Sajátos képződmény a magyar zenei életben a Ghymes együttes

2018.08.14. - 00:20 | vaskarika.hu / hirado.hu

Sajátos képződmény a magyar zenei életben a Ghymes együttes

Életükben többször is visszaköszön a 80-as évekből a gyimesi, nyári művelődési tábor: a közös időtöltés, a nyitottság, a felvidéki magyar egyetemisták rendszerkritikus gondolatai, majd egy zenekar megalapítása, amelyet a felvidéki településről neveztek el. Napjainkban már sajátos képződmény a magyar zenei életben a Ghymes együttes. A Szarka testvérek által alapított és vezetett felvidéki zenekar látványos karriert futott be az elmúlt 35 évben.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, és kezdetben autentikus népzenét játszott. A zenekarban az állandóságot jelentő Szarka testvérek által megvalósított jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Szarka Gyula, a Ghymes Együttes tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) karácsonyi jótékonysági koncertjén a pécsi Kodály Központban 2017. december 1-jén. A Kossuth-díjas Ghymes Együttes, az Emmi által alapított kórus, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda kórusa és a pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Gyermekkórusa közös koncertjének bevételét a Pécsi Szülészeti Klinika javára ajánlják fel. MTI Fotó: Sóki Tamás
Szarka Gyula (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ma már 25 önálló album, több mint 4000 koncert van a hátuk mögött, bejárták egész Európát, de kétszer az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten is felléptek. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik.

Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a szlovákiai Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, ahol minden évben jól érezték magukat és megtiszteltetésnek vették, hogy az összegyűlt 200-300 fiatal szívesen hallgatta zenéiket - emlékezett vissza Szarka Tamás, aki elmondta, innen ered a Ghymes név is, amely sosem feledteti el velük, honnan jöttek.

Hagyomány a Ghymes Fesztivál

Hatalmas közönségük van, közöttük vannak olyanok is, akik minden fellépés helyszínére elkísérik őket. Talán ez is közrejátszott abban, hogy idén már 12. alkalommal rendezték meg a Ghymes Fesztivált júliusban a Szigligeten. A Szarka testvérek úgy vélik, egy álmot váltottak valóra ezzel, hiszen sikerült hagyományt teremteniük a fesztiválból, melyet gyakorlatilag már az együttes megalakulásakor kitaláltak.

Szarka Gyula elmondta, a fesztivál remek alkalom, hogy kicsit nosztalgiázzanak testvérével, és visszaidézzék az ifjúsági táborokban eltöltött, emlékezetes pillanatokat.

Szarka Tamás, a Ghymes Együttes tagja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) karácsonyi jótékonysági koncertjén a pécsi Kodály Központban 2017. december 1-jén. A Kossuth-díjas Ghymes Együttes, az Emmi által alapított kórus, a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda kórusa és a pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola Gyermekkórusa közös koncertjének bevételét a Pécsi Szülészeti Klinika javára ajánlják fel. A háttérben Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vezényel. MTI Fotó: Sóki Tamás
Szarka Tamás (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Úgy vélik, a háromnapos rendezvénysorozatban benne van az együttes szíve-lelke, olyan tér számukra és sok más előadó számára, ahol kompromisszumok nélkül tudnak kibontakozni és közvetlen kapcsolatba kerülni a közönséggel.

Számos nemzetközi siker

Számos nemzetközi sikert értek el zenéikkel, a zenekar alapító tagjait, Szarka Gyulát és Szarka Tamást 2011-ben megosztott Kossuth-díjban is részesítették.

Március 15-én Szarka Gyula zenésítette meg Petőfi Sándor Szabadsághoz című ódáját, augusztus 20-ra pedig Szarka Tamást kérték fel, hogy komponálja az ünnepi tűzijáték zenéjét, amelyet hatalmas megtiszteltetésként él meg a művész. Augusztus 20-án nemcsak a tűzijáték idején hangzanak majd el a dalok, hanem egynéhány élőben is hallható lesz a Kossuth Lajos téren.

A Szarka testvérek bár rengeteg helyen megfordultak életük során, hűségesek maradtak hazájukhoz, melyhez mindig visszatérnek, egyelőre nem is tervezik, hogy elköltöznének. Ugyanakkor kedvelik a Balaton-térségét, ezért néhány éve egy borospincét is vásároltak a Szent György-hegyen.

Új hozzászólás