Fények vízen és levegőben - Fénypompás csónakfelvonulás és 55. Rába Tűzijáték Körmenden

Képgaléria megtekintése2018.08.20. - 03:00 | Büki László 'Harlequin'

Fények vízen és levegőben - Fénypompás csónakfelvonulás és 55. Rába Tűzijáték Körmenden

Nyolc csónak ringatózott és csorgott végig a Rábán az augusztus 20-i ünnepi megemlékezést követően. A Rába-part minden négyzetméterét megtöltő tömeg Bebes István polgármester ünnepi köszöntője és az új kenyér megszegése után gyönyörködhetett a fényfüzérekkel és fáklyákkal megvilágított "kreatív lélekvesztők vonulásában" mely alatt Dávid Roland előadóművész élőzenélt. A csónakfelvonulást követően egy bő tízperces, látványos, hídról aláhulló görögtűzzel záruló tűzijátékkal búcsúzott a Rába-part az ünneplő tömegtől.

A csónakfelvonulás páratlan látványosság közel fél évszázada, ahol Körmend jelentős intézményei, vállalatai, közösségei kivilágít́ott csónakokkal ejtik ámulatba a közönséget. A felvonulást ezúttal élő énekhang kísérte, Dávid Roland musicalénekes az alkalomhoz illő dalokból válogatott műsora - Pink Floyd: Wish You Were Here és Deep Purple: Smoke on the Water - és méltán elismert hangja fokozta az élményt. Az eseményt idén a Szent Koronával díszített csónakjával felvonuló Bereki Bárkás Egylet Egyesület koordinálta.

Idén az 55. Rába Tűzijátékban gyönyörködhetett a folyópartot megtöltő publikum. A körmendi tűzijátékok történetét tekintve az elsőre 1762. augusztus 25-én került sor, amikor Batthyány III. Ádám megyei főispáni beiktatása volt. Kétszáz évvel később, 1963. augusztus 19-én pedig Körmend újra beírta nevét a pirotechnika történetébe: nem tudni, hogy a nyilvánosság bevonásával történt-e a múlt század első látványrakétáinak fellövése, ám egészen bizonyos, hogy nem maradt titokban. Elképesztő élmény volt ez 55 évvel ezelőtt már csak azért is, mert csak két évvel később, 1965-ben, egy magyar találmánynak köszönhetően használtak először elektromos indítógépet a tűzijáték működtetéséhez. A rendszerváltásig Budapest mellett Körmend volt az egyetlen vidéki város, ahol színpompás tűzijátékban gyönyörködhettek az érdeklődők (állítólag anno a körmendi volt a budapesti tűzijáték főpróbája). 


A tűzijátékkal szimbolikusan a vidék „fővárosa" lett Körmend. Ezt hangsúlyozza földrajzi környezete is, hiszen egy folyó - a Rába - két partján fekszik, annak völgyében, az Alpokalja és a Vasi Hegyhát ölében. Mindez pedig történt egyetlen nappal korábban, mint 55 éve először Budapesten, augusztus 20-án...

Kapcsolódó írásaink:

Kenun érkezett az új kenyér - Szent István napi ünnepi műsor a Rába-parton

2018.08.20. - 21:00 | Büki László 'Harlequin'

Kenun érkezett az új kenyér - Szent István napi ünnepi műsor a Rába-parton

Augusztus 19-én az esti nyolc órás harangszót követően a Rába parton államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepére került sor, melyen ünnepi köszöntőt mondott Bebes István polgármester.

 

 


Újrajátszották a csatát - Hagyományőrző csapatok felvonulása és csata a Rába parton

2018.08.21. - 00:15 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: BLH, Soronics Tibor

Újrajátszották a csatát - Hagyományőrző csapatok felvonulása és csata a Rába parton

Augusztus 19-én Körmend történelmi belvárosán vonult végig nyolc hagyományőrző csapat. A színes forgatag végcélja a Rába part volt, ahol lőporfüstben gazdag csatát vívtak a török és a magyar seregek, újrajátszva az 1664-es ütközetet.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás