleg a fosztogatások miatt) jelentősen megrongálódott. 1945 után a Sziráki Állami Gazdaság tulajdonába került, traktoros iskola is működött benne; ezután állapota jelentősen tovább romlott. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, azóta szálloda. Ma 4 csillagos wellness kastélyszálló. Sok növényritkaságot felvonultató parkja védett.  

A Sziráki-kastély, mint művészettörténeti érdekesség

2020.05.17. - 01:20 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A Sziráki-kastély, mint művészettörténeti érdekesség

A Sziráki-kastély az egyik legegyedibb építmény Nógrád megyében. Első írásos emléke 1219-ből származik. Egykor Johannita lovagok ispotályaként szolgált, erődítmény jellegű lehetett, ami közel 300 éven keresztül működött.

 

 

A vasszécsenyi Ó-Ebergényi-kastély

A kastély eredeti felépítménye Mária Terézia-kori, amely egykoron U alaprajzú volt, azonban a századforduló tájékán a nyugati szárnya leégett. 1945 után gazdasági épületként funkcionált, majd 1983-ban megkezdődött a helyreállítása. A megmaradt csonka épületrészt kastélyhotelnek alakították át. A kastély a magyar barokk egyik legszebb épülete Vas megyében. Dísztermét is a barokk jellegzetes vonásai díszítik: ión falpillérek, stukkódíszek tagolják a belső architektúrát. A kastélyt közel 3 hektáros őspark veszi körül.

Kastélyok Vas megyében - A vasszécsenyi Ó-Ebergényi-kastély

2020.05.21. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Kastélyok Vas megyében - A vasszécsenyi Ó-Ebergényi-kastély

A középkori eredetű alapokon nyugvó Ó-Ebergényi-kastély a magyar barokk egyik legszebb épülete Vas megyében. Most a belsejébe is betekintést nyertünk.

Új hozzászólás